S-a deschis oficial subscripţia naţională pentru „Cuminţenia Pământului“. Ministrul Vlad Alexandrescu a donat personal prima sută de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptura lui Brâncuşi negociată la 11 milioane de euro    FOTO: Mediafax
Sculptura lui Brâncuşi negociată la 11 milioane de euro    FOTO: Mediafax

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, luni, 11 aprilie, într-o conferinţă de presă, la sediul Ministerului Culturii, startul oficial al campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii lui Contantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului“. Totodată, Vlad Alexandrescu a anunţat că a făcut prima donaţie, în valoare de 100 de euro.

„Anunţăm deschiderea conturilor pentru strângerea sumei de 6 milioane de euro, cât ne mai lipseşte pentru a achiziţiona lucrarea unică a lui Constantin Brâncuşi, «Cuminţenia Pământului». Am deschis conturile în euro, dolari şi lei, la Trezoreria statului şi la alte şase bănci comerciale, care au acceptat să lucreze cu noi (Ministerul Culturii, n.r.), fără niciun fel de comisioane“, a declarat Vlad Alexandrescu la conferinţa de presă susţinută luni.

Conturile, deschise în 8 aprilie, la Banca Comercială Română, BRD-Groupe Société Générale, Unicredit Bank, Banca Transilvania, CEC Bank şi  Raiffeisen Bank sunt afişate pe site-ul Ministerului Culturii, cultura.ro, ca şi pe pagina de facebook oficială a ministrului Vlad Alexandrescu: „Vor fi deduceri fiscale, ce vor fi acordate atât persoanelor juridice, cât şi celor fizice, care vor dona bani. Aceste sume vor fi considerate cheltuieli deductibile. Persoanele juridice îşi vor deduce aceste sume. Acestea vor fi scăzute din profitul declarat. În ceea ce priveşte persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente sau profesii libere, impozitate în sistem real, aceste sume vor fi deductibile din impozitul pe venit.“

„Eu cred că suma se va strânge mai devreme de 30 septembrie (sfârşitul campaniei, n.r.)“, a mai spus ministrul Culturii.

Tot luni, MC a lansat şi site-ul cuminteniapamantului.ro, o pagină de internet implicată în toată campania de comunicare, care va fi demarată curând.

„Este un efort naţional. Este o campanie pentru a pune ceva laolaltă - de a ajuta statul să păstreze în circuit public această operă a lui Brâncuşi. Este prima dată când se face aşa ceva“, a mai spus Vlad Alexandrescu.

Potrivit ministrului Culturii, la finalul lunii aprilie va fi demarată o campanie de imagine, care va face cunoscută procedura de donaţie. 

„Ca ministru al Culturii şi ca cel care a semnat deschiderea conturilor, am participat, în mod simbolic, depunând primul o sumă modestă - 100 de euro“, a mai afirmat Vlad Alexandrescu.

În prezent, Ministerul Culturii efectuează procedura de selecţie a companiilor care doresc să se implice în această campanie pro-bono, din care trebuie să se strângă 6 milioane de euro, până în 30 septembrie.

Ce prevede Ordonanţa de Urgenţă

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial, săptămâna trecută, Ordonanţa de Urgenţă care face posibilă campania naţională de subscripţie.

Ordonanţa de Urgenţă care prevede achiziţionarea de către statul român a operei lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului“, prin donaţii ale cetăţenilor şi a persoanelor juridice, a fost înregistrată la Senat, în proiect fiind prevăzut că în conturile deschise de Ministerul Culturii trebuie să se strângă 6 milioane de euro, până în 30 septembrie.

Ordonanţa prevede că persoanele juridice, persoanele fizice, cu excepţia autorităţilor publice, indiferent de forma de finanţare şi subordonare a acestora, pot dona sume în vederea achiziţionării de către stat, prin intermediul Ministerului Culturii, a operei „Cuminţenia Pământului“, realizată de Constantin Brâncuşi, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional.

Sumele donate vor fi deduse, după caz, din impozitul pe profit, din impozitul pentru veniturile microîntreprinderilor sau din impozitul pe venitul persoanelor fizice.

În ordonanţă se menţionează că în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a OUG, Ministerul Culturii deschide un cont de disponibilităţi în lei la Trezoreria statului şi alte conturi în lei şi valută la instituţii de credit, pe care le va comunica public pe pagina de internet a ministerului şi a Guvernului, precum şi prin alte căi mediatice.

Ministerul Culturii virează toate sumele colectate, la instituţiile de credit, în ultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, în contul deschis de mInister la Trezoreria Statului. Sumele depuse în valută se transferă în echivalentul în lei, calculat la valoarea de schimb din ziua respectivă.

Proiectul mai prevede că Ministerul Culturii, în vederea mediatizării campaniei pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului“, poate să efectueze din bugetul propriu cheltuieli de publicitate.

Sumele pot fi donate în conturile anunţate, până la data de 30 septembrie 2016 sau până la concurenţa sumei echivalente în lei a 6 milioane de euro, dacă această situaţie intervine înainte de împlinirea termenului.

Eventualele sume donate care depăşesc valoarea de 6 milioane de euro pot fi folosite, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării şi punerii în valoare a operei, se mai precizează în Ordonanţa Guvernului.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra Cuminţeniei Pământului, sumele colectate vor fi restituite donatorilor.  În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea HG în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Ce s-a întâmplat până acum

Executivul a adoptat, în 30 martie, Ordonanţa de Urgenţă prin care este reglementată procedura de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat termenul de 31 octombrie pentru a primi suma de 11 milioane de euro pe care statul român a decis să o plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi, a declarat pentru agenţia de presă News.ro, avocatul Bogdan Grabowski.

”Am fost de acord cu data de 31 octombrie şi nu este necesară semnarea unui precontract. Este vorba despre o înţelegere. Avem oferta din partea statului, iar noi am transmis două adrese - una prin care menţionam că suntem de acord cu suma şi alta, cu termenul. Rămâne de văzut dacă se vor strânge banii”, a declarat Bogdan Grabowski.

Suma de 11 milioane de euro va fi virată integral, potrivit avocatului. ”Cred că va fi nevoie şi de o rectificare bugetară, pentru că spuneau că nu au nici cele 5 milioane de euro”, a mai spus Grabowski.

Comisia de negocieri, condusă de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a întâlnit, în cursul săptămânii trecute, de două ori cu proprietarii sculpturii şi reprezentantul acestora.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, pe 16 martie, pe contul său de Facebook, că proprietarii operei lui Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite