Românul care strânge bani pe Kickstarter pentru un documentar-moştenire despre tatăl şi bunicul său, ucenicii celui care a realizat Cimitirul Vesel din Săpânţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Turda, între tatăl şi bunicul său FOTO Kickstarter
John Turda, între tatăl şi bunicul său FOTO Kickstarter

Un român din Miami, Florida a înscris un proiect pe platforma de crowdfunding Kickstarter pentru a realiza un documentar despre Cimitirul Vesel din Săpânţa, cu scopul de a lăsa în urmă o moştenire şi un cadou tatălui şi bunicului său, originari chiar din localitate.

Filmul pe care doreşte să-l realizeze John Turda şi pentru care are nevoie de 24.500 de dolari este despre două persoane speciale lui, tatăl şi bunicul său, artişti care şi-au lăsat amprenta asupra localităţii. John Turda doreşte să filmeze filmul în atelierul creatorului Cimitirului Vesel, Stan Ioan Patraş, în casa sa memorială şi în celelalte locuri unde această formă de artă s-a născut.

Cei care contribuie la realizarea filmului, care a strâns până acum o finanţare de 1.632 de dolari vor primi statuete în miniatură care aduc aminte de pietrele de mormânt din cimitir şi un tur al acestuia, împreună cu Turda Toader şi Stan Vasile Colţun.

John Turda îşi spune povestea chiar în descrierea proiectului de pe Kickstarter.

„Tatăl meu, Turda Toader, s-a născut pe 20 iulie în Săpânţa, Maramureş. A avut o copilărie nefericită, părinţii lui s-au despărţit când avea un an. Lăsat în grija tatălui, a crescut singur sau cu vecinii, în timp ce tatăl lui era la muncă, pentru a-şi câştiga existenţa”, scrie John Turda.

„Stan Vasile Colţun, bunicul meu, s-a născut pe 20 februarie 1936 la Săpânţa, într-o familie de ţărani. Şi-a petrecut copilăria cu bunicul de pe tată, la o fermă de animale. Terenul fusese cumpărat în 1919, după ce bunicul său s-a întors din localitatea Greensburg, Pennsylvania, după o şedere de 11 ani. Nu a avut o educaţie normală. A învăţat să scrie şi să citească de la cei din jurul său”, scrie Turda.

El continuă cu întâlnirea bunicului său cu arta din cimitirul din Săpânţa. „Într-o seară, s-a dus să caute o vacă pierdută. A găsit-o la marginea cimitirului, unde a văzut câteva cruci puse recent. A fost atras de culori şi de forme, aşa că a sărit gardul pentru a le privi mai îndeaproape. A citit versurile de pe ele şi a fost fascinat  de arta lui Stan Ioan Patraş, creatorul cimitirului Vesel. Ziua următoare, când i-a făcut o vizită maestrului, artistul i-a spus bunicului meu că a văzut o lucrare de-a sa, cioplită într-un lemn de cireş şi că îi admiră munca”, mai scrie în proiectul de pe Kickstarter.

Astfel, bunicul său a devenit calfa lui Stan Ioan Patraş şi a cunoscut un copil de 9 ani, care stătea la atelier aproape tot timpul. Acel copil era tatăl lui John Turda. De asemenea, tatăl bărbatului a cunoscut-o pe fiica maestrului Patraş, iar după ce au copilărit împreună s-au şi căsătorit.

Tatăl şi bunicul bărbatului au avut misiunea ingrată de a realiza crucea pentru mormântul artizanului, după moartea acestuia. Stan Ioan Patraş le-a dictat acestora versurile: „Când crucea mea era făcută/Doi discipoli pe care i-am învăţat/Au îndeplinit munca mea aşa cum am dorit/Turda Toader, Stan Vasile/Dumnezeu să-i aibă în pace”.

image

Timp de 30 de ani, tatăl lui John Turda a realizat cruci pentru cimitirul Vesel. De asemenea, el realizează cruci în miniatură, pentru ca turiştii să poată să le cumpere.

Puteţi afla mai multe despre proiect pe pagina de Kickstarter. Vom încerca în zilele următoare să vă oferim povestea integrală din spatele proiectului, după ce vom lua legătura cu John Turda.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite