O lansare de disc-eveniment

În 14 iunie 2013, de la ora 18, vă invit să-mi fiţi alături la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti, unde se lansează cel mai nou disc al violonistului Liviu Prunaru şi al pianistei Dana Protopopescu. Discul a apărut la Editura Casa Radio şi cuprinde cele 3 sonate pentru vioară şi pian de Edvard Grieg.

Nu vreau să mă repet, am mai scris pe acest blog de valoarea pe care o consider excepţională, de talie internaţională, a acestui disc. De atlfel el este şi cel mai votat titlu, până în prezent, din campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", la care vă invit de asemenea să participaţi.

Liviu Prunaru şi Dana Protopopescu vor fi alături de cei care vor veni la Librăria Humanitas Kretzulescu; şi vă invit să o faceţi, tocmai pentru a petrece puţin timp în compania unor români care au cântat pe cele mai mari scene ale lumii şi care au rămas la fel de modeşti şi cu bun simţ, un model pentru cei care încă mai cred în adevăratele valori.

LIviu Prunaru este în momentul de faţă concertmaestrul celebrei Orchestre Concertgebouw din Amsterdam (cu care va susţine concerte la Bucureşti în cadrul Festivalului Enescu în septembrie 2013). Este unul dintre cei mai respectaţi violonişti ai momentului, inclusiv în postură solistică, şi are nenumăraţi elevi pe întregul mapamond. A ajuns atât de sus exclusiv prin munca, talentul şi dedicarea sa totală: iubeşte să vină în România să cânte pentru publicul de aici pentru că simte o legătură specială cu ţara în care s-a născut. Este acel patriot autentic, din specia celor prea puţini care mai există în zilele noastre.

Deci, da, vă aştept să fim împreună alături de Liviu Prunaru şi Dana Protopopescu la Librăria Humanitas Kretzulescu. Sau măcar să-i achiziţionaţi CD-ul, disponibil în Librăriile Humanitas sau la www.edituracasaradio.ro

O tânără violonistă ce ne face mândri

Şi dacă doar cei din Bucureşti ar putea veni la întâlnirea cu Liviu Prunaru şi Dana Protopopescu, cu toţii putem să-i ţinem pumnii strânşi şi s-o ascultăm în direct de la Praga, duminică seară (16 iunie 2013), de la ora 20, pe cea care a câştigat premiul I şi premiul pentru cea mai bună interpretare a piesei impuse la secţiunea vioară a concursului "Concertino Praga", violonista Alexandra Bobeico.

Acesta este cel mai important concurs pentru tineri cu vârste până în 18 ani, derulat sub emblema Uniunii Europene de Radio. Un concurs de înregistrări în prima fază (Radio România Muzical a selectat-o şi s-a îngrijit de realizarea acestor înregistrări) ai cărui câştigători cântă la superbul palat Rudolfinum din Praga la gala laureaţilor, într-un concert cu orchestra şi apoi, pleacă într-un turneu în Cehia.

Este o reuşită excepţională a Alexandrei Bobeico, pentru că de aproape 30 ani, adică din 1986, niciun interpret român  nu a mai obţinut premiul I la acest concurs. Iar anul acesta, şi un alt român a obţinut menţiune la secţiunea pian a acestui concurs, Cadmiel Boţac.

Reţineţi numele Alexandrei Bobeico: are doar 16 ani, dar o dezinvoltură şi o tehnică cu mult peste vârsta ei. A luat premii la practic toate competiţiile naţionale importante. Iar acum, va reprezenta România, pe noi toţi adică, duminică seara, la Praga. Ascultaţi-o în direct şi bucuraţi-vă că mai avem asemenea români cu care să ne mândrim...