Romania International Film Festival va comemora centenarul genocidului armean

Romania International Film Festival va comemora centenarul genocidului armean

Festivalul care se desfăşoară în Vama Veche şi la Bucureşti a ajuns la a 11-a ediţie

Cea de-a 11-a ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), un eveniment cinematografic ce prezintă filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, va avea loc între 19-30 august la Amfiteatru-La Pescărie din Vama Veche şi între 19-25 octombrie la Cinema Union din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deschiderea Ro-IFF 2015 comemorează 100 de ani de la genocidul armean printr-o proiecţie specială, prezentată în premieră naţională - "1915 Filmul", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Timp de un deceniu, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4.000 de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. De-a lungul acestor zece ani, festivalul i-a avut drept oaspeţi de onoare, printre alţii, pe Nick Powell (preşedinte executiv al Academiei de Film Europene), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru "Underground", "Vremea ţiganilor/ Time of the Gypsies", "Tata în călătorie de serviciu/ When Father Was Away On Business"), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru "Dansând cu lupii/ Dances with Wolves"), Julie Taymour (regizoare nominalizată la Oscar pentru "Frida"), Nicola Piovani (autor de muzică de film, premiat cu Oscar pentru "Viaţa e minunată/ Life Is Beautiful"), Elliot Goldenthal (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru "Frida").

La cea de-a 11-a ediţie, Ro-IFF aduce atât filme bune, cât şi multe surprize. Astfel, la Vama Veche vor fi proiectate lungmetraje din secţiunile competiţionale CineBlackSea şi Femeia în Cinema, precum şi din secţiunile necompetiţionale Focus, 2x3, XTREME, Rockzone (Club 27), Filmul de la miezul nopţii/ Midnight Film. Peliculele vor fi reluate în etapa a doua a festivalului, la Bucureşti.

În plus, ediţia de anul acesta a festivalului se alătură celor care comemorează un eveniment tragic din istoria umanităţii: genocidul armean. În memoria victimelor de acum un secol, prima zi a evenimentului este dedicată unei proiecţii speciale. În 2015, la exact 100 de ani de la genocidul armean, directorul unui teatru din Los Angeles pune în scenă o piesă dedicată memoriei victimelor tragediei - o crimă oribilă, uitată şi negată timp de un secol. Protestatarii înconjoară teatrul, actorii sunt speriaţi de o serie de accidente misterioase, iar fantomele trecutului par omniprezente. Misiunea sa este însă mai importantă decât pare. Aceasta este, pe scurt, povestea filmului care va deschide festivalul, pe 19 august, de la ora 21.00, la Amfiteatru - La Pescărie din Vama Veche: "1915 Filmul/ 1915 The Μovie", producţie SUA, 2015, în regia lui Garin Hovannisian şi a lui Alec Mouhibinan. Filmul îi are în distribuţie pe Simon Abkarian, Angela Sarafyan şi Sam Page.

Filmul reprezintă debutul celor doi regizori, iar la proiecţia specială va participa Garin Hovannisian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările