Români, pregătiţi banii! Subscripţia pentru opera lui Brâncuşi rămâne în picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat pentru „Adevărul“ că în această săptămână se va semna un precontract pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi şi că urmează să se stabilească termenii subscripţiei pentru „Cuminţenia pământului“.

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat că miercuri va cere să fie mandatat de Guvern pentru a semna un precontract cu proprietarii operei lui Brâncuşi, „Cuminţenia pământului“.

„Momentan mă aflu la Luxemburg (n.r - luni), unde m-am întâlnit cu primul ministru, care este şi ministru al Culturii. Mă voi întoarce în ţară, iar miercuri voi înainta un memorandum Guvernului, prin care voi solicita împuternicirea pentru a semna un precontract. Familia a agreat data de 31 octombrie, mai rămâne să stabilim termenii subscripţiei. Avem un răspuns pozitiv din partea diasporei, sunt foarte mulţi oameni care vor să se implice şi să ajute cu bani. Vom găsi soluţii să achiziţionăm opera lui Brâncuşi, vom semna un precontract, subscripţia rămâne în picioare“, a spus, ieri, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru „Adevărul“.

„Joi după-amiază intenţionăm să ne întâlnim cu familia şi să discutăm ce urmează să se întâmple în continuare. Dar momentan vom avea un moratoriu de ambele părţi, până vom ieşi cu noi declaraţii“, a punctat ministrul.

Avocatul, deschis spre negocieri

Vlad Alexandrescu a anunţat pe 16 martie că proprietarii sculpturii lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului“ au acceptat oferta de achiziţie de 11 milioane de euro propusă de comisia de negociere mandatată de Guvern. Dintre aceştia, 5 milioane vor fi alocaţi de la bugetul de stat, iar restul din donaţiile românilor.

Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului“, a ieşit în presă în ultimele zile, explicând că proprietarii nu sunt de acord nici cu banii proveniţi dintr-o eventuală subscripţie publică, nici cu termenul de 31 octombrie avansat de ministru pentru plata finală. Contactat, ieri, de Adevărul, avocatul Bogdan Grabowski şi-a schimbat însă discursul şi a proclamat deschiderea proprietarilor spre negocieri.

„Aşteptăm şedinţa Guvernului de miercuri, probabil vom afla atunci mai multe despre termenii de plată. Proprietarele doresc ca opera lui Brâncuşi să ajungă în posesia statului român, rămânem aşadar deschişi către oferta Guvernului“, a spus avocatul.

De asemenea, Grabowski a declarat că există niciun detaliu în plus faţă de ceea ce s-a anunţat pe 16 martie. În replică, ministrul Vlad Alexandrescu a subliniat, pentru „Adevărul“, că  proprietarele ar fi convenit pentru data de 31 octombrie ca dată de plată a banilor.

Negocierile se poartă din 2001

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Paula Ionescu si Irina Voicilă, fiicele lui Gheorghe Romaşcu, au început demersul pentru recuperarea sculpturii de la stat, în 2001. Irina Voicilă a decedat, iar moştenitoarea sa este Alina Şerbănescu. Procesul dintre moştenitori şi statul român a durat din anul 2001 până în 2010. Procesul de predare a operei a durat alţi doi ani. În noiembrie 2012, lucrarea a fost mutată de la Muzeul Naţional de Artă la Muzeul Cotroceni.

Dan Popescu despre ”Cuminţenia Pământului”

"Sunt mai multe lucruri pe care le voi comenta cît mai succint", scrie cunoscutul galerist Dan Popescu (H'art Gallery) pe blogul său, continuând:

"a) E regretabil că nu ne-am putut proteja obiectele de tezaur şi am ajuns în situaţia asta. Eu nu sunt de acord că un obiect de artă care a intrat în conştiinţa colectivă mai poate face obiectul unei retrocedări sau reparaţii. Cum credeţi că ar reacţiona statul francez la o iniţiativă de retrocedare a furturilor lui Napoleon ( Louvru e în mare parte o peşteră a lui Ali Baba realizată prin pradă de război)

b) Trebuie spus că toate articolele pe care le veţi putea găsi pe net spun că la Sotheby's şi Christie's un Brâncuşi face între 14 şi 20 de milioane. E o mică manipulare la mijloc, Cuminţenia nu poate fi licitată decît în condiţiile în care nu iese din ţară. O serie întreagă de articole încercau să acrediteze că singura instituţie care are dreptul să pună un preţ este o casă de licitaţie. E fals, există şi experţi independenţi. Părerea mea este că statul ar fi trebuit să organizeze legislaţia de aşa natură încît la astfel de lucrări ( categoria tezaur) să poată oferi atît cît decide indiferent de ce se întîmplă pe piaţa vestică.

c) Dacă tot a negociat o sumă pînă la urmă (11 milioane euro) statul este dator să ne arate şi procedura prin care a făcut-o (cine au fost experţii, care a fost algoritmul în baza căruia au expertizat lucrarea). Cred că acest detaliu este esenţial, altfel toată retorica ministrului Alexandrescu legată de transparenţă este o simplă cortină de fum."

"Toată această discuţie e, de fapt, întreţinută de oamenii care nu sunt realmente creatori ci sunt în cel mai bun caz degustători de artă. Ea nu este o discuţie artistică, ci politică. Cuminţenia e în acest joc public doar o piatră în jurul căreia se vehiculează nişte bani, se umflă piepturi patriotarde şi se fac combinaţii financiare. Sunt absolut sigur că nea Costache şi colecţionarul Romaşcu au momente de jenă celestă  privind acum în jos la sufletele prinse încă în carne care declamă sume de biliarde în jurul unei femei din piatră care stă pe ciuci", conchide Dan Popescu.

În final, galeristul adaugă: "O sursă de ultimă oră îmi spune că tot showul mediatic prin care ni se cere să contribuim e de fapt praf în ochi. Se pare că statul s-a angajat înainte să plătească suma totală şi după aceea să facă chetă publică. În acest caz înseamnă că nici nu mai contează ce credeţi dragi iubitori de artă. Domnule Alexandrescu, cred că e cazul să faceţi public contractul agreat cu moştenitorii!"

Cuminţenia Pământului, disputata lucrare a lui Brâncuşi

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite