Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl unui băieţel de nouă ani are ghinionul să fie ucis de o mină, în plin deşert marocan, în timp ce-şi satisfăcea serviciul militar. Tânărul Bazil (Dany Boon) este dus la un orfelinat, după ce este părăsit şi de mama, copleşită de durere. Au trecut anii, iar puştiul de altădată este acum angajat la o firmă care comercializează casete video.

FILM

Micmacs

Titlu original: Micmacs à tire-larigot; Regie: Jean-Pierre Jeune; Distribuţie: Dany Boon, André Dussollier, Dominique Pinon, Jean-Pierre Marielle, Yolande Moreau, Julie Ferrier, Omar Sy, Urbain Cancelier

Într-o zi, o luptă stradală îi schimbă complet cursul vieţii. În „jocul" focurilor de armă, traiectoria unui glonţ deviază spre Bazil, iar acesta rămâne cu proiectilul în creier pentru tot restul zilelor. Fără un loc de muncă, el este ajutat de către un grup de indivizi „speciali", înzestraţi cu tot felul de talente neobişnuite. După ce descoperă sediile celor două mari companii rivale de armament, Bazil decide să-şi răzbune tatăl, distrugând afacerile celor doi patroni.

CARTE

Mădălina, viaţa şi moartea unei vedete

Autori: Maria-Clara Brumariu şi Oana Balan; Editura: Adevărul Holding

Cartea-eveniment „Mădălina, viaţa şi moartea unei vedete" acoperă întreaga poveste a „fetei cu părul de foc", de la primele ei clipe de faimă, suferinţele din dragoste, dorinţa arzătoare de-a ajunge şi de-a rămâne în topuri şi în inimile fanilor până la încercările de-a avea un copil şi ultimele secunde din viaţa ei tumultuoasă. O carte care, deşi nu trage concluzii, oferă cititorilor şansa de-a înţelege motivele care au împins-o pe regretata cântăreaţă la acest gest tragic, sinuciderea.

Dar ea continuă să trăiască în inimile fanilor şi, aşa cum spun şi cei care au cunoscut-o, cu toţii trebuie să ne aducem aminte de artista Mădălina Manole şi de momentele ei cele mai bune. „Zglobie şi la ochi, şi la minte, şi la vorbă. Avea un timbru unicat, era inconfundabil", aşa şi-o aminteşte Horia Moculescu şi probabil aşa va rămâne şi în memoria colectivă.

CD

Tango 3.0

Artist: Gotan Project; Casa de discuri: © A&A Records/ Warner Music Licensee

Fanii muzicii Gotan Project pot achiziţiona din magazinele de specialitate ultima compilaţie semnată de cei trei membri ai trupei, „Tango 3.0", distribuită de casa de discuri A&A Records/ Warner Music Licensee. Cel mai nou material discografic Gotan Project a apărut la distanţă de doi ani de la precedentul şi cuprinde 11 piese înregistrate în colaborare cu nume importante ale momentului, printre acestea numărându-se Dr. John, dar şi celebrul autor argentinian Jules Cortazar.

A doua piesă de pe CD, „Rayuela", citează un fragment din romanul omonim al scriitorului Cortazar. Victor Hugo Morales, celebrul comentator de fotbal, şi-a împrumutat vocea pentru sigle-ul „La Gloria". Acesta va avea şi o variantă remixată de Ghislain Poirier. Titulatura formaţiei („gotan" înseamnă „tango" într-un dialect spaniol) face referire la albumul, foarte bine primit de către fani, lansat în 1982, denumit „Tango Project".

DVD

Înscenarea

Titlu original: Wag the Dog; Regie: Barry Levinson; Distribuţie: Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche, Kirsten Dunst

Pelicula regizată de Levinson, „Înscenarea/ Wag the Dog", este o comedie încărcată de satiră, care vă va aduce încă de la primele secvenţe zâmbetul pe buze. Stanley Motss (Dustin Hoffman), un producător celebru de la Hollywood, Conrad Brean (Robert De Niro) şi Winifred Ames (Anne Heche), doi oameni importanţi din staff-ul preşedintelui american, fac echipă pentru a-l scoate pe lider dintr-o situaţie jenantă.

Toţi trei îşi propun să abată cât mai mult atenţia opiniei publice de la scandalul sexual în care este implicat preşedintele. Pentru asta, ei pun la cale o grandioasă campanie de imagine în rândul cetăţenilor americani, fabricată în jurul unui război fictiv desfăşurat în Albania. Interesul ridicat al publicului pentru subiectele fierbinţi din viaţa preşedintelui este deturnat abil.

SPECTACOL

Hangiţa

Regia: Tino Geirun; Scenariu: Carlo Goldoni; Distribuţia: Constantin Cotimanis & Crenguţa Hariton (foto), Alexandru Jitea, Gabi Răuţă; Locaţie: Teatrul Nottara, sala Horia Lovinescu; Bucureşti

Piesa de teatru „Hangiţa" trebuie văzută în primul rând pentru că interpretarea actorilor care este una spectaculoasă. În al doilea rând, nu puteţi rata reprezentaţia de vineri seară de la Teatrul Nottara, deoarece se pune în scenă o piesă atemporală, o comedie minunată de situaţie şi de caracter.

Despre eroina piesei de teatru, hangiţa Mirandolina, autorul Carlo Goldoni scria în „Memoriile" sale: „Fără a o citi n-ai crede că planurile, demersurile şi triumful Mirandolinei pot izbândi într-un răstimp de douăzeci şi patru de ore. Am fost poate linguşit în Italia, dar toţi m-au încredinţat că nu scrisesem până atunci nimic mai firesc şi mai bine condus şi că acţiunea piesei e completă şi susţinută în chip desăvârşit".

CONCERT

Guns N' Roses

Locaţie: Romexpo, Bucureşti

Legendara trupă Guns N' Roses va concerta pentru prima oară pe scena bucureşteană în cadrul „Chinese Democracy World Tour", la 21 septembrie, la Romexpo. Axl Rose şi membrii trupei au început turneul mondial în 2008 şi de atunci oferă publicului megaconcerte, aşa cum aşteaptă să vadă şi fanii români. De-a lungul anilor, Guns N'Roses a vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume.

Fiecare material discografic semnat de rockeri a intrat în topul Billboard, în multe clasamente europene, dar şi în cele din Asia şi din America de Sud. Cel mai căutat CD al formaţiei este „Appettite For Destruction", cu peste 38 de milioane de exemplare vândute. Aşadar, solistul Axl şi trupa Guns N' Roses, cunoscuţi în toată lumea pentru hiturile „Sweet Child of Mine"sau „November Rain", concertează marţi la Romexpo.

CARTE vs. FILM

Cartea scriitoarei Frances Hodgson Burnett a fost publicată foileton începând cu toamna anului 1910, în publicaţia „The American Magazine". La scurt timp, în vara anului 1911, romanul „Grădina Secretă" apărea pe piaţă în întregime spre bucuria cititorilor. Chiar dacă nu este cea mai strălucită carte semnată de autoare, „Grădina Secretă" şi-a câştigat numeroşi adepţi în rândurile şcolarilor. De fapt, „The Secret Garden" este considerată una dintre cele mai bune cărţi pentru copii ale secolului XX.

Pelicula reprezintă ecranizarea poveştii lui Frances Hodgson Burnett, publicată în 1911. Acţiunea gravitează în jurul a trei copii englezi, care descoperă într-o zi o grădină abandonată, pe care încep să o îngrijească. Datorită prieteniei şi a devotamentului dintre aceştia, dar mai ales al bunăvoinţei manifestate asupra naturii, cei trei micuţi readuc grădina la bogăţia luxuriantă de odinioară. Transformarea este reciprocă: personalităţile şi vieţile eroilor se schimbă, la rândul lor, în bine, ca răsplată pentru gestul lor.

Concluzie: Cartea a fost de foarte multe ori adaptată, în piese de teatru, ecranizări cinematografice, seriale de desene animate. Memorabil rămâne însă primul film, se spune că s-a ridicat aproape de nivelul cărţii, care i-a avut în distribuţie pe Lila Lee şi pe Paul Willis în rolurile principale. Au urmat alte pelicule inspirate din opera lui Frances, fidele manuscrisului, dar nu de acelaşi calibru.

Noi seriale

Dexter

Regie: Charles H. Eglee; Distribuţie: Michael C. Hall (foto), Julie Benz, Jennifer Carpenter, David Zayaz

Al patrulea sezon al celebrului serial „Dexter" a debutat la început de săptămână, 6 septembrie, şi poate fi urmărit în fiecare seară de luni la Universal Channel. Dexter Morgan, expert în cadrul Poliţiei din Miami, îşi petrece în continuare „timpul liber" comiţând crime, cu toate că acum are o familie şi o slujbă sigure.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite