Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casanova, identitate feminină
Casanova, identitate feminină

Ioana are ocazia să filmeze pentru un spot publicitar dedicat adulţilor, care însă o propulsează într-un scandal de proporţii în familie.

FILM

Casanova, identitate feminină

Titlu original: Casanova, identitate feminină; Regie: Marius Barna; Distribuţie: Maria Dinulescu, Magda Catone, Mimi Brănescu, Costel Caşcaval, Petrică Nicolae, George Alexandru, Mirela Oprişor

Ai ei văd în reclamă doar mesaje vulgare, transmise, din păcate, de fata lor. Hotărâtă să scape de concepţiile învechite de care se loveşte în orice clipă, tânăra pleacă de acasă şi încearcă să trăiască după propriile reguli.

Astfel, cu ajutorul statutului construit în lumea vedetelor, Ioana profită de toate avantajele oferite. Acceptă chiar să fie integrată într-o campanie electorală. Pentru că ea este văzută ca un model de emancipare feminină, care poată să deschidă orizonturile multora. În plus, ideile ei se materializează în succese garantate. Popularitatea îi este umbrită de o serie de zvonuri care aparţin trecutului ei. Copleşită, Ioana se întoarce acasă, motivată să-i dea vieţii o nouă şansă.

CARTE

Omul. O aventură genetică

Autor: Spencer Wells; Editura: CD PRESS

Volumul de faţă reprezintă prima traducere în limba română a lucrării lui Spencer Wells, biologul american care a produs o adevărată ambuscadă privind genetica umană. În lucrarea „Omul. O aventură genetică", Spencer Wells demonstrează, cu ajutorul cercetărilor bazate pe genele fiinţei umane, care sunt strămoşii noştri. Şi dezvăluie toate informaţiile care folosesc la elucidarea întrebărilor legate de provenienţa speciei.

Cartea descoperă adevărul, ascuns în ADN, potrivit ştiinţei şi multiplelor analize, care dezvăluie unde au locuit predecesorii noştri şi poate creea arborele genealogic al întregii umanităţi. Mai mult decât atât, cartea lui Spencer spune că, în urmă cu 60.000 de ani, în Africa, a existat un bărbat care se asemăna cu noi în toate aspectele. Iar această concepţie este argumentată în „Omul. O aventură genetică".

CD

Sens Unic

Artist: Proconsul; Casa de discuri: © Roton

În urmă cu zece ani, dacă te întrebai dincotro vine ploaia, Proconsul îţi furniza răspunsul cântat într-o manieră unică şi atrăgătoare. Au intrat rapid în topuri şi în inimile a multor fani, care fredonează şi acum piese precum „Cerul", „Zbor", „Mi-ai luat inima", „Nu mi-e bine fără tine". Pentru aceştia şi nu numai, membrii formaţiei au lansat o nouă compilaţie care cuprinde zece piese echilibrate prin armonia şi soundul inconfundabil dat de vocea lui Bodo.

„Sens Unic" demonstrează că experienţa anilor conduce spre calitate şi perfecţiune, în ceea ce priveşte industria muzicală. CD-ul pus la dispoziţie de casa de discuri Roton a fost lansat la sfârşitul anului trecut, cu prilejul unui concert, care a avut lipici la publicul prezent în număr mare. Albumul începe cu melodia „Din tot ce-a rămas", urmată de „Vagabond", „Împreună", „Iubirea ta" şi se termină cu un „Cântec neterminat".

DVD

Norocosul

Titlu original: Lucky You; Regie & Distribuţie: Curtis Hanson & Eric Bana, Drew Barrymore, Debra Messing, Delaine Yates, Robert Duvall, Robert Downey Jr., Horatio Sanz, Maya Hazen , Omar Benson Miller

"Norocosul" este un film care poartă amprenta minţii geniale a lui Eric Roth, câştigător de Oscar pentru pelicula „Forrest Gump" şi a regizorului Curtis Hanson. Deliciul producţiei îl constituie prezenţa actorilor Eric Bana şi Drew Barrymore care construiesc o poveste de dragoste, după condiţiile jocului de poker. Acţiunea are loc în Las Vegas, poate cea mai potrivită amplasare pentru o asemenea pasiune.

Destinul face ca Huck Cheevr să o întâlnească pe Billie Offer, de care se îndrăgosteşte şi de la care învaţă că în viaţă este asemenea ca în jocurile de noroc. Instinctul primar dictat de iubire iese învingător din lupta cu raţiunea. Dorinţa de a participa la Turneul Mondial de Poker îl poate aduce pe Huck faţă în faţă cu tatăl său, dublu câştigător, de care se îndepărtase.

SPECTACOL

Azilul de noapte

Regie: Mircea Marin Distribuţie: Ştefan Radof, Mircea Rusu , Alexandru Bindea (foto), Tudorel Filimon, Mirela Marin; Locaţie: Teatrul Metroplis Bucureşti

"Azilul de noapte" a cunoscut până în prezent mai multe montări şi fiecare constituie o valoare pentru teatrul românesc. Astfel, varianta lui Mircea Marin reprezintă un motiv numai bun să ieşim din case şi să alegem un spectacol, prezentat publicului, pentru prima dată, la final de an 1902, la Moscova.

Piesa vorbeşte despre toate aspectele laturii umane şi ne pune în temă cu unele dintre personajele-cheie ale unei civilizaţii moderne: hoţi, prostituate, poliţişti, haimanale. Reprezentaţia este o contopire a frumuseţii lirice cu expresionismul caracterelor. Personajele se completează, iar talentul de care dau dovadă actorii fac ca această piesă să fie alegerea optimă pentru seara de sâmbătă, 27 februarie, începând cu ora 19.00.

CONCERT

Jean Luc Ponty & His Band

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti

Pe 11 martie, la Sala Palatului puteţi lua parte la un concert cu totul şi cu totul special susţinut de Jean Luc Ponty şi trupa sa formată din William Lecomte, Guy Akwa Nsangue şi Pierre-Francois Dufour. Alături de Fundaţia Culturală Phoenix vă recomandăm un eveniment care va fi pe placul multor iubitori de muzică bună. Muzicianul-compozitor a colaborat cu Frank Sinatra, Elton John, Chick Corea, John McLaughlin, Al Di Meola şi mulţi alţii.

Jean Luc Ponty provine dintr-o familie prietenă cu muzica, de unde se explică, probabil, şi talentul său impresionant. Primul său album, „Jazz Long Playing", a fost lansat la vârsta de 21 de ani şi a primit de la critici mul­te aprecieri, aceştia considerându-l ca fiind primul violonist de jazz care, prin muzica sa, poate tran­smite aceleaşi stări ca un saxofonist.

CARTE vs.FILM

Cartea lui Edmonde Charles Roux ne vorbeşte despre Gabrielle Chanel, o femeie misterioasă, capabilă să şteargă absolut orice urmă din trecutul său. Aceasta îşi dictează viaţa după propriile rigori, într-o societate conformistă şi reuşeşte să dea uitării originile sale nedemne de traiul pe care-l duce. Misiunea autoarei nu a fost una simplă; ea a făcut ordine într-o viaţă plină de minciuni, scoţând la iveală fetiţa negustorilor ambulanţi din Cévennes, care avea să devină figură reprezentantă într-un local de lux.

Audrey Tautou face figură memorabilă în filmul lui Anne Fontaine, interpretând rolul lui Gabrielle Bonheur Chanel. Aceasta, împreună cu sora ei Adrienne, s-a luptat de mică cu sărăcia şi a fost nevoită să lucreze în două locuri pentru a se putea întreţine. Ziua croitoreasă, iar seara aceasta era angajata unui cabaret. Cel de-al doilea job face ca visul ei, acela de a deveni cântăreaţă într-un cabaret din Paris, să pară realizabil. Dar destinul îi joacă feste şi o îndrumă spre cu totul altceva.

Concluzie: Filmul regizat de Anne Fontaine, „Coco Channel" iese câştigător, pentru că redă extraordinar de bine copilăria nefericită, dar şi o parte din viaţa celebrei creatoare de modă franceze Gabrielle Bonheur Chanel. Iar Audrey Tautou, care este una dintre cele mai valoroase tinere actriţe de origine franceză, joacă atât de bine rolul, încât imaginea ei va fi asociată multă vreme cu cea a celebrei „Coco Channel".

Noi seriale

4400

Regie: Rene Echevarria; Distribuţie: Jacqueline McKenzie & Jacqueline McKenzie & Richard Kahan & Chad Faust (foto)

Începând cu 1 martie, Prima TV vă oferă, în dar de Mărţisor, un nou sezon al serialului „4400". De luni până sâmbătă, de la ora 14.00, sunteţi invitaţi în faţa televizoarelor pentru a urmări o producţie captivantă, care spune povestea a mii de oameni dispăruţi, în acelaşi timp, din diferite zone ale globului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite