Reinventarea lui Puccini

O pera clasică nu vă mai spune nimic. Şi e normal să fie aşa: nu mai înghiţiţi poveştile melodramatice şi leşinate ale libretelor, vă pufneşte râsul când vedeţi două persoane supraponderale şi purii pe post de tineri amorezi, vă calcă pe nervi un personaj care tot zice că moare, timp de vreo zece minute, şi nu o face până nu-şi termină ce are de cântat.

Ce mai poate spune astăzi „Boema" lui Giacomo Puccini unui ascultător contemporan, obişnuit cu un alt ritm şi cu o altă formulă stilistică - cea dată de videoclipuri şi de mijloacele multimedia? Şi, apoi, cine mai poate fi impresionat astăzi de o tânără care moare de tuberculoză, ştiind că în vremurile noastre nimeni nu mai moare de aşa ceva?

Este şi raţiunea pentru care celebra operă a lui Puccini a suferit în câteva rânduri nişte face-lift-uri serioase, pentru obţinerea unui look modern. E cazul excelentului film „Moulin Rouge" al lui Baz Luhrmann, cu Nicole Kidman şi Ewan McGregor în rolurile principale, dar şi al musicalului „Rent" („Chiria") - unul dintre cele mai de succes musicaluri de pe Broadway. Dacă vreţi să vedeţi ceva care să vă lase cu gura căscată, urmăriţi înregistrarea live a spectacolului „Rent", pe care-o dă HBO (va fi şi duminica viitoare, 11 iulie, la ora 2.10).

Povestea din „Boema" e translatată în New York-ul zilelor noastre, iar problemele cu care se confruntă eroii sunt, pe lângă lipsa banilor, dependenţa de droguri şi virusul HIV. Cei care joacă în acest show nu sunt cunoscuţi (sau, cel puţin, nu la noi), dar, văzând înregistrarea de pe Broadway, realizezi că ai de-a face cu nişte oameni foarte talentaţi din toate punctele de vedere: buni actori, buni cântăreţi şi buni dansatori.

Să dansezi şi să cânţi în acelaşi timp, fără să gâfâi şi fără să ţi se altereze vocea, nu e puţin lucru. Iar actorii din musicalul „Rent" se zbat pe scenă, dar cântă cu o lejeritate incredibilă, de parcă nu ar face niciun efort. Dacă ar mânca mai puţin şi ar face şi ceva sport, „divele" operei clasice ar putea atinge şi ele asemenea performanţe.

Info
Chiria (SUA, 2008)
Regia: Michael John Warren
Cu: Will Chase, Renée Elise Goldsberry, Adam Kantor, Michael McElroy, Rodney Hicks, Tracie Thoms
HBO - duminică, 11 iulie, ora 2.10.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările