Regizorul Tudor Giurgiu, la Adevărul Live: „Am încercat să înţeleg ce-a fost în sufletul procurorului Panait şi cât de mare a fost presiunea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Tudor Giurgiu deschide "Dosarul Panait" la Adevărul Live     FOTO David Muntean
Regizorul Tudor Giurgiu deschide "Dosarul Panait" la Adevărul Live     FOTO David Muntean

Regizorul Tudor Giurgiu, care a realizat controversatul film inspirat din cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis la numai 29 de ani. Regizorul a venit în studioul Adevărul Live, cu amănunte din culisele unuia dintre cele mai aşteptate lungmetraje româneşti ale ultimilor ani.

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată ţara.

Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu şi la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-şi ia viaţa. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanşează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat şi în care te-ai format e corupt şi putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, declară Tudor Giurgiu.

Regizorul a fost invitat în studioul Adevărul Live, de la ora 14.30, unde a adus noutăţi din culisele filmului său.

În cazul procurorului Panait s-a făcut o expertiză psihiatrică post-mortem, o premieră în acest sens. Am încercat să înţeleg ce-a fost în sufletul acestui procuror, cât de mare a fost presiunea. 

TURNEU PRIN ŢARĂ

Echipa lungmetrajului "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, va începe un turneu de promovare a peliculei în ţară, premierele de gală fiind stabilite pe 23 şi 26 februarie, la Palatul Naţional al Copiilor, respectiv CinemaPRO din Bucureşti, potrivit Mediafax.

Astfel, personalităţi din politică, justiţie, media, cultură şi societatea civilă sunt aşteptate la premiera de gală a filmului "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu, informează un comunicat remis MEDI.

Covorul roşu se va întinde pe 23 februarie, de la 19.30, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, unde câteva sute de invitaţi vor vedea în avanpremieră drama inspirată de controversatul caz Cristian Panait, dar şi pe 26 februarie, la CinemaPRO din Capitală.

La serile de gală vor fi prezenţi, alături de Tudor Giurgiu, actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Virgil Ogăşanu, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea şi membri ai echipei.

"De ce eu?" a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015 şi va rula din 27 februarie, în prima săptămână, în peste 60 de săli de cinema. Proiecţii de gală, în prezenţa echipei, vor fi organizate şi la Oradea (24 februarie, Filarmonica de Stat şi Cinema Palace), Cluj-Napoca (25 februarie, Cinema Florin Piersic), Târgu Mureş (27 februarie, Palatul Culturii), Sibiu (28 februarie, Cinema Arta), Iaşi (1 martie, Casa de Cultură a Studenţilor), Braşov (2 martie, Sala Patria), Timişoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanţa (6 martie, Cityplex) şi Alba Iulia.

Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi a presiunilor exercitate asupra sa.

"Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică", a declarat regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras şi Virgil Ogăşanu.

"De ce eu?" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după "Legături bolnăvicioase" şi "Despre oameni şi melci".

Lungmetrajul "De ce eu?" este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers şi Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film, potrivit Mediafax.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite