Regizorul Radu Jude: „Premiul e o dovadă că filmul n-a fost făcut degeaba”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Berlinale 2015 FOTO Marian Iliescu
Regizorul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Berlinale 2015 FOTO Marian Iliescu

Proaspăt câştigător al Ursului de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Radu Jude a venit în studioul Adevărul Live cu primele impresii, încă la cald, după succesul de la Berlinale.

„Te aşteptai la un premiu mai mic?” întreabă Florin Ghioca, deschizând discuţia din studioul Adevărul Live.

„Am discutat înainte cu Ada Solomon şi bunul simţ te face să nu te gândeşti la ceva atât de important”.

„Dacă regia filmului e considerată reuşită, asta mi se datorează într-o proporţie oarecare, dar ajutorul echipei a fost esenţial. Nu poţi fi un regizor bun, dacă ai nişte actori tâmpiţi”, spune Radu Jude explicând cât de important e premiul pentru el.

De unde a pornit ideea?

Ideea a fost să găsesc ceva despre problemele din trecut care au ajuns să ne infuenţeze în prezent. Am cercetat şi Revoluţia de la Ploieşti... Dar aceste probleme pe care le abordăm în film mi s-au părut mai interesante.

Cât timp aţi lucrat la partea scrisă a filmului, pentru că v-aţi documentat mult...?

Lucrurile n-au fost separate mecanic, au mers în paralel, ne gândeam la scenariu, în timp ce filmam, am schimbat povestea din aproape în aproape. Prima idee a fost ca totul să se petreacă în conacul boieresc, care acum apare doar puţin. Pe urmă am vrut să fac povestea unui sclav de la un han şi ca un omagiu pentru „Moara cu noroc” regizat de Victor Iliu, după scrierea lui Slavici.

Înţeleg că aţi fost de acord până la urmă să fie un film care să iasă din apartament şi aţi ajuns la un road-movie. Cum s-a ajuns la această formulă?

Povestea se întâmplă la început de secol 19... ne-am dat seama treptat că seamănă cu o snoavă românească, cu personaje care merg din punctul A în punctul B şi au pe drum tot felul de întâlniri realiste. Iniţial chiar am vrut să-i spunem snoavă, dar apoi ne-am dat seama că seamănă şi cu un western şi ne-am gândit să facem o îmbinare între un western a la John Ford şi o snoavă românească.

De ce i-aţi spus „Aferim!”?

Radu Jude FOTO Marian Iliescu

"Ca să ne premieze la Berlin, unde sunt nu ştiu câţi turci...", glumeşte Radu Jude. "Nu, de fapt mi s-a părut că e ca şi cum o anumită societate îi felicită pe cei care îi duc mai departe valorile, chiar dacă noi nu suntem neapărat de acord cu ele".

Sunt multe arhaisme în text, sunt multe ghicitori etc. Şi asta a fost şi greu de tradus, nu?

Problema traducerii a fost asumată de la început. E ca şi cu Caragiale care nu poate fi tradus. Orice operă narativă, când se bazează pe farmecul limbii respective pierde la traducere. Asta e... dar eu cred că ceva esenţial rămâne acolo. Iar motivul pentru care eu am insistat să folosim expresii arhaice e că există un farmec al limbii române pe care am vrut să-l restitui şi apoi, mai important, este că menatlităţile, ideologiile se exprimă prin limbaj. Şi că trebuie să fie exprimate în limbajul epocii redate de noi.

Atunci când prezinţi o reconstituire istorică, raportul realitate-film e diferit, e ca la teatru într-un anume fel şi mi s-a părut important să-i redăm spectatorului asta şi de-asta am ales imaginea alb-negru. Pentru că imaginea alb-negru te forţează să nu iei lucrurile ca pe o realitate, să se înţeleagă încă de la început că e o convenţie.

„Cum e să te simţi privit de toţi oamenii ăia din sală?”

Eu sunt destul de timid. Mi-am spus micul discurs în care am subliniat că eu cred că instituţiile din România ar trebui să susţină cinematograful de autor şi cinematograful de artă, pentru că cinemaul comercial se susţine singur... Ne-am întors la Berlin, după ce organizatorii au insistat mult, deşi mie mi-e inconfortabilă călătoria cu avionul. M-am bucurat, sigur şi un asemenea premiu e o dovadă că filmul n-a fost făcut degeaba. Sunt foarte multe filme româneşti de care nimeni n-aude. Patru-cinci pe an... Filme finanţate din bani publici. Şi da, asta e o spaimă atunci când faci film, pentru că primeşti o parte din bani de la CNC şi nu vrei să faci un film degeaba.

Concursul de la CNC e un concurs real, care chiar reflectă ce se întâmplă în filmul românesc?

E mult de discutat... Există o evoluţie în ultimii ani. Se întâmplă ceva mai rar ca cineaştii de valoare să fie respinşi, dar sunt în contnuare probleme de regulament. De exemplu, există o regulă care spune ca scenariile trimise să fie sub anonimat, dar un proiect de film nu poate fi separat de autorul lui.

Te ajută într-o bună măsură o asemenea finanţare?

Da, te ajută. Străinii dau bani dacă există finanţare din propria ţară şi atunci e esenţială chiar dacă cuantumul nu e foarte mare.

Cum crezi că va fi primit filmul acum, după premiu?

Radu Jude FOTO Marian Iliescu

Mă interesează să fie văzut şi să fie discutat de oameni interesaţi şi de problemele discutate în film şi de cinematografie. Mi-aş dori ca filmul să provoace un fel de autointerogare...

Apropo de xenofobie şi rasism, s-a discutat la conferinţele de presă despre faptul că ai luat acest premiu pentru că ai aparţine comunităţii evreieşti...

Am spus-o ca să subliniez cât de lipsite de adevăr sunt acuzaţiile de genul ăsta. Poţi aparţine oricărei etnii şi e absolut în regulă, dar eu voiam să arăt cât de lipsite de adevăr sunt aceste acuze. Şi uite că problemele din film sunt încă atât de valabile... Uite, am regizat multe spoturi publicitare. Acolo ai o libertate destul de mică. Şi de cele mai multe ori clienţii, dacă văd un rom în casting, spun de foarte multe ori „Nu!”, chiar dacă actorul se potriveşte acolo. E o formă de rasism bazal, care iese la iveală în anumite circumstanţe.

Şi ce se va întâmpa cu „Aferim!”, unde merge după premiera din 13 martie?

La multe festivaluri, dar nu ştiu dacă le pot divulga acum, însă pentru noi e foarte importantă premiera din România. Aşteptăm reacţiile publicului...

Ce urmează pentru Radu Jude după "episodul Aferim!"?

Cum zicea Cehov, „Omul îşi face planuri şi Dumnezeu râde de el”... Vreau să fac un proiect pe textele lui Blecher, după „Inimi cicatrizate”. Suntem în casting deocamdată. Mare parte a filmului va fi filmat în toamnă şi în iarnă.

Radu Jude a ţinut să mulţumească ziarului Adevărul pentru sprijin şi pentru atenţia acordată filmului „Aferim!”.

Fără îndoială, toată lumea aşteaptă premiera oficială a lungmetrajului "Aferim!", care a obţinut, prin Radu Jude, un Urs de Argint la Berlin. Până la premiera din 13 martie, regizorul vine la Adevărul Live cu primele impresii după gala în care peste 1.300 de invitaţi, jurnalişti şi critici de film l-au aplaudat pentru importanta realizare.

Juriul, prezidat de Darren Aronofsky şi compus din actorii Audrey Tautou şi Daniel Brühl şi cineaştii Bong Joon-ho, Martha De Laurentiis, Claudia Llosa şi Matthew Weiner, a decis că Radu Jude este câştigător al categoriei "cea mai bună regie".


Regizorul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Berlinale 2015  FOTO Florin Ghioca / Berlin

radu jude pe scena la berlinale FG
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite