Regizorul Nicolae Mărgineanu, la Adevărul Live: „Am filmat cu deţinuţii de la Penitenciarul Poarta Albă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Regizorul Nicolae Mărgineanu va lansa pe 17 octombrie lungmetrajul „Poarta Albă", un film despre lagărul de muncă din perioada comunistă, în care a fost închis inclusiv părintele Arsenie Boca. Împreună cu actorul Bogdan Nechifor, regizorul a venit la Adevărul Live, de la ora 13.00, pentru a deschide porţile filmului său.

„Poarta Albă" este un film inspirat din fapte reale şi porneşte de la descoperirea din anul 2007, făcută de un student la teologie, care observă pe fresca bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti că Pruncul Iisus, ţinut în braţe de Maica Domnului, este îmbrăcat în zeghe de puşcăriaş. Ştirea ar fi trecut neobservată dacă nu s-ar fi aflat că fresca fusese pictată în urmă cu 50 de ani chiar de părintele Arsenie Boca, fost deţinut la Poarta Albă şi în permanenţă supravegheat atent de Securitate. Părintele era considerat încă de pe atunci sfântul Ardealului.

Născut în anul 1938, la Cluj, Nicolae Mărgineanu a absolvit cursurile Institutului de Teatru şi Cinematografie "I. L.Caragiale", în 1968, secţia Imagine film. După o bogată activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei, devenind unul dintre regizorii de referinţă ai filmului românesc. Din 1990 a devenit şi producător de film. De-a lungul timpului, a semnat imaginea pentru opt lungmetraje. 

Seara de Gală va avea loc pe 16 octombrie, la Cinema Studio, iar de pe 17 octombrie, pelicula va rula în cinematografe. Filmul a fost inspirat din cartea lui Adrian Oprescu, "Vărul Alexandru", pe care a scris-o la vârsta de 80 de ani. Patru dintre actorii din distribuţie sunt debutanţi.

Sunt dator pentru această perioadă, pentru că ştiu ce s-a petrecut atunci, chiar dacă eram copil. După '89, am citit mult despre închisori şi despre canal. Este un domeniu care trebuie exploatat, pentru că efectele celor întâmplate atunci, sunt vizibile şi astăzi. Cei care îndrăzneau să îşi spună cuvântul erau arestaţi. Se simte şi astăzi ceea ce s-a petrecut atunci, a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.

 "A fost o provocare, mai ales că e primul meu lungmetraj. Nu aveam o experienţă substanţială. Am citit consemne ale sale, am văzut documentarul domnului Mărgineanu şi am început să mă apropii de personaj. Am încercat să văd partea umană a sa, dincolo de mit", a afirmat Bogdan Nechifor, interpretul Părintelui Arsenie Boca.

"S-a descurcat bine. A fost o şansă să ajung la Bogdan, pentru că are foarte multă curăţenie interioară, ceea ce este important pentru personajul Părintelui Arsenie Boca. Este şi un actor foarte profund. Realitatea se apropie foarte mult de legendă. Am încercat să îl vedem în termenii lui reali". (Nicolae Mărgineanu)

"Am filmat cu deţinuţii de la Penitenciarul Poarta Albă, unde erau reprezentate toate categoriile sociale. Pe atunci, puteai fi arestat din orice: o anonimă, o glumă. Era un regim fioros, pentru că se punea mare accent pe lupta de clasă", a mai spus regizorul.

Nu am avut ură niciodată, nici n-am auzit ca un deţinut să aibă. Suferinţa te îndreaptă spre altceva. Cu ura nu poţi să trăieşti. Poţi trăi cu speranţă, cu credinţă. Iertarea ar trebui să intervină atunci când este cerută, a precizat Nicoale Mărgineanu.

"Cei din generaţia tânără nu prea ştim ce s-a întâmplat atunci. Este înfiorător ce s-a întâmplat atunci, iar, din diverse slăbiciuni, aceste lucruri sunt ţinute ascunse faţă de tânăra generaţie", a spus Bogdan Nechifor.

Mi s-a părut imposibil să fac personajul. Erau multe informaţii emoţionale şi atâtea mărturii. Părintele Arsenie Boca avea un har de a privi în sufletul omului. Cum joci asta? (Bogdan Nechifor)

"În ceea ce priveşte personajele, Adrian descoperă un luptător, pe când Ninel, prietenul lui, este mai vulnerabi şi cade în depresie. Cel vulnerabil nu rezistă până la capăt. Unii au ieşit din Penitenciar marcaţi pentru restul vieţii. Nu este o experienţă uşoară". (Nicolae Mărgineanu)

"Deţinuţii au fost devotaţi filmului. A durat puţjn până au înţeles ce se întâmplă acolo, după care s-au împrietenit cu actorii. Am ales doi studenţi şi am introdus câteva scene de umor, pentru a destinde dificultatea vizionării filmului. Românul supravieţuişte cu ajutorul umorului. Trebuie să-ţi iei soarta în mâini, n-ai încotro". (Nicolae Mărgineanu)

 Am convingerea că Părintele a fost lângă noi în timpul filmărilor, a mărturisit regizorul Nicolae Mărgineanu.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite