Regizorul Cristi Puiu, singurul artist român selectat în cadrul Paris Photo 2018, cu seria de fotografii Sieranevada

Regizorul Cristi Puiu, singurul artist român selectat în cadrul Paris Photo 2018, cu seria de fotografii Sieranevada

Regizorul Cristi Puiu alături de ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu

Seria de fotografii Sieranevada, semnată de Cristi Puiu, a fost selectată, la propunerea Galeriei Baril din Cluj, pentru secţiunea PRISMES în cadrul Paris Photo 2018, care are loc între 8 şi 11 noiembrie la GrandPalais, Cristi Puiu fiind singurul artist român selectat anul acesta.

Ştiri pe aceeaşi temă

În secţiunea PRISMES sunt selectate doar 15 galerii care prezintă o expoziţie personală, secţiunea fiind  găzduită în Salon d’Honneur la primul etaj al GrandPalais. Deschiderea oficială a târgului a avut loc vineri, expoziţia fiind deschisă pentru public până pe 11 noiembrie.

Fotografiile lui Cristi Puiu au fost făcute la începutul lui 2016, în Bucureşti, după terminarea filmărilor de la „Sieranevada". Ele fac parte dintr-o serie din care a fost selectată şi imaginea afişului. Fotografiile, în format 100x70 cm, au fost expuse la Galeria Baril din Cluj-Napoca.

„În luna ianuarie 2016, Sieranevada se află în post-producţie. Tot atunci am pornit în căutarea unei imagini pentru afiş. Am traversat Bucureştiul de la est la vest, sperând să găsesc în inima cvartalelor de blocuri construite în anii ’80 imaginea susceptibilă de a spune ceva despre mine şi despre filmul la care încă lucram. Astfel, pornind de la cimitirul Mărcuţa, trecând pe acasă şi traversând centrul către Lacul Morii, am adunat peste 9000 de fotografii. Dintre acestea, una a devenit afişul filmului Sieranevada” mărturiseşte Cristi Puiu.

Expoziţia Paris Photo şi standul care găzduieşte lucrările lui Cristi Puiu au fost vizitate de către ambasadorul României la Paris, domnul Luca Niculescu, care s-a bucurat de prezenţa la târg unui artist român. 

ParisPhoto e cel mai important salon de fotografie din lume. Şi se întâmplă foarte rar ca o galerie românească să fie invitată să expună. Anul acesta este cazul. Galeria Baril, condusă de Sorin Neamtu şi Tiberiu Adelmann, prezintă o serie de fotografii realizate de cunoscutul cineast Cristi Puiu, Margine de oraş, decor de iarnă, imagini parcă în alb-negru, lumină cenuşie, minimalism – e universul ultimului sau film, Sieranevada (un film care a avut critici foarte bune în Franţa). 

M-am bucurat să îi întâlnesc pe cei doi curatori şi să îl revăd după multă vreme pe Cristi Puiu, cel care a deschis întrucâtva apetitul festivalului de la Cannes pentru cinema-ul românesc, graţie filmului <<Marfa şi Banii>>, un excelent roadmovie minimalist, după cum îl descria presa franceză acum 18 ani”, a scris ambasadorul pe pagina sa de Facebook.

Lucrărileprezente la Paris Photo, alături de alte fotografii ale lui Cristi Puiu, au fost expuse anul trecut la Cluj-Napoca şi în Bienala de arta Arad si Timişoara. 

 

 

 

 

citeste totul despre: