Regizorul Alexandru Solomon vorbeşte, la Adevărul Live, despre film şi drepturile omului

Regizorul Alexandru Solomon, despre film şi drepturile omului 

Festivalul One World Romania 2016 îşi începe cea de-a noua ediţie luni, 21 martie, cu proiecţii în cinematografe şi evenimentul de deschidere de la MNAC. În direct, în studioul Adevărul Live, de la ora 15.00, regizorul Alexandru Solomon, director al festivalului, vorbeşte despre ediţia din acest an.


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

2016 este un an al premierelor pentru One World Romania – pentru prima dată vor fi proiecţii la Hollywood Multiplex – câte două în fiecare zi, toată săptămâna viitoare. Tot în premieră, una dintre locaţiile festivalului va fi un cort instalat în Parcul Colţea. Cortul însuşi este o instalaţie multimedială care va aşteapta publicul timp de 10 zile cu fotografii, urmărind ruta europeană a refugiaţilor din aceasta toamnă, cu filme şi jocuri video documentare, muzică din Orientul Apropiat şi din Africa şi multă voie bună! 
 
A devenit deja o tradiţie ca în săptămâna dinaintea festivalului sa se ofere un streaming online, gratuit a 5 filme din selecţia One World Romania de anul acesta, cu ajutorul partenerilor de la DocAlliance. Cele 5 filme pe care le puteţi vedea anul acesta, în perioada 14-20 martie sunt: „Felvidek. Caught in Between”, „Free”, „Logbook_Serbistan”, „Robotelul de aur” şi „Dreaming of Denmak”. 
 
În „Felvidek. Caught in Between”, regizoarea încearcă să descopere istoria familiei sale, în acelaşi timp dorind să înţeleagă mai bine istoria complicată a regiunii slovaco-ungare Felvidek, străbătută de mii de persoane în timpul campaniei de relocare derulată între 1946 şi 1948. 
 
Documentarul „Free” urmăreste timp de doi ani un grup de persoane din Croaţia care suferă de diferite dizabilităţi mentale. Pe cale de a fi externaţi, ei primesc o nouă şansă de a-şi lua viaţa în propriile mâini şi a face propriile alegeri. 
 
„Logbook_Serbistan” este o docu-dramă scrisă de regizorul Želimir Žilnik împreună cu protagoniştii săi. Filmul urmăreşte viata imigranţilor ilegali şi a azilanţilor găzduiţi în centrele de refugiaţi din Serbia, în urma unor evadări dramatice din ţările de origine, copleşite de război şi sărăcie. 
 
„Roboţelul de aur” urmăreste povestea multiplei campioane la box Steluţa Duţă, în timpul pregătirilor pentru ultimul mare campionat din cariera ei sportivă. O cunoaştem pe Steluţa în momente grele, aflăm povestea tristă a unei copilării petrecute în centre de plasament şi confirmăm cât de important poate fi sportul pentru un copil aparent pierdut. 
 
Filmul „Dreaming of Denmark” ni-l prezintă pe Wasi, care a emigrat de unul singur în Danemarca din Afghanistan şi a cărui cerere de azil este respinsă. Urmează un lung drum prin Europa în căutarea unei soluţii pentru o viaţa normală departe de ţara natală şi o luptă continuă pentru construirea unei identităţi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările