Regizoarea Malvina Urşianu va fi înmormântată sâmbătă, la Cimitirul Bellu

Regizoarea Malvina Urşianu va fi înmormântată sâmbătă, la Cimitirul Bellu

Malvina Urşianu (1927 - 2015)

Trupul neînsufleţit al regizoarei Malvina Urşianu, care s-a stins din viaţă miercuri noaptea, va fi depus în cursul zilei de astăzi la Capela Cimitirului Bellu, iar cei ce vor să îşi ia un ultim rămas bun o pot face după ora 11.00, anunţă familia regizoarei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 8 august, la Cimitirul Bellu, de la ora 13.00. 

Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu a murit miercuri noapte, la vârsta de 88 de ani. Cunoscută pentru filme precum "Figuranţii", "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" şi "Gioconda fără surâs", ea a rămas în memoria cinefililor şi pentru felul în care s-a raportat la perioada comunistă, fiind o disidentă anchetată şi chiar condamnată pentru "sabotaj ideologic şi anticomunism".
 
Născută în Guşoieni-Vâlcea, în 1927, Malvina Urşianu a studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului. Atrasă de lumea filmului, urmează cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu. Studiază mai departe pe CONT propriu şi devine asistent de regie pentru câteva pelicule importante.
 
Prima regie personală a fost cea a filmului Bijuterii de familie (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu, dar in timpul filmărilor a fost intreruptă, a continuat cu Vânt de martie, tot după o din nuvela a lui Petru Dumitriu, filmul având aceeaşi soartă.
 
A fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, i s-a înscenat un proces de demascare în 1958, a fost interzisă în cinema opt ani într-o primă perioadă şi chiar închisă pentru o vreme. Cu toate acestea, reuşeste să se reabiliteze şi îşi continuă cariera. A realizat câteva filme considerate de mulţi critici printre cele mai bune din toate timpurile.
 
În anul 2000, a fost decorată de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler "pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii".
 
A fost căsătorită cu scriitorul şi publicistul Paul Anghel, decedat în 1995.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările