Regizoarea Claire Denis, invitata specială a Festivalului Internaţional de Film NexT

Regizoarea Claire Denis, invitata specială a Festivalului Internaţional de Film NexT

Claire Denis va avea un masterclass la Bucureşti

Celebra regizoare şi scenaristă franceză Claire Denis, una dintre cele mai autentice şi puternice voci din cinematografia contemporană, este invitata specială a Festivalului Internaţional de Film NexT (15 – 19 aprilie).

Ştiri pe aceeaşi temă

Aflată pentru prima dată în România, Claire Denis va susţine un masterclass deschis studenţilor la film şi pasionaţilor de cinema duminică, 19 aprilie, de la 12.30, la Cinema Elvire Popesco. Cel mai recent scurtmetraj al ei, Voila l’enchainement, va fi prezentat în secţiunea Arthouse Shorts.
 
Cu peste 20 de filme în portofoliu, majoritatea selecţionate şi premiate la Cannes, Berlin, Veneţia sau Locarno, Claire Denis s-a impus ca un autor incomod, visceral, provocator. Ea s-a născut în 1948 la Paris, dar şi-a petrecut mare parte din copilărie în Burkina Faso, Senegal sau Camerun, unde tatăl său lucra ca angajat al administraţiei coloniale franceze. Această perioadă a influenţat profund stilul şi subiectele filmelor sale, o combinaţie unică de politică şi istorie personală.
 
 
În Franţa, a studiat cinematografia la actualul La Fémis, iar înainte de a debuta în forţă cu remarcabilul Chocolat (1988), povestea semi-autobiografică a unei familii de albi în Camerun, inclusă în competiţie la Cannes, a lucrat ca asistentă la filmele lui Jacques Rivette, Wim Wenders sau Jim Jarmusch. Al doilea lungmetraj, S'en fout la mort (1990), a fost selecţionat la Veneţia, iar Nénette et Boni i-a adus Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno în 1996. Foarte senzual şi dur, Beau Travail, desemnat unul dintre cele mai bune filme din 1999, este plasat în Djibouti, protagoniştii fiind un soldat în Legiunea Străină şi superiorul său, un homosexual reprimat. 
 
În 2001, sub aparenţa unui film cu vampiri şi cu Vincent Gallo pe afiş, Trouble Every Day şoca publicul cu viziunea extrem de violentă asupra dorinţei carnale, văzută ca o formă de canibalism: o femeie îşi devorează, la propriu, iubiţii. În topul filmelor din 2009 s-a aflat şi White Material, cu Isabelle Huppert într-un rol memorabil, al unei femei care refuză să-şi părăsească plantaţia de cafea, undeva în Africa, deşi războiul civil e aproape. Cel mai recent lungmetraj al ei, Les Salauds (2013), a fost proiectat în Un Certain Regard, la Cannes.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările