„Reforma în domeniul cinematografiei trebuie să continue“ - declaraţia ministrului Culturii, Corina Şuteu, privind reforma în cinematografie

„Reforma în domeniul cinematografiei trebuie să continue“ - declaraţia ministrului Culturii, Corina Şuteu, privind reforma în cinematografie

Corina Şuteu

Ministrul Culturii a remis cu puţină vreme în urmă un document presei, în care îşi explicitează poziţia faţă de domeniul cinematografiei, despre care-a afirmat în permanenţă că este domeniul prioritar al mandatului său.

Ministrul Culturii consideră cinematografia o prioritate, fiind domeniul cultural care a oferit României prestigiu internaţional. Cu toate acestea, guvernanţii continuă să-l neglijeze. De asemenea, declară că "o mare parte a eforturilor mele sunt canalizate în încercarea de a aduce îmbunătăţiri cadrului legislativ, dar şi de a restructura anumite instituţii fundamentale pentru cinematografie: Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme şi Cinemateca, dar şi de a crea structuri noi, care să sprijine suplimentar producţia de filme, educaţia cinematografică, şi revitalizarea sălilor de cinematograf din centrul oraşului."

Vă prezentăm declaraţia completă a Corinei Şuteu:

„Cinematografia este o prioritate. Afirm acest lucru şi voi continua să o fac, dintr-un motiv simplu: pentru un domeniu cultural care a oferit României atât de mult prestigiu în ultimul deceniu, iar cinefililor de pretutindeni atât de multe motive de încântare, a rămas prea multă vreme neglijat de guvernanţi. Iar acest fapt se reflectă nu doar într-un cadru legislativ în multe privinţe desuet şi deficitar, ci şi în modul de funcţionare al instituţiilor specifice, care nu mai corespund decât parţial nevoilor unui domeniu aflat în expansiune.

O mare parte a eforturilor mele de Ministru al Culturii sunt canalizate în încercarea de a aduce îmbunătăţiri cadrului legislativ, dar şi de a restructura anumite instituţii fundamentale pentru cinematografie: Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme şi Cinemateca, dar şi de a crea structuri noi, care să sprijine suplimentar producţia de filme, educaţia cinematografică, şi revitalizarea sălilor de cinematograf din centrul oraşelor.

În tot acest demers am sprijinul unui număr mare de cineaşti, fapt pentru care le mulţumesc. Cineaşti reprezentativi aparţinând unor generaţii diferite (Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Bogdan Mustaţă, Florin Mihăilescu) şi specialişti în politici culturale sau reprezentanţi ai CNC au participat activ, în cadrul unui grup de lucru realizat la nivelul Ministerului Culturii, la procesul de modificare al cadrului legislativ din domeniul cinematografiei. Zeci de alţi cineaşti s-au implicat, atunci când a venit momentul pentru consultarea comunităţii, trimiţându-ne propriile opinii cu privire la modificările propuse de grupul de lucru. Au fost luni în care o mare parte a comunităţii active a participat, cu speranţa concretizării unor schimbări fundamentale, atât de necesare.

Au existat, de asemenea, voci - după cum s-a dovedit, cu un puternic impact în diverse sfere de influenţă politică - care s-au opus oricăror demersuri de reformare a sistemului cinematografic şi, probabil, vor continua să o facă. Este firesc să se întâmple asta.

Ar fi, însă, un deserviciu adus întregii comunităţi cinematografice din România ca aceste modificări legislative esenţiale reformării sistemului cinematografic, pe care le-am propus Guvernului şi Parlamentului, să eşueze. În ceea ce mă priveşte, vă asigur că voi continua să caut toate soluţiile şi modalităţile pentru a asigura îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a instituţiilor din domeniul cinematografiei. Reforma trebuie dusă la bun sfârşit.

Corina Şuteu
Ministrul Culturii din România“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările