Răzvan Voiculescu a revenit cu "Dor de ROST", o nouă călătorie în cãutarea rostului românesc

Răzvan Voiculescu a revenit cu

Imagine semnată de Răzvan Voiculescu, în albumul Dor de ROST

Cel mai nou album de fotografie semnat Rãzvan Voiculescu –"Dor de ROST" a fost lansat luni, 23 noiembrie, la Hotelul JW Marriott din Bucureşti. Seara s-a încheiat cu un recital special al lui Grigore Leşe.

Ştiri pe aceeaşi temă

La doi ani de la lansarea albumului de fotografie "ROST- Esenţe şi gusturi româneşti", Rãzvan Voiculescu revine cu partea a doua (şi ultima) din acest proiect, intitulatã, sugestiv, "Dor de ROST". Autorul  îl considerã piesa de încheiere şi cea mai amplã din seria dedicatã satului tradiţional, serie din care au mai fãcut parte şi albumele "România – ţinuta umilã a splendorii" şi "Ţara Lãpuşului – Destine încrustate".

"Dor de ROST" propune, în cele peste 300 de pagini, tipãrite în condiţii grafice de excepţie, o colecţie de ipostaze inedite ale rostului românesc: meşteşuguri, obiceiuri uitate, momente de graţie şi poveşti de viaţã. Şi rostul adânc al acestei cãlãtorii este tocmai redescoperirea şi pãstrarea acestor tradiţii.


Proiectul, încheiat, acum, prin "Dor de ROST", a început, de fapt, de la ideea unei lumi aflate la apus. În satele şi oraşele mici ale României, multe dintre meşteşugurile vechi se pierd, încet-încet, şi auzim tot mai des despre "ultimul fierar", "ultimul potcovar", "ultimii rapsozi". Oamenii aceştia, care îşi cunosc bine meşteşugul şi îl şin viu – în ton cu rostul străvechi şi, de multe ori, chiar la granişã cu magia –, nu au pe nimeni care sã-i urmeze. Iar ideea de ROST, pe care o reprezinta ei – meşteşugari, artişti sau pãstrãtori de tradişii, prea puşin cunoscuşi sau chiar uitaşi – s-ar putea ca mâine sã nu mai existe.


Parte a unei campanii naţionale, care îşi doreşte sã implice publicul larg, motivându-l sã redescopere tradişia şi rostul românesc, oferindu-le, în acelaşi timp, tinerilor modele autentice de viaşã, albumul lui Rãzvan Voiculescu, "Dor de ROST", îşi propune ca, printr-un obiect de artã fotograficã, sã aducã în faşa publicului poveştile şi chipurile necunoscute ale acestor "Pãstrãtori de Rost".


De-a lungul a încã doi ani de aventurã, Rãzvan Voiculescu şi echipa sa au descoperit, fotografiat şi filmat, în toate regiunile şãrii, zeci de poveşti ale acestor "Pãstrãtori de Rost".  La fel ca restul albumelor semnate Rãzvan Voiculescu, "Dor de ROST" include şi un DVD cu un film de scurtmetraj (making of), produs de Rãzvan Voiculescu.
Mesajul central al campaniei este, şi de aceastã datã: "Avem un ROST. Îl pãstram".
Lansarea – un eveniment în sine, cu numeroşi invitaşi, proiecşii de film şi alte surprize – va avea loc luni, 23 noiembrie, începând cu ora 19: 00, la Hotelul JW Marriott din Bucureşti. Invitatul special al serii va fi Grigore Leşe, care va susşine un recital.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: