Radu F. Alexandru: „Institutul Cultural Român - victima irecuperabilă a trocurilor politice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Audierea domnului Lilian Zamfiroiu în faţa celor două comisii au evidenţiat un om cu o abilitate şi cu o dezinvoltură proprie unui diplomat de cariera, străin total şi în deplină necunoştinţă de cauza a ceea ce înseamna Institutul Cultural Roman, fără o viziune", a declarat Radu F. Alexandru la conferinţa de presă a PDL de astăzi.

Adevărul.ro vă prezintă declaraţia de presă a lui Radu F. Alexandu susţinută la sediul PDL astăzi:

"Aşa cum bine ştiţi, PDL a votat împotriva numirii domnului Andrei Marga ca preşedinte al ICR în momentul în care ne-am trezit în faţa unei situaţii fără precedent, domnul Andrei Marga s-a sustras audierii în faţa Comisiei de Cultură, Mass-media a Senatului, nu a prezentat un program, nu a prezentat o viziune asupra a ceea ce doreşte să facă în fruntea Institutului Cultural Român, motiv pentru care, atunci, reprezentanţii PDL din Comisia de Cultură, unde eu eram secretarul Comisiei şi, ulterior, în plen, au votat împotriva numirii domnului Marga.

Din păcate, timpul a confirmat temerile noastre şi bilanţul activităţii domnului Andrei Marga a fost cel pe care îl ştiţi, adică un eşec pe toată linia.

Dar asta nu ne împiedică astăzi să reclamăm felul în care a fost decapitată conducerea Institutului Cultural Român, în fapt încălcarea flagrantă a legii de funcţionare a ICR. Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă numărul 27 din 13 iunie 2012 care prevedea foarte limpede care sunt procedurile de evaluare a activităţii conducerii Institutului Cultural Român. În fapt, era vorba de un raport anual de activitate şi de contul de execuţie bugetară care trebuia prezentat în faţa Comisiilor reunite de Cultură şi de Politică Externă, cu avizul Comisiei de Buget-Finanţe. S-au invocat tot felul de motive, începand cu depăşirea termenului până la care cele două documente trebuiau prezentate, urmate de insatisfacţile faţă de conţinutul rapoartelor prezentate de ICR. Legea prevedea foarte clar că în situaţia în care cele două documente nu sunt convingătoare şi nu exprimă un raport de activitate pozitiv, conducerea ICR are un răgaz de 30 de zile pentru a prezenta un program de remediere a tuturor deficienţelor semnalate în discuţiile care trebuiau să aibă loc în plenul reunit al celor două Comisii, în speţă Comisia de Cultură şi Comisia de Politică Externă.

Prin presiunea exercitată asupra sa, domnul Marga a preferat să-şi dea demisia fără să ajungă să fie demis, ceea ce de fapt se preconiza, rămânând în fruntea instituţiei cei doi vicepreşedinţi, domnul Horia Gârbea - reprezentant al USL din partea UNPR, şi domnul Vladimir Simon - vicepreşedinte din partea PDL. Ce s-a întamplat, cei doi vicepreşedinţi au fost chemaţi la Comisia de Cultura, unde preşedintele Comisiei, senatorul PSD Georgică Severin, le-a cerut să-şi prezinte demisiile cu promisiunea că, dacă vor fi înţelegători, există şansa ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat să primească cuvenitele reparaţii. Ambii vicepreşedinţi au spus că nu văd niciun motiv să-şi prezinte demisiile pentru că nu a existat niciun fel de reproş legat de activitatea lor, că şi-au desfăşurat activitatea cu deplină dăruire faţă de tot ce trebuiau să facă. Li s-a reproşat că nu s-au adresat Comisiei să se plângă de activitatea domnului Andrei Marga. Până la urmă, domnul Georgică Severin a recunoscut în faţa celor doi vicepreşedinţi că, iniţial, intenţia era doar de a scăpa de domnul Andrei Marga şi că cei doi vicepreşedinţi rămân în funcţie, urmând ca cele două Comisii să desemneze un alt preşedinte.

Dar sms-ul primit de domnul Georgică Severin din partea domnului Victor Ponta prevedea noi instrucţiuni, şi anume şi debarcarea celor doi vicepreşedinţi. Domnul Horia Gârbea, mai slab de înger, a acceptat să-şi dea demisia. Reprezentantul Partidului Democrat Liberal, domnul Vladimir Simon a spus că nu vede niciun motiv pentru care să-şi dea demisia. Fără să fie audiat în faţa celor două Comisii, fără să se discute raportul de activitate, Comisia a făcut raport de demitere a vicepreşedintelui, raport care, bineînţeles, a fost votat în plen. Urmare a votului, ICR a rămas fără conducere. În decurs de 24 de ore, în aceeaşi zi, PSD a anunţat propunerea partidului domnului Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al ICR în persoana domnului Lilian Zamfiroiu, fostul adjunct al ambasadorului României la UNESCO, academicianul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, FĂRĂ să ceară grupurilor parlamentare să nominalizeze propuneri pentru funcţia de preşedinte al ICR.

Partidul Democrat Liberal NU a primit nicio înştiinţare din partea Biroului Permanent al Senatului legat de un termen de depunere a unei candidaturi la preşedinţia Institutului Cultural Român, situaţie în care domnul Lilian Zamfiroiu a candidat singur şi, surpriză, a şi câştigat. Reprezentanţii Partidului Democrat Liberal au votat în plen împotriva acestei farse, împotriva alegerii domnului Zamfiroiu ca preşedinte al ICR.

Audierea domnului Lilian Zamfiroiu în faţa celor două comisii au evidenţiat un om cu o abilitate şi cu o dezinvoltură proprie unui diplomat de carieră, străin total şi în deplină necunoştinţă de cauză a ceea ce înseamnă Institutul Cultural Român, fără o viziune, fără o cunoaştere a ce înseamnă astăzi Institutul Cultural Român şi fără a putea prezenta un program de perspectivă a ceea ce urmează să se angajeze să facă în fruntea Institutului.

Vreau să fiu bine înţeles, am vorbit cu domnul ambasador Nicolae Manolescu, i-am cerut opinia despre domnul Lilian Zamfiroiu, mi-a spus că este un om cu care a avut o colaborare bună şi că este un om de calitate.

Partidul Democrat Liberal nu contestă calităţile diplomatului Lilian Zamfiroiu, dar avem motivate semne de întrebare asupra viziunii, asupra programului pe care domnul Lilian Zamfiroiu şi-l asumă şi şi-l propune în fruntea Institutului Cultural Român.

S-a votat numai preşedintele Institutul Cultural Român. Nominalizarea şi votul pentru cei doi vicepreşedinti s-a amânat pentru toamnă. De ce? Pentru că USL vrea sa amâne devoalarea şi scandalul care cu siguranţă va izbucni în momentul în care se va afla felul în care au hotărât să atribuie cele două locuri de vicepreşedinte. Un loc PNL, şi locul pe care l-a avut până acum PDL să fie atribuit partidului de opoziţie, cu ghilimelele cuvenite, UDMR. Nu ne îndoim nicio clipă de zelul şi de eforturile pe care reprezentantul UDMR în fruntea ICR le va face pentru susţinerea şi promovarea culturii româneşti, dar nu există decât o singură raţiune pentru care PDL–ului i se refuză în continuare locul în conducerea ICR: trocul politic pe care USL îl practică în continuare oferind UDMR – fals partid de opoziţie, tot felul de daruri în perspectiva timpului în care se va decupla de PNL şi va avea nevoie să-şi asigure o altă majoritate în Parlamentul României.

Faţă de toate aceste lucruri, Partidul Democrat Liberal protestează cu toată fermitatea împotriva tuturor acestor trocuri politice care se fac pe seamă şi care au ca efect demolarea ireversibilă a Institutului Cultural Român, una dintre cele mai performante şi mai reprezentative instituţii ale culturii româneşti. Fireşte, când spun „una dintre cele mai performante şi mai reprezentative instituţii care au slujit cultura românească” NU mă refer la perioada Marga, mă refer la perioada anterioară lui Andrei Marga". 

TEXT DE RADU F. ALEXANDRU

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite