“Quod Erat Demonstrandum” de Andrei Gruzsniczki, premiat la Festivalul de la Roma

“Quod Erat Demonstrandum” de Andrei Gruzsniczki, premiat la
Festivalul de la Roma

Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, în “Quod Erat Demonstrandum”

Pelicula “Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a primit premiul special al juriului la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Roma.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, “Quod Erat Demonstrandum”, a avut premiera mondială la Festivalul de la Roma, fiind distins cu premiul special al juriului, în cadrul galei de premiere, organizată aseară la Roma.

Premiul pentru cel mai bun film - trofelul Golden Marc’Aurelio, decernat pentru filmele din competiţia oficială - a fost acordat peliculei “Tir” de Alberto Fasulo, în timp ce premiul pentru cea mai bună regie a fost primit de Kiyoshi Kurosawa pentru “Sebunsu kodo (Seventh Code)”.

“Quod Erat Demonstrandum”, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (jucat de Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii - bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Pelicula lui Andrei Gruzsniczki marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la “Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Lansarea în România este programată pentru primăvara anului 2014.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările