Protest la ONB, pe muzica corului sclavilor din opera „Nabucco“, de Verdi. Reprezentaţia „Falstaff“, de miercuri seară, a fost anulată VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţi ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB) - solişti, balerini, instrumentişti, maşinişti, peruchieri - au protestat faţă de decizia ministrului Culturii de a-i repune în funcţie pe George Călin, fostul interimar, şi pe balerinul Johann Kobborg, toţi cei prezenţi în sala Operei intonând celebra arie din „Nabucco“ de Giuseppe Verdi.

”Am pătimit mult de pe urma celorlalţi colegi”, s-a spus miercuri la Opera Naţională. ”Noi nu trăim pe Facebook”, a mai afirmat un tânăr angajat, aluzie la faptul că ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, nu a venit la întâlnirea cu angajaţii, promisă marţi pe reţeaua de socializare. Mai mult, una dintre tinerele soliste de la ONB i-a amintit ministrului că a fost numit în urma unei tragedii, cea de la clubul Colectiv, în urma unor proteste la care a participat şi la care s-a strigat ”Corupţia ucide”, şi nu pe o reţea de socializare.

Un număr consistent de angajaţi ai Operei s-au adunat în sala mare a instituţiei, unde şi-au spus nemulţumirile, au strigat ”demisia”, au aplaudat şi au ascultat ce au avut de spus fiecare.

image

Mari artişti ai scenei româneşti, balerini, soprane, colaboratori au vorbit despre nereguli, despre faptul că se simt sufocaţi de inegalităţile pe care le-au anunţat de nenumărate ori în trecut.

Prim-solista Operei Naţionale, soprana Irina Iordăchescu, a citit colegilor săi o scrisoare destinată prim-ministrului Dacian Cioloş şi ministrului Vlad Alexandrescu. În aceasta, un număr important de angajaţi semnează pentru câteva aspecte: inegalităţi şi inechităţi între salariile angajaţilor, ocuparea de către Johan Kobborg a unei ”funcţii ilegale”, menţinerea în posturi cheie a unei echipe de pe vremea conducerii lui Ioan Dincă, inculpat penal.

image

În scrisoarea deschisă adresată prim-ministrului şi ministrului, angajaţii Operei Naţionale îşi exprimă ”profunda îngrijorare pentru întoarcerea lui Johan Kobborg” în funcţia propusă de ministrul Culturii.

Ei doresc şi ”verificarea unor interese personale, a unui cumul de funcţii” şi îşi exprimă speranţa, prin această scrisoare, că revenirea Operei la statutul de ”instituţie-etalon” se va face prin ”păstrarea în funcţie a dirijorilor Vlad Conta şi Tiberiu Soare”, fosta conducere interimară, care a fost înlocuită cu George Călin, director interimar înaintea celor doi.

La Operă s-a cântat  ”Corul sclavilor” din ”Nabucco” de Giuseppe Verdi.

Irina Iordăchescu a strigat, cu lacrimi în ochi, că

"dacă tatăl ei, baritonul Dan Iordăchescu, care s-a stins anul trecut, ar mai fi trăit, acum ar fi murit, văzând tot ce se întâmplă în această instituţie".  

Emoţiile l-au copleşit şi pe celebrul balerin Ioan Tugearu, acum ieşit la pensie, care a avut un discurs emoţionant, mărturisind că se identifică cu această instituţie şi că se mândreşte că este ”balerin al Operei Naţionale”.

”În numele acestei săli, atunci când întâlnesc oameni pe stradă, oameni pe care nu-i cunosc, îmi spun că l-am văzut pe Dan Tugearu la Opera Naţională, nu în altă parte, sunt onorat că există această instituţie”, a mărturisit artistul.

Ioan Tugearu s-a întrebat ”de ce maşiniştii şi electricienii nu se ridică să spună că mai sunt pe dedesupt şobolani”, aluzie la ilegalităţile care se fac în instituţie. ”Păstraţi-vă decenţa şi curajul şi frumuseţea şi răspundeţi acestor oameni prin decenţa voastră! Atâta timp domnul Kobborg a avut 7.300 de euro (salariu, n.r.), asta înseamnă peste 300 de milioane de lei, când noi suntem ladă de gunoi, iar domnişoara Alina Cojocaru îşi umileşte această ţară, pe această scenă pe care eu am sărutat-o, cum îndrăzneşte? Ce să mai caute aici?””, a încheiat Dan Tugearu.

În acestă seară, artiştii nu au urcat pe scenă, unde era programat spectacolul ”Falstaff”.

Angajaţii se arată decişi să nu părăsească sala, până când nu va veni minsitrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Dirijorul Tiberiu Soare a fost demis din postul de director adjunct interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), iar George Călin - fostul interimar al instituţiei - a fost repus în funcţie, prin ordin de ministru care a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Anunţul oficial a fost făcut miercuri, de ministrul Culturii, care însă nu a ajuns la sediul instituţiei de spectacole, unde a spus că va merge şi unde este aşteptat de mai mulţi angajaţi ai ONB.

image

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare (foto), şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet.

Comunicatul Operei Naţionale Bucureşti

Astăzi (n.r- 20 aprilie) , începând cu ora 15:00, o parte din personalul Operei Naţionale Bucureşti şi domnul Tiberiu Soare, împreună cu persoane din afara instituţiei invitate special la protest, au ocupat scena şi sala de spectacole, susţinând discursuri, acordând interviuri reprezentanţilor presei şi făcând revendicări care nu ţin de competenţa managementului.

Având în vedere refuzul celor prezenţi la manifestare de a elibera sala de spectacole şi scena, în primă instanţă întrucât era necesară desfăşurarea repetiţiei tehnice, iar ulterior pentru a permite primirea spectatorilor, desfăşurarea reprezentaţiei din această seară a spectacolului „Falstaff” a devenit imposibilă.

Le mulţumim tuturor celor care au trimis în ultimele săptămâni numeroase mesaje de susţinere faţă de actul artistic de performanţă şi care şi-au manifestat în mod obiectiv, sincer şi între limitele bunului simţ punctul de vedere cu privire la activitatea actuală şi potenţială a Operei Naţionale Bucureşti.

Regretăm profund imposibilitatea desfăşurării în condiţii normale a programului anunţat de spectacole al instituţiei şi menţionăm că vom lua măsurile impuse de lege în legătură cu cei responsabili.
 

l

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite