Profesorul UNATC Andrei Rus, numit consilier al ministrului Culturii în domeniul Cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Rus a fost numit consilier al ministrului Culturii
Andrei Rus a fost numit consilier al ministrului Culturii

În noua echipă de consilieri ai ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost inclus şi tânărul profesor Andrei Rus (30 de ani), criticul de film care nu demult avea o serie de conflicte profesionale cu Senatul şi conducerea UNATC.

Această informaţie a apărut pe pagina lui Andrei Rus în seara zilei de 10 decembrie, fiind urmată de mai multe mesaje de felicitare din partea prietenilor acestuia.

"De azi e oficial: Ministrul Culturii, domnul Vlad Alexandrescu, m-a numit consilierul domniei sale pentru Cinematografie. Îi mulţumesc pentru încredere. Am petrecut deja câteva zile la minister şi am realizat, înconjurat de zeci de dosare care aşteaptă să fie citite (de mine) şi printre multe întâlniri de lucru, câtă muncă va urma şi cât de complicat va fi să reuşim să schimbăm măcar o parte din lucrurile care nu funcţionează. Dar îmi place enorm noua echipă şi cred că vom reuşi", a precizat pe pagina personală Andrei Rus.

Andrei Rus a ajuns în atenţia opiniei publice în urma unui scandal care a pornit la începutul acestui an, un conflict între acesta şi colegul său, criticul Andrei Gorzo pe de o parte, şi conducerea UNATC pe de cealaltă parte, printre cei mai vocali reprezentanţi fiind rectorul Adrian Titieni şi profesorii Doru Ana, Florin Zamfirescu şi Sergiu Anghel.

Conflictul de imagine a izbucnit în martie

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

De asemenea, în luna martie a urmat o serie de scrisori de susţinere a colectivului Film Menu din partea mai multor personalităţi din industria cinematografică, printre care regizorii Radu Jude, Corneliu Porumboiu şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Andrei Rus, profesor la Facultatea de Film şi iniţiator al revistei Film Menu şi al tuturor activităţilor din jurul Film Menu, printre care proiecţii de film, cărţi publicate, întâlniri cu personalităţi din domeniu,  a luat public poziţie împotriva conducerii UNATC, împreună cu criticul de film Andrei Gorzo, cadru universitar în aceeaşi instituţie. S-au vehiculat acuzaţii grave de luare de mită pentru admiterea în facultate, dată sub formă de plată a meditaţiilor profesorilor care sunt în comisiile de admitere. În tot acest timp au apărut informaţii că revista se va închide.

Acuze şi dezminţiri

Conducerea UNATC a dezminţit toate aceste lucruri, dar conflictul a luat amploare, pentru că profesorul Andrei Rus a început să aibă probleme la facultate şi să primească ameninţări cu sancţiunea. Tot mai mulţi oameni din lumea filmului au început să ia poziţie împotriva conducerii UNATC, iar în ultimele zile această luptă între generaţii, idei şi mentalităţi s-a concretizat prin aducerea lui Andrei Rus în faţa Comisiei de Etică a Universităţii, o hotărâre fără precedent, care s-a soldat cu desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, fapt care a generat un val de simpatie puternică pentru el, printre susţinători numărându-se Radu Jude, Ada Solomon, Gianina Cărbunariu, Şerban Pavlu, Radu Afrim şi alţii.

Ulterior, Senatul UNATC s-a întrunit la începutul lunii iulie pentru a discuta situaţia profesorului Andrei Rus, acuzat de conducerea universităţii că ar fi lezat prin acţiunile şi declaraţiile sale imaginea instituţiei. La capătul unei şedinţe care a durat mai multe ore, cadrul didactic a rămas în funcţie, dar a fost sancţionat pe cale disciplinară, inclusiv cu o tăiere din salariu.

Ţinută cu uşile închise, şedinţa Senatului UNATC s-a încheiat după mai multe ore, conform unor surse din cadrul facultăţii doar un vot salvându-l pe profesorul Andrei Rus de o desfacere a contractului de muncă. Profesorul nu a asistat la această întrunire, preferând să aştepte în vecinătatea clădirii rezultatul discuţiilor.

"Voi merge mai departe în instanţă"

În continuare, acesta menţionează că a primit un avertisment scris, totodată s-a decis scăderea salariului, timp de un an, cu 15 la sută din 1500 RON lunar şi că s-a decis şi suspendarea, pe o perioadă determinată de timp, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licenţă.

La sfârşitul comentariului său, profesorul Andrei Rus concluzionează:

"Ţin să menţionez în final că în continuare nu s-a demonstrat că eu am adus prejudicii de imagine universităţii şi că am spus neadevăruri în public, de vreme ce decizia comisiei de etică a fost infirmată azi de Senat. E totul în regulă, le mulţumesc celor care au votat pentru rămânerea mea în UNATC. Aştept decizia scrisă a Senatului şi voi merge mai departe în instanţă pentru a-mi apăra drepturile", a declarat la acea vreme Andrei Rus.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite