Profesionişti din elita operei mondiale vin în Transilvania pentru Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani“

Profesionişti din elita operei mondiale vin în Transilvania 

pentru Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani“

Virginia Zeani                                                                                              FOTO: Arhiva Personală

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriţă cu voce de aur – aşa cum a numit-o critica internaţională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitaţii celei de-a III-a ediţii a Festivalului Internaţional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureş, Reghin şi Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

 Cele trei oraşe vor găzdui evenimente de înaltă ţinută, concerte, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susţinute de importanţi profesionişti ai scenei lirice mondiale. Tineri artişti din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia concurează, în cadrul prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”, pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoinţa Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I. 

Evenimentul, organizat de Asociaţia “Toghether on Top”, în parteneriat cu Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria din Târgu Mureş, şi-a câştigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România şi este o reverenţă adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. În vârstă de 93 de ani, soprana Virginia Zeani locuieşte în prezent în Florida, Statele Unite ale Americii.

„Festivalul s-a născut din dorinţa de a omagia personalitatea copleşitoare a Virginiei Zeani, al cărei parcurs artistic relevă un sublim model de conduită scenică. Este destinul unei tinere care, la vârsta de 13 ani, a pornit să-şi înfrunte viaţa dintr-un sat transilvan, ajungând ”prima donna assoluta” şi diva adorată a marilor teatre ale lumii. Concursul de canto L’Assoluta Virginia Zeani le oferă tinerilor artişti oportunitatea confruntării cu un juriu de calibru internaţional şi ocazia rară de a-şi şlefui interpretarea vocală sub îndrumarea unor mari artişti, ce conduc cursurile de măiestrie incluse în programul festivalului”, spune muzicianul Péter Kolcsár, Director Artistic al Festivalului.

Alături de soprana Nelly Miricioiu, festivalul se bucură de prezenţa unor invitaţi cu prestigiu internaţional din Marea Britanie, Germania, Italia, Turcia sau Ungaria, printre care Peter Mario Katona – de mai bine de 20 de ani director de casting la The Royal Opera House Covent Garden -, sau Larisa Gergieva - director artistic al mai multor instituţii culturale din Finlanda, Rusia, Ucraina şi Republica Osetia de Nord-Alania. Printre invitaţii celei de-a III-a ediţii se numără consilierul artistic al Operei Naţionale Norvegiene, Pal Christian Moe, un profesionist cu o vastă experienţă de administrator artistic, director de casting pentru numeroase teatre de operă ale lumii, de la Opera Naţională din Paris şi Chicago sau cea din Munchen.

A confirmat prezenţa la Târgu Mureş şi Emese Soós, director al Departamentului de Administraţie Artistică din Budapesta. Emese Soós a făcut parte din echipa de organizare a unor importante festivaluri europene, de la Festivalul Haydn din Fertőd, la Zilele Muzicii Contemporane din Balatonföldvár. A condus vreme de zece ani Festivalului Evreiesc de Vară din Budapesta şi a coordonat departamentele de comunicare ale unor instituţii culturale de înaltă ţinută, cum ar fi Opera de Stat din Ungaria sau Teatrul Naţional din Miskolc.

Dirijorul acestei ediţii a festivalului este Vladimir Lungu. Colaborator al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat "Dokuz Eylül" din Izmir si colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir, muzicianul de origine basarabeană Vladimir Lungu a lucrat, de-a lungul carierei, cu diverse personalităţi de prim rang ale lumii artistice internaţionale, de la tenorul şi dirijorul argentinian José Cura - un erudit specializat în mai multe discipline -, la violonistul american de origine rusă Alexander Markov.

Virginia Zeani, soprana al cărei glas i-a uluit, în epoca de aur a operei, pe cei mai exigenţi melomani ai lumii. Una dintre stelele scenei lirice ale anilor ’50-’70, Virginia Zeani este o artistă care, prin delicateţe şi sensibilitate, dublate de har şi aleasă educaţie, a reuşit să se menţină printre cele mai importante personalităţi ale lumii operei de-a lungul celor 30 de ani de strălucită carieră internaţională. Şi-a păstrat reputaţia în epoca marilor dive în arta lirică mondială, - Callas, Tebaldi, Caballé, Birgit Nilsson -, a susţinut un turneu în Anglia în anul încoronării Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi a păstrat, pe toată durata carierei sale artistice, relaţii apropiate cu Principatul Monte Carlo şi cu Casa Regală a Egiptului.

Vreme de 25 de ani 'Prima Donna Assoluta' a Teatrului de Operă din Roma, Virginia Zeani a fascinat fie în delicatul rol al Violettei din Traviata, fie cântând partiturile sofisticatei Mimi din Boema sau în rolul Margaretei din Faust, printre alte roluri fascinante gândite de marii compozitori ai lumii. Adunate, sunt peste 60 de roluri diferite, care i-au adus admiraţia publicului, a autorităţilor din multe ţări şi, mai ales, o reputaţie de excelenţă profesională la nivel internaţional. Maria Calles însăşi spunea, cândva, că Virginia Zeani este singura artistă lirică din lume care-i poate da emoţii.  I-a susţinut, încă de la începutul carierei lor, pe Luciano Pavarotti şi pe Plácido Domingo, acesta din urmă fiind, în opinia Virginiei Zeani, cel mai complex tenor pe care l-a întâlnit vreodată. De altfel, i-a fost alături pe scenă pentru prima dată în 1972, în "Manon Lescaut", de Puccini, la Barcelona.

A fost admirată de dirijorul Arturo Toscanini, legenda de la Scala şi ilustrul maestru al faimoasei Maria Callas, s-a bucurat de prietenia Renatei Tebaldi sau a Magdei Olivero - o legendă a operei italiene -, a unor muzicieni precum Beniamino Gigli, Mario del Monaco sau a vestitului Franco Corelli.

A fost decorată de Regele Farouk al Egiptului pentru merite culturale şi a cântat la logodna acestuia, aplaudată, printre alţii, şi de prinţul Ali Khan şi de legendara lui soră, prinţesă Fawzia, prima soţie a şahului Persiei. A contribuit la începuturile Şcolii de Operă din Noua Zeelandă, alături de regizorul Raymond Hawthorne şi de dirijorul şi profesorul Eliano Matteozzi Petralia, şi a fost, vreme de 30 de ani, profesor emerit al Universităţii din Indiana, Statele Unite. Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi este deţinătoarea Decoraţiei Regale "Nihil Sine Deo", acordată în 2011 de regele Mihai I al României. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: