Primul film-cult din istorie, proiectat în aer liber la TIFF 2016, în atmosfera gotică a Castelului Banffy de la Bonţida. Încă două cine-concerte în program

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din „Häxan:
Witchcraft Through the Ages“
Imagine din „Häxan: Witchcraft Through the Ages“

Un controversat horror mut din anii 20, „Häxan: Witchcraft Through the Ages“, acompaniat live de un artist islandez şi o orchestră, şi un documentar fascinant despre lumea circului, pe muzica celor de la Sigur Rós, sunt câteva dintre surprizele programului Weekend la Castel, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 27 mai şi 5 iunie.

În primul week-end de festival, în timpul zilei, Castelul Banffy de la Bonţida va fi teren de joacă şi spaţiu pentru ateliere creative şi spectacole pentru copii, în timp ce serile sunt rezervate proiecţiilor şi concertelor.

În seara de sâmbătă, 28 mai, de la 21.45, un documentar captivant şi pe alocuri tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri şi carnavaluri, va rula în premieră la TIFF. The Show of Shows adună imagini de arhivă inedite cu clovni, dansatori, acrobaţi care execută cascadorii ameţitoare, freak shows şi scene crude de exploatare a animalelor şi copiilor, într-un portret fascinant al acestei lumi atât de populare în secolele XIX şi XX, potrivit „The Guardian”.

Pe fundal, o coloană sonoră emoţionantă compusă de basistul Georg Holm şi bateristul Orri Páll Dýrason, membri ai celebrei trupe islandeze Sigur Rós, în colaborare cu compozitorul Hilmar Örn Hilmarsson şi chitaristul Kjartan Dagur Hólm. Sigur Rós va cânta live la Cluj în iulie, tot la Castelul Banffy de la Bonţida, la Electric Castle Festival. The Show of Shows este regizat de Benedikt Erlingsson, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din Islanda, şi a fost realizat în colaborare cu National Fairground Archive al Universităţii din Sheffield. Debutul său în cinema, Of Horses and Men, a rulat la TIFF 2014.

Un spectacol surpriză îi va introduce pe spectatori, de la 20.30, în atmosfera fascinantă a documentarului.

Tot din Islanda vine şi muzica ce acompaniază duminică, 29 mai, de la 21.45, cine-concertul „Häxan: Witchcraft Through the Ages“. În atmosfera gotică a Castelului, muzica originală a artistului islandez Bardi Johansson, interpretată de o orchestră simfonică dirijată de Simona Strungaru, va însoţi live, într-un concert spectaculos, producţia neobişnuită din 1922.

Interzis în numeroase ţări pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului şi pentru nuditate, „Häxan“ este cel mai scump film mut scandinav realizat vreodată. Regizorul danez Benjamin Christensen, care şi-a rezervat chiar rolul lui Satan, s-a inspirat parţial din Malleus Maleficarum, un ghid pentru inchizitori din secolul 15.
image

Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang şi descris drept una dintre cele mai enigmatice şi creative apariţii pe care le-a oferit recent scena islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer. Alături de JB Dunckel de la AIR, formează proiectul Starwalker. Bardi a compus muzică simfonică, a creat coloana sonoră pentru filme (Eleven Men Out, Reykjavík-Rotterdam – premiat pentru muzică la Edda Film Awards din Islanda, Would You Rather, De toutes nos forces) şi producţii de teatru majore, iar fragmente din creaţiile lui însoţesc spoturile unor mărci faimoase. Compoziţiile lui – solo sau în colaborare - au fost lansate pe 12 albume. Luni, 30 mai, de la 22.00, Bardi Johannsson vine şi la Casa TIFF, cu un DJ set în cadrul căruia va mixa imagini şi coloane sonore proprii.

Partitura sa pentru Häxan a fost prezentată în 2005 de către Orchestra Simfonică Naţională a Islandei. În 2012, artistul a acompaniat live filmul la Centrul Pompidou din Paris. Orchestra simfonică prezentă la TIFF va fi dirijată de Simona Strungaru, pianistă, dirijoare, orchestrator şi compozitoare de muzică de film, absolventă a Conservatorului din Amsterdam, la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. În 2010, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O., de Michael Karr, într-o producţie a Prime Foundation şi Grand Theater Groningen din Olanda. Totodată, a dirijat Filarmonica Banatul din Timişoara, într-o colaborare excepţională Cobzality simfonic, şi Green Orchestra, pentru un concert al Loredanei şi pentru unul al trupei URMA la MTV Unplugged.

Kimmo Pohjonen, un remix al „Odiseei Spaţiale” şi muzică live pentru filmul cult al lui Serghei Paradjanov, la TIFF 2016

Două filme cult regizate de Stanley Kubrick şi Sergei Paradjanov vor fi acompaniate de muzică originală în cine-concerte aduse pentru prima dată în România, iar un artist finlandez cu totul aparte, Kimmo Pohjonen, vine la Cluj cu un spectacol unic. Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) va fi gazda câtorva dintre evenimentele speciale ale celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie), primele bilete fiind puse în vânzare pe www.biletmaster.ro începând din 4 martie 2016.

Cine-concert: Zone Libre revisite 2001
Duminică, 29 mai, 19.00 - Casa de Cultură a Studenţilor


Un proiect muzical ambiţios şi inedit, care a presupus remixul unei capodopere a genului SF, 2001: O odisee spaţială (1968), în regia lui Stanley Kubrick. Fostul chitarist al trupei Noir Désir, Serge Teyssot-Gay, şi bateristul Cyril Bilbeaud formează duo-ul Zone Libre, recunoscut deja pentru experimentele rock şi rap, coloane sonore (Gainsbourg) şi acompaniament original pentru filme mute ca Nosferatu, Cabinetul doctorului Caligari, Tabu sau Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Însoţit de muzica personală şi puternică a celor doi artişti, versiunea remontată a Odiseei Spaţiale capătă noi semnificaţii. Proiectul a fost creat pentru festivalul Printemps des ciné concerts şi este adus la Cluj ca parte a parteneriatului TIFF cu Brussels Film Festival.

Concert Kimmo Pohjonen
Luni, 30 mai, 20.00 - CCS


Un artist excepţional, faimos pentru concertele memorabile susţinute la un instrument al cărui sunet l-a revoluţionat - acordeonul, finlandezul Kimmo Pohjonen revine în România, la TIFF, după concertul din 2014 de la Festivalul de Jazz de la Gărâna. „A împins limitele şi a sfidat aşteptările tuturor mai bine de un deceniu, creând concepte şi spectacole vizuale uluitoare”, scrie „All About Jazz”. În proiectul Earth Machine Music, de pildă, artistul a integrat în spectacolele sale sunetele dintr-o fermă, de la animale la tractoare. A lansat peste 10 albume, a compus muzică de film, a avut turnee în întreaga lume şi colaborări cu DakhaBrakha (invitată la TIFF în 2013) sau Kronos Quartet.

În 2012, artistul a primit premiul Aesthetic Act of 2012 pentru un proiect cu muzicieni de stradă români din Helsinki. În acelaşi an, i-a fost acordat Ordinul Leul Finlandei/ premiul Pro Finlandia, una dintre cele mai înalte distincţii finlandeze. Unic în stilul său, Kimmo Pohjonen este subiectul unui documentar proiectat la TIFF cu o zi înainte de concert, Soundbreaker (r. Kimmo Koskela). Selectat în numeroase festivaluri, filmul trece prin cariera de 35 de ani a artistului şi conţine interviuri, fotografii, muzică şi materiale de arhivă inedite. La TIFF, Kimmo Pohjonen (acordeon, voce, sunete) va susţine concertul alături de Heikki Iso-Ahola (design de sunet) şi Otso Vartiainen (design de lumini).

A Hawk and a Hacksaw
Acompaniament live pentru „Umbrele strămoşilor uitaţi“
Marţi, 31 mai, 20.00 – CCS
Miercuri, 1 iunie, 22.00 – Casa TIFF


O combinaţie exuberantă de genuri, de la gipsy şi klezmer la mariachi, cum o descrie „The Guardian”, cine-concertul celor de la A Hawk and a Hacksaw, un proiect balkan-folk multi-instrumental, este un alt cap de afiş la TIFF 2016. Cei doi artişti americani, Jeremy Barnes (fost membru Neutral Milk Hotel) şi Heather Trost, vor acompania live, cu muzică originală, celebrul film din 1964 al regizorului ucrainean Serghei Paradjanov, Umbrele strămoşilor uitaţi/ Shadows Of Forgotten Ancestors (foto), unul dintre puţinele filme din lume vorbite în limba huţulilor. Spectacolul este unul electrizant: în anumite momente, muzicienii cântă la câte trei instrumente simultan. Muzica lăutărească şi cea tradiţională românească au fost o sursă de inspiraţie constantă pentru duo: unul dintre albume, The Way the Wind Blows (2006), a fost înregistrat parţial în satul Zece Prăjini, cu Fanfara Zece Prăjini. Pe 1 iunie, muzica celor de la A Hawk and a Hacksaw va anima atmosfera şi la Casa TIFF, de la ora 22.00.

umbrele
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite