Lilian Zamfiroiu, preşedintele ICR, a demisionat: "Am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului au fost deja atinse"

Lilian Zamfiroiu, preşedintele ICR, a demisionat:

Lilian Zamfiroiu şi-a dat demisia de la conducerea Institutului Cultural Român

Lilian Zamfiroiu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), aceasta fiind înregistrată vineri la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au declarat pentru Mediafax, surse parlamentare.

Demisia lui Lilian Zamfiroiu a fost înregistrată, vineri, la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deoarece ICR este o instituţie aflată în subordinea Senatului României.

Demisia va fi efectivă în momentul publicării sale în Monitorul Oficial. Lilian Zamfiroiu ar urma să fie numit ambasador la Vatican, după cum au declarat pentru Mediafax, în 9 aprilie, surse parlamentare.

Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, la propunerea grupului parlamentar PSD.

"Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situaţiei actuale a ICR, în urma căreia am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului - în urmă cu aproape doi ani - au fost deja atinse. Instituţia se plasează astăzi echidistant atât în raport cu partidele existente pe eşichierul nostru politic, cât şi cu diversele curente artistice din lumea culturală românească; principalele programe au fost puse în acord cu standardele europene din domeniu şi funcţionează atât de bine pe cât le permit alocările bugetare; a fost reluată finanţarea revistelor româneşti de peste Prut, în timp ce programele dedicate românilor din afara graniţelor se concentrează mai mult pe zonele unde există o nevoie reală de păstrare a identităţii, de cultivare a tradiţiilor şi de păstrare a limbii române; principalul public ţintă al ICR a redevenit cel străin - fără a neglija, însă, aportul comunităţilor româneşti din străinatate la procesul de transmitere a mesajelor noastre către acest public ţintă; în sfârşit, dar nu în ultimul rând, ICR se bucură în prezent de participarea la programele sale a majorităţii oamenilor de cultură importanţi din România, care au revenit alături de o instituţie eliberată de tensiuni, aflată astăzi în afara scandalurilor publice şi a disputelor politice", spune Lilian Zamfiroiu, într-o declaraţie de presă.

Lilian Zamfiroiu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), aceasta fiind înregistrată vineri la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au declarat, pentru Mediafax, surse parlamentare.

"Prin urmare, consider că misiunea pe care mi-a încredinţat-o Senatul României la 25 iunie 2013 poate sa ia sfârşit acum, eu urmând a mă întoarce la cariera diplomatică şi fiind pregătit să fac faţă unor noi provocări profesionale", se arată în cererea de demisie a lui Lilian Zamfiroiu.

În legătură cu specificul activităţii desfăşurate de Institutul Cultural Român pe parcursul celor aproape doi ani de mandat al său la conducerea instituţiei, Lilian Zamfiroiu apreciază că acesta s-a caracterizat ca "o tranziţie spre normalitate, cu suişuri şi coborâşuri, aşa cum este şi viaţa însăşi".

"Normalitatea şi excelenţa sunt obiective fireşti într-un parcurs managerial serios, însă lungimea drumului de la una la cealalta depinde în mod direct de resursele alocate. Îmi doresc din tot sufletul ca, sub conducerea viitorului preşedinte, Institutul Cultural Român să poată atinge excelenţa", a afirmat Lilian Zamfiroiu, la despărţirea de personalul din Centrala ICR.

Până la numirea, de Senatul României, a unui nou preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), interimatul la conducerea instituţiei va fi asigurat de Liviu Sebastian Jicman, vicepreşedinte ICR.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările