Premiile „Superscrieri“ şi-au anunţat câştigătorii

Premiile „Superscrieri“ şi-au anunţat câştigătorii

Câştigătorii Superscrieri, pe scena Teatrului Odeon                FOTO:

Gala Premiilor Superscrieri a avut loc la Teatrul Odeon, miercuri, 18 noiembrie, seară în care Fundaţia Friends For Friends, împreună cu juriul Superscrieri şi cu patronul acestei ediţii, BRD – Groupe Société Générale, au anunţat câştigătorii acestei ediţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Câştigătorii premiilor I, în valoare de 500 de euro fiecare (susţinute de Orange România, Fan Courier, Friends\TBWA şi SPV Legal):
 
Categoria Reportaj: Matei Bărbulescu şi Ştefan Mako, „Patru mii de kilometri garduri” (Casa Jurnalistului)
Categoria Portret: Luiza Vasiliu, „Bărbatul care a dat foc comunismului” (Casa Jurnalistului)
Categoria Opinie: Andrei Luca Popescu, „Teoria saltelei” (Gândul)
Categoria Fotojurnalism: Ioana Cîrlig, „Zâne” (ioanacirlig.com)
 
„Am privit mereu cu invidie la Superscrierile premiate în ultimii ani, pentru că mereu au fost texte solide şi scrise cu talent. Anul ăsta, două dintre scrierile mele au ajuns acolo, între cele Super, şi mă simt onorat. A fost o seară în care am fost alături de mulţi oameni pe care îi citesc cu plăcere şi asta mi-a dat încredere că atât timp cât există astfel de jurnalişti, presa va merge mai departe, într-o formă sau alta”, a declarat jurnalistul Andrei Luca Popescu.
 
Locurile II şi III au mers către: Vlad Stoicescu (dela0.ro), Vlad Ursulean & Lina Vdovîi (Casa Jurnalistului) – reportaj, Cristian Delcea (Adevărul), Ani Sandu (Decât o Revistă) – portret, Mircea Reştea, Alexandra Dincă (Fotojurnalism). 
 
Supescrierea Anului (premiul cel mare, în valoare de 1000 de euro, susţinut din donaţii private de către comunitatea Romanian Business Leaders) a fost câştigată de Ştefan Mako, pentru reportajul „Procesul” publicat pe platforma online Casa Jurnalistului.
 
„Personal, miza a fost să înţeleg cine sunt oamenii pe care-i ocolim la colţ de stradă şi de ce sunt ţintuiţi pe treptele inferioare ale societăţii sau în afara ei, am dezvoltat interesul ăsta cumva organic în ultimii ani. Titlul incorporează atât actul de justiţie propriu zis relatat în material, cât şi incursiunea mea în această realitate. Nu ştiu în ce măsură am reuşit, dar mi-am dorit ca cititorii să iasă din zona de confort şi să-şi antreneze privirea vigilentă şi înţelegătoare. Doar aşa putem ca societate să facem paşii necesari ca aceste probleme să dispară nu pentru că le măturăm sub covorul ignoranţei, ci pentru că avem o societate funcţională căreia îi pasă şi de cei slabi. Nu-mi fac iluzia că am schimbat ceva semnificativ, dar sunt sigur că e o parte din proces. Mulţumesc că susţineţi jurnaliştii”, a declarat Ştefan Mako.
 
Premiul Juriului, în valoare de 400 de euro (adunat din taxa de înscriere în concurs), a fost împărţit între doi autori anul acesta: Mihai Munteanu, pentru documentarul de investigaţie transfrontalieră „Asasin în lege” (realizat împreună cu RISE Project România şi Moldova) şi Laurenţiu Colintineanu – pentru international reporting în multiple formate: storytelling, audio, video, fotografie.
 
„Mulţumesc juriului pentru premiul pentru international reporting pentru că el este acordat nu neapărat persoanei mele, ci mai degrabă unor idei: 1 - ideea că informaţia de dincolo de graniţele României este importantă şi relevantă atât pentru publicul românesc, cât şi pentru presă; 2: ideea că munca în echipă contează. Reporting multimedia pe teme externe nu face nimeni singur, ci într-un efort de echipă care produce rezultate mai bune decât jurnalistul singuratic plecat pe coclauri şi 3: ideea că presa mainstream nu trebuie alungată din cauza unor derapaje ale unor instituţii, ci susţinută în demersul de autocurăţare. Noi, jurnaliştii, indiferent de unde lucrăm, ne trezim cu simţul datoriei faţă de public. Şi suntem mulţi”, a declarat cu acest prilej Laurenţiu Colintineanu, Senior Editor EurActiv.ro.
 
Juriul 2015 a fost compus din Mona Dîrţu - preşedintele juriului, Andrei Pungovschi, Cătălin Tolontan, Dan Duca, Daniel Mihăilescu, Cristian Lupşa, Irina Păcurariu, Liviu Iolu (Adevărul), Marius Chivu, Mihnea Măruţă, Paul Radu, Petruţ Călinescu, Simona Tache, Teodor Tiţă, Vlad Mixich.
 
În cadrul galei, Fundaţia Friends For Friends a oferit încă trei premii speciale onorifice, în afara categoriilor de concurs. Rostul acestor premii este să extindă ideea Superscrierilor şi către alte zone şi comunităţi de manifestare a non-ficţiunii creative.
 
Premiul special FFFF pentru o super-carte de non-ficţiune: Adriana Săftoiu, pentru „Cronică de Cotroceni”.
Premiul special FFFF pentru un super-material audio-video: „România, te iubesc”/Alex Dima.
Premiul special FFFF pentru Consecvenţă şi Decenţă a mers către Mircea Vasilescu (redactor şef Dilema Veche) şi către doi membri ai juriului – Cătălin Tolontan (jurnalist GSP şi tolo.ro) şi Cristian Lupşa (redactor şef Decât o Revistă, iniţiator The Power of Storytelling).
 
La Gala de Premiere, eveniment moderat de acelaşi Tudor Muşat de la ultimele trei ediţii, au participat peste 200 de persoane: nominalizaţi la concurs, membrii juriului, presă, sponsori, dar şi mulţi alţi susţinători ai acestei competiţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările