Premiile ediţiei a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest. Publicul a votat filmul Maria, Regina României, în secţiunea avanpremierele toamnei

Premiile ediţiei a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest. Publicul a votat filmul Maria, Regina României, în secţiunea avanpremierele toamnei

Gala de închidere a Les Films de Cannes a Bucarest

Timp de zece zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, filme premiate la Cannes, avanpremiere româneşti, retrospective de autor, Focus Spania şi proiecţii speciale.

Duminică seară a avut loc gala de închidere a ediţiei bucureştene a festivalului şi au fost anunţate pe scenă premiile ediţiei cu numărul 10 a Les Films de Cannes à Bucarest. Acestea au fost:

Câştigătorul secţiunii Une minute de vie, une minute de cinema - filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureştene, este filmul Domnişoara Amelia, regizat de Ruxandra Niţescu, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”. Juriul a fost alcătuit din cineaştii internaţionali: Christophe Barral, Beranger Lacoste şi Kanon Fukuyama. Echipa filmului a primit un premiul de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank şi un abonament pe un an la cinematecă.

Filmele câştigătoare ale premiului publicului după proiecţia de duminică, 27 octombrie, de la Cinema Muzeul Ţăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Naţional Bilingv ”George Coşbuc” - filmul Crash, de Vlad Furtună, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” - filmul Domnişoara Amelia, de Ruxandra Niţescu, de la Colegiul Naţional ”Şcoala Centrală” - filmul Eu exist?!, de Iasmina Coman şi Maria Stana, de la Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” - filmul Western cu toaster, de Toma Hurduc şi Matei Preda, de la Colegiul Naţional ”Spiru Haret” - filmul În pas cu lumea, de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoş, Matei Greceanu, Ştefan Tudorache, Alin Zlotea. Fiecare echipă câştigătoare a primit câte un premiu de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank şi un abonament pe un an la cinematecă.

Juriul secţiunii Une minute de vie, une minute de cinema a decis şi câştigătorul competiţiei Filminute. Dintre cele 25 de filme selectate, juriul a ales filmul Life Goes On, din Norvegia, de Henry Knorvalls. Directorului Filmminute, John Catchum a ridicat premiul. Acesta, după ce a mulţumit, a amintit de data de 31 octombrie, deadlineul până la care se poate vota pentru premiul publicului pe filmminute.com.

Alex Molico şi Andrei Epure, câştigătorii primei ediţii a concursului de scenarii Write a screenplay for..., organizat de Asociaţia Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au urcat pe scenă pentru a-şi primi premiile. Acestea au fost înmânate de reprezentanta HBO, Ioanina Pavel. A fost anunţată tema ediţiei a doua a concursului Write a screenplay for... Aceasta îl va avea ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Datele despre perioada de înscriere vor fi făcute în curând publice pe site-ul filmedefestival.ro

Câştigătorii celei de-a patra ediţii a secţiunii Works in Progress, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producţie sunt: premiul în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Multimedia Est, a mers către Ruxandra Ghiţescu, cu filmul Otto Barbarul.

Iar premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Cinelab a mers către Radu Ciorniciuc, cu filmul Acasă. ”Secţiunea Works in progress reuşeşte să aducă în Bucureşti selecţioneri de la festivaluri mari şi ajută la vizibilitatea şi şansele unui film”, a spus producătoarea Monica Lăzurean Gorgan, care a ridicat premiul.

În cadrul programului Managing Talents, patru actori români au fost selecţionaţi pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiţi în filmul Tata mută munţii, care se va filma anul viitor. Este vorba despre Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc, Andreea Boboc.

În final s-a anunţat cel mai votat film din secţiunea Avanpremierele toamnei: câştigătorul premiului publicului a fost Maria, Regina României, de Alexis Sweet Cahill. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român a fost ridicat de producătorul Gabi Antal, care a anunţat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Seara s-a terminat cu proiecţia în premieră a filmului Frankie, de Ira Sachs, cu Isabelle Huppert în rol principal.

Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti

Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD - Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: