PREMIERA „Vizita bătrânei doamne“, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

PREMIERA „Vizita bătrânei doamne“, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Scena din "Vizita batranei doamne" de la Teatrul Maghiar de Stat   FOTO: Biro Istvan

În prima săptămână a anului 2015, Teatrul Maghiar de Stat Cluj îşi deschide porţile cu premiera spectacolului "Vizita bătrânei doamne", de Freidrich Dűrrenmatt, în regia lui Gábor Tompa. Decorul este semnat de Helmut Stürmer, costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu, muzica îi aparţine lui Vasile Şirli, iar dramaturgia este a lui András Visky.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rolul principal, Claire Zachanassian, este interpretat de către Magda Stief, care revine pe scena Teatului Maghiar de Stat după o absenţă de cinci ani.  

Premiera de  miercuri, 7 ianuarie, ora, 19.00, în Sala Mare, a fost un „work in progress”. Din motive obiective, în distribuţie s-au făcut schimbări de ultim moment. Astfel, rolul Alfred Ill (Attila Orbán) şi cel al Profesorului (Gábor Viola) au fost preluate cu o săptămână înainte de primul spectacol.
Vizita bătrânei doamne spune povestea Clairei Zachanassian, devenită cea mai bogată femeie din lume, care revine în oraşul natal pentru a le propune locuitorilor un târg: viaţa fostului iubit din tinereţe Alfred Ill contra unei imense sume de bani.

 „Răzbunarea ei nu se îndreaptă atât către cel care a părăsit-o odinioară, ci vizează mai degrabă acea comunitate înglodată în mediocritatea provincială, tocmai prin dezvăluirea putrefacţiei morale ce o caracterizează.”  (Gábor Tompa)


Despre acest text, dramaturgul spectacolului, András Visky, spunea: 

„Pentru mine e mult mai importantă o lectură existenţalistă şi poetică. Să transformăm acestă poveste-parabolă într-o imagine a unei apocalise individuale, care ne bântuie pe toţi în felul în care ne raportăm la valori individuale, spirituale.”

„Este un teatru grotesc, nu este realist dar are elemente realiste, în care se creează distanţarea de acel kitsch al patriotismului local şi al moralismului din textul lui Dűrrenmatt.” – preciza regizorul Gábor Tompa

O comedie tragicomică, o poveste despre iubire şi răzbunare şi despre anomaliile unei comunităţi corupte, Vizita bătrânei doamne este un spectacol care ne vorbeşte şi despre societatea în care trăim.

Din distribuţia spectacolului mai fac parte actorii: József Biró, Melinda Kántor, Loránd Farkas, Rita Sigmond, Áron Dimény, Alpár Fogarasi, Szabolcs Balla, Csaba Marosán, Attila Orbán, Gizella Kicsid, Balázs Bodolai, Éva Imre, Zsolt Bogdán, Ervin Szűcs, Loránd Váta, Gábor Viola, Sándor Keresztes, Levente Molnár, Róbert Laczkó Vass, András Buzási, Ferenc Sinkó, Réka Csutak, Júlia Laczó, Áron Dimény, Zsolt Vatány, Csilla Albert, Andrea Vindis.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările