„Planeta Petrila“, în regia lui Andrei Dăscălescu, în competiţia de documentare a Festivalului de Film de la Sarajevo

„Planeta Petrila“, în regia lui Andrei Dăscălescu, în competiţia de documentare a Festivalului de Film de la Sarajevo

„Planeta Petrila” a fost selectată în competiţia de documetare

Producţia „Planeta Petrila”, regizată de Andrei Dăscălescu, a fost selectată în competiţia de documentare a Festivalului de Film de la Sarajevo, care va avea loc în perioada 11 - 18 august.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Planeta Petrila” urmăreşte, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist şi activist, şi cea a minerului-brigadier Cătălin Cenuşă. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-şi transfera brigada la o altă mină.

„Planeta Petrila” a avut premiera mondială în secţiunea First Appearance Competition a Festivalului Internaţional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016.

Cunoscut publicului pentru „Constantin şi Elena” pentru care a luat premiul First Appearance la IDFA, în 2008, şi premiul pentru debut la TIFF 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul şi imaginea pentru „Planeta Petrila”, cel de-al doilea film documentar al său. 

Filmul, care rulează în cinematografele româneşti din 23 iunie, va concura cu 13 producţii din ţări ca Ungaria, Turcia, Austria, Slovenia şi Macedonia, potrivit site-ului evenimentului.

„Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, debutul în lungmetraj al lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în competiţia oficială a festivalului.

Regizorul mexican Michel Franco este preşedintele juriului festivalului, iar cel mai recent film al său, ”Las Hijas de Abril”, va fi proiectat în cadrul evenimentului. Invitat special al ediţiei de anul acesta este cineastul american Joshua Oppenheimer, care va susţine şi un masterclass şi va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul.

La ediţia de anul acesta, festivalul îi va aduce un omagiu actorului britanic John Cleese, care va primi trofeul onorific Inima oraşului Sarajevo, iar regizorul şi scenaristul american Oliver Stone, distins cu trei premii Oscar, va primi premiul onorific al Festivalului de la Sarajevo pentru contribuţia la cinematografia mondială.

Festivalul de Film de la Sarajevo 2017 va fi deschis cu proiecţia lungmetrajului ”The Other Side of Hope” al lui Aki Kaurismäki.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: