„Piedone“ s-a dus să se bată cu îngerii

„Piedone“ s-a dus să se bată cu îngerii

Bud Spencer (1929-2016)

Actorul italian Bud Spencer, protagonistul filmelor din seria „Piedone“, a murit, luni seară, în reşedinţa lui din Roma, la vârsta de 86 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trista veste a fost confirmată de fiul actorului, Giuseppe Pedersoli, citat de cotidianul italian „Corriere della Sera“. „Tata a plecat dintre noi, împăcat, astăzi, la ora 18.15. Nu a suferit, am fost cu toţii lângă el, iar ultimele lui cuvinte au fost acestea: «Vă mulţumesc»“, a declarat pentru presă Giuseppe Pedersoli.

Bud Spencer, al cărui nume real a fost Carlo Pedersoli, s-a născut la Napoli, pe 31 octombrie 1929, şi a fost un renumit actor, regizor şi fost înotător profesionist italian. A devenit celebru graţie filmelor de acţiune cu accente comice din seria „Piedone“, în care a jucat după ce făcuse un cuplu formidabil pe marele ecran alături de partenerul său Terence Hill. Bud Spencer şi Terence Hill au jucat, produs şi regizat împreună peste 20 de filme.
Activitatea sa a fost însă mult mai vastă şi extinsă. După ce s-a remarcat în tinereţe ca înotător de mare succes, a obţinut o diplomă în drept şi a înregistrat mai multe patente şi invenţii. A obţinut, de asemenea, licenţa de pilot de avioane şi de elicoptere şi a sprijinit numeroase fundaţii de caritate pentru copii, inclusiv Spencer Scholarship Fund.

Puţin Pepsi şi puţin Piedone

„I se spunea «Buldozerul»“... „Un şerif extraterestru“, „Par şi impar“, „Toate mi se întâmplă numai mie“ şi multe altele, fără să mai vorbim de filmele din seria cu comisarul Piedone, cele mai populare fiind „Piedone Africanul“, „Piedone în Egipt“ şi „Piedone la Hing Kong“. Sunt filmele care au încântat copilăria (şi „copilărirea“, indiferent de vârstă) tuturor generaţiilor născute înainte de 1989. În acei ani negri ai comunismului, filmele cu Bud Spencer – în general producţii italiene sau coproducţii europene ieftine, aşa-numitul „eurotrash“, dar devenite în timp, unele din ele, filme-cult pentru cinefili – erau una dintre puţinele căi de evadare accesibile oricui, la preţul unui bilet de cinema care costa doar 6 lei (3 lei cu reducere, adică o nimica toată).

În mod strategic, filmele italiene rulau ca fiind „în două serii“ (separate de celebra inscripţie „fine del primo tempo“), aşadar preţul era dublu, dar nimănui nu-i păsa. Distracţia la un film cu Bud Spencer, în pielea lui Piedone sau nu, era garantată, iar fiecare lovitură de pumn bine plasată a uriaşului cu suflet bun era întâmpinată cu aplauze şi cu urale de toţi băieţii şi fetele din sală, într-o atmosferă imposibil de regăsit acum la cinema.

Regimul comunist ştia că trebuie să lase totuşi şi nişte supape deschise, altfel lumea ar fi înnebunit şi s-ar fi revoltat. Aşadar, pe lângă puţin Pepsi (greu de găsit şi doar dacă aveai sticle originale la schimb, dar era totuşi o speranţă), puţină ciocolată chinezească, puţine banane (o dată pe an stăteai la cozi kilometrice, dar erai cel mai fericit om din lume), puţin TV şi puţin „Dallas“, românii aveau parte, în sălile de cinema, şi de puţin „euro-trash“, cu Bud Spencer şi Piedone principalii protagonişti (alte exemple ale genului care-au rulat la noi sunt „Acel blestemat tren blindat“, care l-a inspirat pe Tarantino pentru o capodoperă, sau „Cinci pentru infern“). E-adevărat că, odată cu paranoia crescândă a lui Ceauşescu din anii ’80, şi această distracţie a fost stopată, cinematografele bucureştene programând totuşi peliculele mai vechi pe şest.

A avut trei copii

Ultima apariţie la televiziune a celebrului actor s-a produs în 2010, în producţia „I delitti del cuoco“, un lungmetraj TV de ficţiune produs de postul Canale 5. În ultimele luni de viaţă s-a concentrat pe redactarea celui de-al treilea volum din seria sa de memorii, ce urma să fie publicat în Germania. Primele două volume s-au vândut în peste 200.000 de exemplare. Bud Spencer era căsătorit din 1960 cu Maria Amato, cu care a avut trei copii: Giuseppe, născut în 1961, Christine, născută în 1962, şi Diamante, născută în 1972.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările