Picturi comestibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Beijing a fost deschisă o expoziţie inedită cu replici după tablouri celebre de Picasso sau Rembrandt, realizate din legume. Ju Duoqi, autoarea tablourilor alcătuite din cartofi, ceapă, vinete sau varză, face parte din grupul creatorilor plastici care joacă un rol important în dezvoltarea artei contemporane chineze.

S-a născut în Chongqing, China, şi are 35 de ani. A absolvit Institutul de Arte Frumoase din provincia Sichuan. Ju Duoqi, fostă creatoare de website-uri şi de jocuri pe computer, a început să realizeze sculpturi din legume în 2006. Anul trecut şi-a prezentat prima expoziţie personală cu titlul “Hi! Ju Duoqi” la Centrul de artă „Must Be Contemporary”  din Beijing, iar anul acesta a revenit cu cea mai nouă creaţie a sa, „Vegetable Museum”, de la Galeria Paris-Beijing Photo din capitala Chinei.

„Mona Tofu” şi „Cabbage Monroe”

„Vegetable Museum” cuprinde replici ale unor tablouri cunoscute, precum „Mona Tofu”, cu ochii din boabe de piper şi părul din foi de varză, „Cabbage Monroe”, o versiune vegetală a lucrării lui Andy Warhol din 1967, „Marilyn Monroe”, sau „Liberty Leading the Vegetables”, o parodie după faimosul tablou al lui Eugene Delacroix, „Liberty Leading The People”. „Nu îmi place să folosesc fibra de sticlă în sculptură. E greu de prelucrat şi nu arată bine”, a mărturisit Ju Duoqi.

Artista a dezvăluit că a ales cu mare atenţie bucăţile de legume înainte să le asambleze. Le-a fiert, apoi le-a pus la uscat. Romain Degoul, fondatorul Paris-Beijing Gallery, a decis să găzduiască pentru două luni expoziţia de artă a lui Ju, până în 24 ianuarie 2009.

Cu toate că şi arta chineză a fost afectată de criza mondială, lucrările din expoziţia lui Ju se vând la preţuri bune, între 1.000 şi 20.000 de dolari bucata.

Opere din legume murate, fierte sau uscate

„În vara anului 2006 am cumpărat câteva kilograme de mazăre, le-am decojit, le-am înşirat pe o sârmă, apoi le-am transformat în artă. Aceasta a fost prima mea compoziţie vegetală”, a declarat Ju Duoqi.

Proaspete, ofilite, stricate, uscate, murate, fierte, prăjite, toate legumele folosite de Ju capătă o formă artistică năucitoare, scrie presa internaţională. După ce realizează operele de artă, le fotografiază pentru a le păstra în arhivă. Ea îi îndeamnă pe vizitatorii expoziţiilor sale să rupă bucăţi din lucrări şi să le mănânce.

„Aceste picturi sunt încărcate de umor”, a spus americanca Anne Cooper Chen. Xin Li, care trăieşte în Franţa de şase ani, a apreciat că lucrările lui Ju Duoqi sunt „foarte franţuzeşti”. „Artiştii francezi caută tot timpul latura artistică a vieţii de zi cu zi. Ei pot să creeze o operă de artă doar folosindu-se de o bucată de cretă şi de un perete”, a completat Xin Li. 

Info

Expoziţia artistei chineze Ju Duoqi „Vegetable Museum”
Unde: Galeria "Paris Beijing Photo"
Beijing, China
Deschisă până la 24 ianuarie 2009

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite