Piaţa de artă: Ultimul tren pentru impresionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Întoarcerea de la târg“, de Nicolae Grigorescu, este cea mai importantă pictură  prezentă la licitaţiile din septembrie
„Întoarcerea de la târg“, de Nicolae Grigorescu, este cea mai importantă pictură prezentă la licitaţiile din septembrie

Sfârşitul lunii septembrie aduce pe piaţa de artă primul mare eveniment al toamnei. Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism de la Artmark, programată la jumătatea săptămânii viitoare, la Bucureşti, propune cumpărătorilor 120 de opere evaluate în total la un preţ de 1-1,2 milioane de euro.

Piesele de rezistenţă sunt trei tablouri de Nicolae Grigorescu. „Este ultimul tren pentru impresionişti", spune Alexandru Bâldea, preşedintele casei de licitaţii Artmark. „Lucrări ieftine se vor mai găsi, pentru că piaţa descoperă mereu alţi pictori, artişti care n-au fost în luminile rampei. Pentru unii impresionişti este însă ultima şansă de a fi găsiţi la valori digerabile, de câteva mii de euro. Mă refer la nume cunoscute de toţi, ca Jean Steriadi sau Nicolae Dărăscu. Eu aş cumpăra nu lucrări ieftine, ci reprezentative".

Creşterea valorilor pentru marii maeştri (Grigorescu, Tonitza, Luchian, Andreescu) a creat în prima parte a anului un mare decalaj faţă de principalii urmăritori, iar capitalizarea generală a pieţei tinde să împingă în sus artiştii din vecinătatea acestora. Trendul este evident de la licitaţiile din vară, când Dărăscu, Artachino sau Băncilă au stabilit noi recorduri de autor.

Minime şi maxime

75% din lucrările prezente în licitaţie au valori de pornire sub 5.000 de euro. Semnături importante sunt oferite la preţuri chiar şi sub mie. Între acestea, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Iosif Rosenblut şi Lucian Grigorescu. Aceleaşi semnături se regăsesc şi pe plajele cu preţuri mari, îndeosebi Lucian Grigorescu şi Schweitzer-Cumpăna fiind prezenţi şi cu lucrări importante, fapt reflectat şi de preţul de pornire al acestora: trei lucrări cu evaluare de 24-25.000 de euro pentru Cumpăna şi două lucrări în jur de 20.000 de euro pentru cel de al doilea Grigorescu.

Miza pe tradiţie

Primul Grigorescu, Nicolae, este, din nou, din postura sa de pictor naţional, vedeta sesiunii de licitaţii. „Întoarcerea de la târg" este tabloul cu cea mai mare evaluare, de până la 220.000 de euro, fiind parte a seriei de care cu boi care l-a făcut popular pe maestrul câmpinean.

Imediat alături de acesta se află o altă pictură a aceluiaşi autor. „Ciobănaş pe Valea Doftanei" este o lucrare târzie, de deplină maturitate. Evaluarea, între 120.000 şi 200.000 de euro, reflectă interesul pentru un asemenea tablou.

În fine, „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă" este cel de-al treilea N. Grigorescu din licitaţie. Lucrarea este de dimensiuni mai mici (24,5x35,5 cm) şi provine din colecţia Dr. Petru Groza. Alături de un alt tablou prezent în această licitaţie („Vapoare de Dunăre" de Nicolae Dărăscu), „Ţărăncuţa..." a fost furată în 2004 din casa memorială de la Hunedoara a fostului premier comunist şi a fost recuperată în 2011. „Este o dovadă", spune Bâldea, „că o capodoperă nu poate fi vreodată furată sau falsificată cu adevărat, că simplul fapt că ea este arătată unui cunoscător duce la descoperirea infracţiunii".

Cu o ţărăncuţă, un ciobănaş şi un car cu boi, licitaţia de la Artmark cuprinde toate temele tradiţionale care au stabilit recorduri pe piaţa de artă în sezoanele precedente.

Pe lângă lucrările amintite, în licitaţie sunt prezenţi cu lucrări reprezentative şi alţi pictori importanţi, între care Samuel Mutzner, Adam Bălţatu, Camil Ressu sau Ion Ţuculescu.

Preţuri şi tendinţe: Schweitzer-Cumpăna, câştigătorul „regalului Pallady"



Prima licitaţie la Goldart după vacanţă a avut ca element central o natură statică a lui Theodor Pallady, care a fost, într-adevăr, cel mai bine vândut tablou al sesiunii. Preţul a fost de 42.000 de euro, cu 7.000 peste valoarea de intrare în licitaţie. Subintitulată „Armonii de toamnă", licitaţia desfăşurată la Bonton Palace în Herăstrău părea să fie un „regal Pallady", din moment ce lucrarea principală era însoţită de şase acuarele şi desene ale aceluiaşi autor.

Interesul pentru acestea a fost însă redus şi au fost doar parţial adjudecate. În schimb, cele mai disputate tablouri au fost semnate de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, cu două picturi tradiţionaliste care şi-au dublat valoarea în doar câteva minute. Un preţ bun a fost obţinut şi pentru „Veneţia" (foto), ulei semnat de Corneliu Baba, care a fost adjudecat cu 8.000 de euro. Într-o altă licitaţie, desfăşurată la Monavissa, lucrarea principală (o alegorie de George Demetrescu Mirea) a rămas neadjudecată. Au fost vândute, în schimb, lucrări în tehnică mixtă ale unor pictoriţe contemporane ca Ligia Macovei şi Ruxandra Ilfoveanu. Preţul maxim a fost de 2.400 de lei.

Artişti şi cote: Se încălzeşte atmosfera la Steriadi

image

Lucrările semnate Jean Steriadi, peisaje toride cu case la malul mării, au înregistrat în 2010 un randament anual uşor peste 14%. „Cartierul tătărăsc la amiază" adjudecat la 42.000 de euro, în septembrie 2010, rămâne încă cel mai bine vândut tablou al pictorului. A fost o revenire a cotei artistului care, după o creştere spectaculoasă în 2003, urmată de o alta mai ponderată în 2007, scăzuse dramatic în 2008. Preţul mediu pentru un tablou al lui Steriadi a fost calculat în 2010 la 11.000 de euro. Anul acesta, peisajul „Portul Roscoff"  s-a vândut cu 16.500 de euro, fiind devansat de un portret, „Ovreiul", tranzacţionat la 23.000 de euro.



Top 10 vânzări la licitaţii: Pictorii interbelici, în primul semestru

Artişti şi cote: Se încălzeşte atmosfera la Steriadi

Gheorghe Petraşcu, „Autoportret la şevalet“, 26.000 de euro, 15 iunie 2011

1. Nicolae Tonitza, 11 lucrări, 732.488 de euro
2. Gheorghe Petraşcu, 9 lucrări. 250.195 de euro
3. Samuel Mutzner, 24 de lucrări, 241.709 euro
4. Ion Ţuculescu, 4 lucrări, 194.402 euro
5. Constantin Artachino, 19 lucrări, 176.321 de euro
6. Camil Ressu, 11 lucrări, 173.417 euro
7. Corneliu Baba, 12 lucrări, 164.349 de euro
8. Iosif Iser, 10 lucrări, 158.750 de euro
9. Rudolf Schweitzer - Cumpăna, 25 de lucrări, 131.634 de euro
10. Theodor Pallady, 5 lucrări, 130.750 de euro

Gheorghe Petraşcu, „Autoportret la şevalet“, 26.000 de euro, 15 iunie 2011
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite