Pianista Ilinca Dumitrescu şi violonistul Sherban Lupu intrepretează marţi, pe scena Ateneului, compoziţii de George Enescu şi Ciprian Porumbescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianista Ilinca Dumitrescu
Pianista Ilinca Dumitrescu

Marţi,  11 noiembrie, Filarmonica “ George Enescu anunţă un recital de muzică românească susţinut de pianista Ilinca Dumitrescu şi violonistul Sherban Lupu.

Cei doi solişti, pianista Ilinca Dumitrescu şi violonistul Sherban Lupu,  vor interpreta compoziţii de  Ciprian Porumbescu (Piese pentru pian solo), George Enescu (Piese pentru vioară solo, pian solo, vioară şi pian), George Enescu (Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară în la minor, op. 25, "în caracter popular românesc"). 

“Ideea alăturării lui Ciprian Porumbescu (1853-1883) şi George Enescu  (1881- 1955) într-un recital mi-a venit după ce, ani de zile, le-am interpretat lucrările. Două genii : un precursor şi un întemeietor. Primul, mort de tânăr, cu aripile frânte de boală şi de conjunctura vremii, cel de al doilea, stejar puternic, cu boltă veşnică peste muzica românească. În prima parte a recitalului voi cânta zece piese pentru pian de Ciprian Porumbescu, flori de câmp cu miros suav « de pe cîmpiile Stupcei « . Darul de melodist al compozitorului este unic, spune Ilinca Dumitrescu.

În partea a doua, am invitat pe violonistul Sherban Lupu – coleg de pe băncile şcolii şi prieten de o viaţă, unul din cei mai importanţi interpreţi ai muzicii lui Enescu – pentru a cânta, solo sau împreună, pagini din diverse perioade ale creaţiei compozitorului, dar şi celebra Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară « în caracter popular românesc »,  apreciază Ilinca Dumitrescu.

image
« Voi cânta lucrări inedite pentru vioară solo de George Enescu. Le-am descoperit şi aranjat în ultimii 10 ani. Cu aceasta ocazie, Institutul Cultural Român lansează volumele VII si VIII din colecţia de lucrări necunoscute încă de George Enescu, redactate şi editate de mine. A fost o muncă uriasă de  explorare în arhivele manuscriselor enesciene,  dar am reuşit să redau repertoriului violonistic internaţional peste 20 de lucrări.

La acest eveniment ni se alătură organizaţia Pro Patrimonio, care restaurează casa lui Enescu de la Mihăileni. O expoziţie de fotografie va fi vernisată în pauza recitalului”, apreciază Sherban Lupu.

Marti, 11 Noiembrie 2014, 19:00 - 21:00

Sala mare
ILINCA DUMITRESCU - pian
SHERBAN LUPU - vioară
Program
Ciprian Porumbescu
Piese pentru pian solo
George Enescu
Piese pentru vioară solo, pian solo, vioară şi pian
George Enescu
Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară în la minor, op. 25,
"în caracter popular românesc" 

Ilinca Dumitrescu, un artist complet

Deţinătoare a celor mai importante premii în ţara sa natală (premiul Academiei Române - 1995, premiul Institutului Cultural Român - 2003 "pentru promovarea muzicii româneşti în lume"), dar şi a multor distincţii internaţionale (printre care Commendatore dell' Ordine della Stella della Solidarietà Italiana, distincţie conferită de preşedintele Republicii Italiene), Ilinca Dumitrescu este un artist complet, cu o discografie semnificativă, în România şi SUA.

A concertat în oraşe din 5 continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea şi Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat "P.I.Ceaikovski" din Moscova, a absolvit în 1978 cu distincţia maximă Diplomă de Merit. În 1984, primeşte premiul Criticii Muzicale Române pentru ciclul de recitaluri "Decenii contemporane". În 1998, în urma turneului de concerte, Ministerul Culturii şi Educaţiei din Bolivia îi conferă titlul şi diploma de Oaspete ilustru al culturii boliviene.

În anul 2000, primeşte premiul revistei Actualitatea muzicală din Bucureşti pentru activitatea muzicală internaţională (premiul Meridianele Muzicii).

În 2004 i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Pe lângă cariera de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), Ilinca Dumitrescu este şi muzicolog (obţine titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu calificativul maxim Summa cum laude) şi pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia).

Între anii 1994 - 2006, Ilinca Dumitrescu a fost director al Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti.

Repertoriul său include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX - XXI.

Sherban Lupu

Unul dintre cei mai renumiţi interpreţi ai muzicii lui George Enescu, Şerban Lupu, născut în România, a studiat la Conservatorul din Bucureşti cu George Manoliu. În 1972 Şerban Lupu a plecat din România pentru a-şi continua studiile la Londra la Guildhall School of Music cu Yfrah Neaman şi s-a perfecţionat cu legendarii violonişti Yehudi Menuhin, Henryk Szering şi Nathan Milstein, precum şi cu Norbert Brainin de la Amadeus String Quartet şi Sandor Vegh.

Lupu a câştigat premii în numeroase concursuri precum: Viena International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud la Paris, Carl Flesch la Londra, Royal Society of Arts, şi Park Lane Group Contest. Ulterior, Lupu a studiat în Statele Unite cu Dorothy De Lay şi la Indiana University, cu Josef Gingold şi muzică de cameră cu Menahem Pressler.

Şerban Lupu este în prezent profesor de vioară la Universitatea din Illinois şi director artistic al Festivalului ”Cetatea Muzicală a Braşovului” în România. El a fost director artistic al Festivalului Gubbio din Italia precum şi concertmaistru asociat al Operei din San Francisco.

Apariţiile sale concertistice includ The Kennedy Center, Gstaad Festival, Aldeburgh Festival, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall, Wigmore Hall, St. John's Smith Square şi Carnegie Hall. A interpretat de asemenea concertele de Brahms şi Ceaikovski în transmisiuni directe cu orchestra BBC şi a apărut ca solist cu Northern Israeli Symphony Orchestra sau în China şi Japonia.

În colaborare cu compozitorul Cornel Ţăranu, Şerban Lupu a terminat şi refăcut “Capriciul Român” pentru vioară şi orchestră de George Enescu.

În 2000, Şerban Lupu a primit o distincţie pentru întreaga carieră din partea Fundaţiei Culturale Române pentru eforturile sale depuse în promovarea culturii şi a muzicii româneşti pe plan internaţional.

În calitate de pedagog, Şerban Lupu este în mod frecvent membru al juriilor internaţionale şi a predat numeroase cursuri de vioară în Anglia, Olanda, Germania, Italia, China, România, Republica Cehă şi Polonia, unde, în iulie 2004, a primit din partea Ministerului Culturii Premiul pentru Excelenţă Pedagogică.

În mai 2002, lui Şerban Lupu i s-a acordat prestigiosul Premiu "Arnold Beckman" de către Comisia de Cercetare a Universităţii din Illinois, pentru înregistrarea operelor complete pentru vioară şi pian de Bela Bartók.

În noiembrie 2002, Şerban Lupu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică "G. Dima" din Cluj (România) iar în ianuarie 2004, Preşedintele României i-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Naţional „Meritul Cultural” pentru activităţile sale muzicale şi culturale desfăşurate pe plan internaţional.

În septembrie 2005, Şerban Lupu a organizat premiera americană a Operei "Oedip" de George Enescu la Universitatea din Illinois precum şi Simpozionul cu titlul „Oedip - Mit şi interpretare”. În acelaşi an, împreună cu Institutul Cultural Român, el a editat şi publicat şase volume de lucrări inedite pentru vioară de George Enescu.

Pentru anul academic 2005-2006, Şerban Lupu a fost desemnat Asociat al Centrului pentru Studii şi Cercetări de la Universitatea din Illinois iar din decembrie 2005 este Director Artistic al Societăţii George Enescu din Statele Unite.

În 2007 lui Şerban Lupu i s-a decernat din nou premiul Beckman al Centrului de Cercetare al Universitaţii din Illinois, iar în decembrie i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea George Enescu din Iaşi. În 2009-2010 este deţinătorul prestigioasei burse Fulbright.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite