Pianista Dana Ciocârlie şi dirijorul francez Frédéric Chaslin, în concert extraordinar pe scena Sălii Radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Ciorcârlie
Dana Ciorcârlie

Primul concert al lunii martie aduce la Sala Radio o lucrare monumentală, rar interpretată în România: Simfonia nr. 2 pentru pian şi orchestră – The Age of Anxiety, creaţie a marelui compozitor şi dirijor american Leonard Bernstein. Vineri, 6 martie, partitura lui Bernstein va fi interpretată de Orchestra Naţională Radio, cu participarea a doi invitaţi speciali: dirijorul Frederic Chaslin şi pianista Dana Ciocârlie.

Aplaudat în România în 2018 în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio ”RadiRo”, Frederic Chaslin este un artist complex, plurivalent. Dirijor, pianist, compozitor şi scriitor, născut la Paris, a studiat la conservatorul din oraşul natal şi la Mozarteum din Salzburg, începând cariera dirijorală în 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim la Paris şi Bayreuth. Cea mai recentă creaţie a sa – opera Monte Cristo - compusă la cererea lui Placido Domingo pentru opera din Los Angeles se interpretează începând din 2019.

Evenimentul va prilejui şi reîntâlnirea publicului cu apreciata pianistă Dana Ciorcârlie, stabilită în Franţa. În 2018, Dana Ciocârlie a făcut parte dintre cei trei finalişti nominalizaţi la „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique” – premiu anual acordat în Franţa pentru performanţă în muzica clasică. Nominalizarea artistei s-a datorat proiectului pe care l-a iniţiat în jurul Integralei pentru pian, ce poartă semnătura lui Robert Schumann.

În prima parte a concertului veţi asculta Simfonia a 4-a creată de Beethoven în 1806. Lucrarea a fost cântată prima oară în martie 1807 la reşedinţa prinţului Lobkowitz şi, un an mai târziu, a avut loc premiera publică la Burgtheater - Viena. Ea a fost creată la rugămintea contelui Franz von Oppersdorf, care i-a propus lui Beethoven o sumă considerabilă pentru a compune o nouă simfonie.

dirijorul francez Frédéric Chaslin

Frederic Chaslin (foto) a fost director muzical al Operei din Rouen (Franţa), al Teatrului Naţional din Mannheim (Germania), al Operei din Santa Fe (SUA) şi al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, cariera sa internaţională fiind dedicată în egală măsură operei şi muzicii simfonice. De-a lungul carierei a fost invitatul unor festivaluri marcante şi a dirijat la pupitrul marilor teatre lirice din New York, Berlin, München, Leipzig, Madrid, Barcelona, Roma, Veneţia, Scoţia şi Ţara Galilor. A dirijat în egală măsură orchestre simfonice din Franţa, Austria, Germania ş.a.

Frédéric Chaslin stăpâneşte un repertoriu extrem de variat şi acordă o atenţie deosebită muzicii contemporane, promovând numeroase prime audiţii mondiale. Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără câteva opere, Suita Chagall pentru orchestră şi Dansul Divei din muzica binecunoscutului film Al cincilea element.

Profesor la Şcoala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris şi profesor de muzică de cameră la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Lyon, pianista Dana Ciorcârlie a primit, în 2017, titlul de „Artist Yamaha” din partea Yamaha Music Europe.

Integrala pentru pian a lui  Schumann pentru care a primit nominalizarea la premiile „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique” a fost înregistrată în perioada 2012 - 2016 cu prilejul a 15 concerte publice susţinute în Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris. În octombrie 2017, cu prilejul lansării Integralei Schumann, Dana Ciocârlie a susţinut pe una dintre cele mai importante scene pariziene - Teatrul Champs Élysées - un concert dedicat integral lui Robert Schumann.

Imagine indisponibilă

Dana Ciocârlie a studiat la Bucureşti şi la Paris şi talentul său a fost recunoscut prin numeroase premii internaţionale la competiţii de prestigiu. Numeroasele sale recitaluri sau concerte cu orchestră au purtat-o pe toate meridianele lumii: în SUA (Boston, New York, Houston, Los Angeles), Canada, Japonia, China, Hong Kong, Europa (Germania, Elveţia, Spania, Belgia, Italia, Olanda, România).  În Franţa a fost aplaudată la Paris: Radio France, Muzeul Orsay, Auditorium-ul Louvre, Teatrul Champs-Elysées, Teatrul Châtelet, Amfiteatrul Operei Bastille, Sala Pleyel, Sala Gaveau, Teatrul Bouffes du Nord ş.a., dar şi la Opera din Lyon, Opera din Dijon, Sala Molière din Lyon, Teatrul Naţional La Criée din Marsilia etc.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite