Peste 1000 de spectatori au privit Duelul Vioriilor la Sala Radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turneul Internaţional „Duelul Viorilor” continuă în ţară cu concerte de succes. După un concert spectaculos la Bucureşti urmează concertele din Deva, Turda şi Alba Iulia. Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru şi Horia Mihail vor cânta şi la New York.

Turneul Internaţional „Duelul Viorilor”, s-a concretizat într-un concert triumfător la Sala Radio din Bucureşti, unde cca 1000 de spectatori au aplaudat îndelung prestaţia celor trei mari artişti, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, turneul va mai avea trei opriri: la Deva, Turda şi Alba Iulia.

Turneul nu a fost întâmpinat cu entuziasm doar la Buucreşti. Sala Centrului multifuncţional din Piteşti a intrat în circuitul clasic odată cu recitalul Duelul Viorilor din acest an, fiind primul recital susţinut pe această scenă. La Roman, Liviu Prunaru, care îşi începe programul cu piesa ‘’De mon pays’’ de Smetana, a cântat în ie românească, impresionând publicul. La Iaşi, în sala plină a Operei Naţionale, s-au aflat şi muzicieni români de peste hotare, foşti colegi ai protagoniştilor, veniţi să îi asculte şi să îi întâlnească.

Ca o încununare a acestui turneu, aflat la a VI-a ediţie, muzicienii vor ajunge pe 2 decembrie, pe una dintre cele mai mari şi prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York, unde vor cânta acelaşi program ce cuprinde cele mai aplaudate piese din ediţiile anterioare.

Despre ideea de duel între instrumente a vorbit Gabriel Croitoru:

‘’Diferenţa dintre cele două instrumente, în sensul bun al cuvântului, este evidentă. Pornim de la ideea că ele, Stradivarius şi Guarneri, reprezintă două şcoli mari ale lutieriei mondiale, de atunci şi de acum. Vioara sau viorile Guarneri ar avea ca plus, chiar dacă poate părea subiectivă părerea mea, rotunjimea sunetului, atu compensat de partea cealaltă, a viorii Stradivarius, printr-un volum mai mare sau o sclipire în plus faţă de celelalte. Desigur, dincolo de toate aceste amănunte, mereu vor fi păreri şi păreri, preferinţe personale. 

Ideea de a le pune pe scenă, în acelaşi timp, a prins foarte bine. În felul acesta, practic orice ureche, fie ea formată sau neformată, poate să sesizeze diferenţele dintre cele două instrumente.-Gabriel Croitoru 

„Am avut ocazia la rându-mi să cant şi eu pe alte instrumente, însă mărturisesc că sunt întru totul adeptul taberei Guarneri.’’ a continuat violonistul.

Despre ceea ce urmăreşte şi simte pe scenă povesteşte Horia Mihail:

 ‘’Eu nu  mă consider cu creator, ci un recreator. Ceea ce fac sau încerc să fac pe scenă este să readuc la viaţă un anumit tip de energie. O energie care există, după părerea mea, în acest univers şi care este captată, uneori, de către nişte oameni cu totul excepţionali (aici mă refer la compozitorii de mare valoare) şi transmisă mai departe umanităţii prin intermediul partiturilor. Noi suntem nişte simpli agitatori ai acestei energii, readucând-o la viaţă.’’

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite