Penultimul concert al stagiunii Clasic e fantastic: O scrisoare pierdută, de Dan Dediu, duminică, la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din O scrisoare pierdută, compusă de Dan Dediu, după I. L. Caragiale
Scenă din O scrisoare pierdută, compusă de Dan Dediu, după I. L. Caragiale

O nouă ediţie "Clasic e fantastic", penultima din această stagiune, va avea loc duminică, 15 mai, de la ora 11.00,  la Sala Mare a Ateneului Român, cu tema: "Cum să înţelegem muzica şi teatrul. O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale/Dan Dediu".

Unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani, Dan Dediu este autorul a 147 de lucrări din toate genurile muzicale: patru simfonii, piese orchestrale, cinci concerte (pentru saxofon, violă, vioară, pian), cinci cvartete de coarde, muzică de cameră pentru diverse formaţii, lucrări pentru pian, coruri şi muzică electronică. Dan Dediu este autorul a patru lucrări de operă Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva! şi această  "O scrisoare pierdută". 

dan dediu

Dan Dediu (foto) este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale, atât în calitate de compozitor, cât şi de interpret. Cu o astfel de experienţă creatorului nu i-a fost prea greu  să găsească cheile cele mai potrivite pentru versiunea muzicală a capodoperei lui Caragiale. Partitura operei sale „ O scrisoare pierdută ” dupa piesa cu acelaşi titlu de I.L.Caragiale a avut premiera absolută duminică, 16 decembrie 2012 la Opera Naţională Bucureşti.

Soluţia muzicală aleasă este generoasă şi accesibilă publicului larg: un Babilon sonor în care convieţuiesc armonios stiluri şi genuri diverse care îşi impart accesul la prim plan în funcţie de personaje şi situaţii.

Compozitorul Dan Dediu explică cel mai bine felul în care şi-a conceput opera la care a lucrat peste trei ani:

Tipătescu – un tango de Piazzolla. Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor şi inflexiunilor melodice balcanice; Caţavencu, versatil şi alunecos într-un registru ce trece de la hora lungă şi romanţă la habaneră şi French can-can; Farfuridi, cu dublura sa Brânzovenescu, pendulând între bossa nova şi peşrev turcesc; Cetăţeanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldoveneşti; Pristanda, fante de cartier cu damf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretenţii şi reuşită de simfonie; mulţimea – o oaste de zevzeci chiuind şi chefuind de zor. Şi, bineînţeles, Zoe: platoşă mândră de bolero, ascunzând însă o oază de omenesc, de iubire şi suferinţă sub chipul unui vals trist." 

De pe scenă pornesc către public valuri-valuri de muzică încântătoare 

andrei lazar

care îţi udă amintirile şi te fac să tresari ca la întalnirea cu un vechi prieten declanşland deja-vu – uri familiare. 

Duminica, 15 Mai 2016, 11:00 - 12:30
Sala mare
O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale / Dan Dediu
Interpreţi

SIMONIDA LUŢESCU - Zoe
ŞTEFAN POPOV - Tipătescu
ANDREI LAZĂR - Caţavencu (foto)
DANIEL FILIPESCU - Farfuridi
RĂZVAN GEORGESCU - Dandanache
DAN DEDIU - pian
FERNANDO MIHALACHE - acordeon
Cu concursul actorilor ALEXANDRA BADEA şi ALEXANDRU UNGURU
Comentează CRISTINA SÂRBU
Concert-spectacol nerecomandat copiilor sub şapte ani.

Dan Dediu foloseşte ingredientele care îi stau la dispoziţie într-un spectacol liric : o orchestră diversă şi mai ales colorată, vocile care râd, plâng, suferă sau exultează folosind totul, de la cuvântul muşcat prin declamaţie, parlando pană la arie/arioso trecând prin duete, terţete, cvartete, cvintete chiar şi octet la sfârşit brilliant de act. Şi o face cu o măiestrie şi o uşurinţă ce conferă partiturii curgere învolburată şi liberă, rapidă şi naturală de la primul la ultimul acord. 

Bine conturate, prin cuvânt şi sunet, rolurile sunt cântate şi jucate cu plăcere, se aşează bine în voce, oferă soluţii de mişcare la îndemână şi, mai presus de toate, provoacă plăcere atât interpreţilor cât şi publicului.

Această producţie a O.N.B. a fost cu siguranţă o mare reuşită de grup.

Distribuţia i-a alăturat pe Ştefan Popov- Tipătescu, Andrei Lazăr - Caţavencu, Ştefan Schuller- Pristanda, Florin Diaconescu – Trahanache, Simonida Luţescu - Zoe, Vasile Chişiu- Farfuridi, Daniel Pop- Brânzovenescu, Liviu Indricău – Cetăţeanul turmentat, Răzvan Georgescu- Agamiţă Dandanache.

Câţiva dintre ei vor urca pe scena Ateneului Român şi în concertul-spectacol în care însuşi compozitorul Dan Dediu va explica felul în care a gândit muzica menită a susţine replicile geniale, nemuritoare ale celui care a fost unicul I.L.Caragiale. O experienţă inedită pentru publicul tânăr al proiectului Clasic e fantastic.Cum să înţelegem muzica, coordonat de Cristina Sârbu.

Biletele se pun în vânzare marti, 10 mai, ora 12.00 la casieria din incinta Ateneului Român.

Preţul unui bilet: 20 de lei.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite