Pelicula românească „Quod Erat Demonstrandum”, selecţionată în premieră la Festivalul de Film de la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelicula românească „Quod Erat Demonstrandum”, selecţionată în premieră la Festivalul de Film de la Roma. FOTO: Reuters.
Pelicula românească „Quod Erat Demonstrandum”, selecţionată în premieră la Festivalul de Film de la Roma. FOTO: Reuters.

În premieră, filmul românesc „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzniţchi, a fost selecţionat în cadrul competiţiei mondiale la Festival de Film de la Roma, desfăşurat în perioda 8 - 17 noiembrie, în care nu mai putin de 18 pelicule au intrat în cursa finală pentru celebrul trofeu, potrivit Mediafax.

Cu o distribuţie marcantă în care se regăsesc actori precum Tora Vasilescu, Virgil Ogăşanu, Medeea Marinescu, Florin Piersic Jr., Mihai Călin şi Sorin Leoveanu, pelicula „Quod Erat Demonstrandum” reprezintă o premieră în cadrul cinematografiei româneşti de după 1989, deoarece este primul film realizat pe peliculă alb negru de la celebrul film „Moromeţii” şi până în prezent.

„Am ales alb-negru pentru că am vrut să surprindem griurile epocii comuniste, aşa cum ni le amintim noi. Vivi Drăgan Vasile a ales pelicula alb-negru şi nu o conversie din color în alb-negru, pentru că acest tip de peliculă traduce altfel culorile în griuri”, a declarat producătoarea Velvet Moraru.

Pelicula alb negru, mult mai costisitoare decât cea obişnuită, a fost adusă special din Germania şi procesată în studiourile din Budapesta, în România neexistând laboratoare special echipate pentru acest lucru.

„Quod Erat Demonstrandum”, primul film românesc care ajunge pe scena Festivalului de Film de la Roma, ajuns la cea de-a opta ediţie, are ca principali competitori pelicule precum „The Mole Song”, în regia Takashi Miike, „Seventh Code”, de Kiyoshi Kurosawa, „Her”, noua peliculă a lui Spike Jonze, şi „Another Me”, de Isabel Coixet.

Pelicula scrisă şi regizată de Andrei Gruzniţchi, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina” este o dramă psihologică al cărei punct de plecare este dorinţa unui matematecian (Sorin Leoveanu) de a publica un studiu într-o revistă de specialitate din Statele Unite, însă fără acordul Partidului Comunist, provocând prin acest lucru un lanţ întreg de evenimente.

Filmările pentru „Quod Erat Demonstrandum” au fost relizate în toamna anului 2012, în Bucureşti, cu un buget de 750.000 euro.

„Quod Erat Demonstrandum” este o expresie latină, folostă de grecii antici, precum Arhimede sau Euclid, în domeniul ştiinţelor exacte şi care înseamnă „ceea ce trebuia demonstrat”.


Citeşte şi:

Filmul „O umbră de nor“, de Radu Jude, câştigător al Festivalului „Alter-Native“ de la Târgu-Mureş

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native de la Târgu-Mureş, care se încheie astăzi, şi-a desemnat marele câştigător: filmul „O umbră de nor“, regizat de Radu Jude.

Luminiţa Gheorghiu: „Un Oscar l-am primit deja din partea publicului românesc“

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, care a fost recent nominalizată de către Academia Europeană de Film pentru premiul de cea mai bună actriţă, cu rolul din pelicula „Poziţia copilului“, spune că una dintre cele mai mari bucurii ale sale a fost să vadă că publicul din România este prezent în număr cât mai mare în sălile de cinema, pentru a urmări filmul regizat de Călin Peter Netzer.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite