Pavel Brăila deschide „New Year’s Dissections“ la Eastwards Prospectus, chiar de Anul Nou pe rit vechi

Pavel
Brăila deschide „New Year’s Dissections“ la Eastwards Prospectus, chiar de Anul Nou pe rit vechi

Pavel Brăila, Stolen Billion/One billion dollars in straps of 1 leu bills, 2016, serigrafie pe pânză, 200x300 cm, courtesy of Eastwards Prospectus

Eastwards Prospectus prezintă, între 13 ianuarie şi 12 martie 2017, prima expoziţie personală în România a lui Pavel Brăila, ce va reuni lucrări video, serigrafii şi fotografii, multe dintre ele inspirate de Moldova şi Chişinău, oraşul său natal. Este prima expoziţie personală într-o galerie de artă contemporană din România a artistului prezent la documenta11 (2002) şi Manifesta 10 (2014), două mari evenimente de artă contemporană din Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Intitulată New Year’s Dissections, expoziţia se va deschide chiar de Anul Nou pe rit vechi. Pavel Brăila foloseşte începutul de an ca o ocazie pentru a reflecta asupra unui trecut guvernat de vechi obiceiuri şi asupra unui viitor ce pare tot mai nesigur.

Printre lucrările ce vor fi expuse în premieră la Eastwards Prospectus (str. Plantelor, nr. 50) se numără seria Stolen Billion, inspirată de ceea ce a fost numit „jaful secolului” - furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, între 2012 şi 2014. Artistul oferă o reprezentare vizuală pentru această sumă de bani într-o serie de şase serigrafii, fiecare dintre ele redând miliardul în câte una dintre bancnotele ce formează sistemul monetar al ţării. Pavel Brăila subliniază astfel caracterul abstract al imaginii unui miliard de dolari în mintea majorităţii locuitorilor din Moldova.

Desfăşurată pe ambele etaje ale galeriei, expoziţia va include, de asemenea, patru lucrări video, inclusiv New Year’s Dissections - un jurnal vizual al unei seri de Anul Nou, când oamenii ciocnesc paharele de şampanie la miezul nopţii atât după ora Chişinăului, cât şi după ora Moscovei.

Pentru vernisajul din 13 ianuarie, artistul va transforma Eastwards Prospectus în scena unei petreceri de Anul Nou pe rit vechi. Tema oscilaţiilor - între Est şi Vest, între trecut şi viitor, între memorie şi actualitate - şi ironia prezentă în practica lui artistică vor deveni, prin urmare, şi mai evidente.

„Reflecţiile lui Pavel Brăila sunt pline de ironie: în spaţiul expoziţional suntem întâmpinaţi de portretul unui gangster transformat în erou revoluţionar şi numărăm banii furaţi de politicieni transformaţi în hoţi de bănci, în timp ce călcăm pe straturi groase de confetti şi sărbătorim o Moldovă care se întoarce spre Est, spre Vest, spre Est, spre Vest”, spune criticul de artă Raluca Voinea.

„Aşa cum maşina de scris din noua lucrare video a artistului ne aminteşte de alfabetele diferite folosite în funcţie de împrejurările politice, aşa cum locuitorii Chişinăului din lucrarea video ce dă titlul expoziţiei sărbătoresc Anul Nou atât după ora Moscovei, cât şi după ora Moldovei, nu mai ştim dacă este prea devreme sau prea târziu, cine este amânat şi cine are de recuperat, ce este istoria şi ce este repetiţia, ce tradiţie ar trebui păstrată şi care devine opresivă”, adaugă ea.

Pavel Brăila (născut în 1971) a participat, începând cu mijlocul anilor ’90, la numeroase expoziţii şi festivaluri de film, cu filme, lucrări video, fotografii şi performance-uri. Şi-a câştigat faima internaţională odată cu selectarea la documenta11 (Kassel, 2002), cu filmul Shoes for Europe. Recent, a fost prezent în programul bienalei Manifesta 10 (2014), cu o serie de performance-uri desfăşurate în spaţii publice din Sankt Petersburg, şi a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Moldovei la Expoziţia Universală (Milano, 2015). Printre expoziţiile sale personale se numără cele desfăşurate la Neue Nationalgalerie (Berlin, 2007), Yvon Lambert (Paris, 2008) şi Galerie Jan Dhaese (Gent, 2009).

Eastwards Prospectus este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziţii dedicate unor valori confirmate din arta internaţională, precum şi unor artişti în afirmare, în special din Europa de Est, ale căror lucrări au o putere de fascinaţie la nivel internaţional. Înfiinţată în 2014, Eastwards Prospectus are un spaţiu versatil de expunere, care permite organizarea simultană a două expoziţii sau desfăşurarea uneia de amploare pe două niveluri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările