Patru persoane fără adăpost din Polonia au pornit într-un pelerinaj catolic spre Lisieux cu tractorul prin Europa, inspirat dintr-un film de David Lynch VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru polonezi - care au statutul de persoană fără adăpost - şi un preot au pornit într-un pelerinaj cu tractorul prin Europa, din Polonia până în Franţa, inspirându-se dintr-o călătorie similară, prezentată în filmul „The Straight Story“, regizat de David Lynch în 1999, informează Reuters.

Cei patru polonezi intenţionează să îşi conducă tractoarele, cărora le-au ataşat rulote, din Jaworzno, un oraş din sudul Poloniei, până la biserica St. Thérèse din oraşul francez Lisieux.

Distanţa - 1.700 de kilometri (1.000 de mile) - a fost aleasă pentru a imita situaţia din filmul ”The Straight Story”, care spune povestea călătoriei cu un tractor de tuns iarba realizată de un bătrân, din Iowa până în Wisconsin, pentru a-şi vizita fratele bolnav.

Bărbaţii polonezi, însoţiţi de preotul care administrează centrul social de care aparţin, spun că vor să îşi dovedească lor înşişi faptul că sunt capabili să realizeze ceva în viaţă, după ce s-au confruntat mulţi ani cu dependenţa de substanţe, abuzuri şi sentimentul de excludere. ”Timpul pe care îl mai avem de trăit pe acest pământ este un timp pentru reflecţie. Despre asta vorbeşte şi filmul”, a spus unul dintre participanţii la acest proiect, Jacek Baczynski. ”Pentru mine, cel mai important lucru din acest pelerinaj este că voi fi acolo şi că mă voi ruga... să fiu cu familia, cu oamenii, să am relaţii bune, pentru iubire, pentru onestitate, pentru întâlniri”, a spus un alt membru al pelerinajului, Kazimierz Lara.

Înainte de a porni la drum, duminică, regizorul american David Lynch le-a urat participanţilor mult succes, prin intermediul unui mesaj video, în această călătorie ”pentru iertare, pentru iubire, pentru libertate şi pentru pace”.

Pelerinajul bărbaţilor polonezi va dura câteva săptămâni, deoarece tractoarele lor se deplasează cu o viteză maximală de 15 kilometri pe oră.

Filmul ”The Straight Story” (Alvin Straight este numele personajului principal, dar totodată „straight“ înseamnă şi direct, cinstit) a fost elogiat de criticii de cinema şi apreciat de numeroşi spectatori, chiar dacă încasările pe care le-a obţinut nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor. Pelicula a fost apreciată pentru intensitatea interpretărilor, în special pentru dialogurile extrem de realiste dintre cei doi protagonişti - Alvin (Richard Farnsworth, ultimul rol al actorului de 79 de ani) şi fratele lui, Lyle (Harry Dean Stanton) -, pe care renumitul critic de film Roger Ebert le-a comparat cu operele lui Ernest Hemingway. Lungmetrajul ”The Straight Story” a fost nominalizat la trofeul  Palme d'Or de la Festivalul de Film de la Cannes din 1999, iar Richard Farnsworth a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Important centru de pelerinaj catolic, oraşul francez Lisieux este legat de numele Sfintei Tereza de Lisieux, care a trăit aici în secolul al XIX-lea şi căreia regizorul francez Alain Cavalier i-a dedicat în 1986 un film-capodoperă, intitulat „Thérèse“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite