„Parking“ se lansează în cinematografele din întreaga ţară pe 14 iunie

„Parking“ se
lansează în cinematografele din întreaga ţară pe 14 iunie

Echipa Parking, la premiera TIFF - premiera mondiala                                           (FOTO: Vlad Cupsa)

Parking, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, se lansează în cinematografele din întreaga ţară săptămâna aceasta, după ce va avea 3 avanpremiere în Oradea (11 iunie), Timişoara (12 iunie) şi Iaşi (13 iunie). Filmul, care  a avut premiera mondială pe 31 mai, în deschiderea celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), va rula în cinematografele din toată ţara începând cu 14 iunie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descris ca fiind „o odă dedicată tuturor visătorilor şi cutezătorilor care au părăsit zona de confort a oraşului natal pentru a căuta o viaţă mai bună în altă parte.” (Cineuropa), adaptarea romanului „Apropierea” i-a impresionat pe cei peste 2000 de cinefili prezenţi la deschiderea TIFF, care au întâmpinat echipa filmului, la finalul proiecţiei, într-un ropot de aplauze.

Publicul nu a fost singurul plăcut surprins, filmul primind numeroase cronici entuziaste după proiecţiile de la Cluj: O celebrare a dragostei şi a posibilităţilor infinite ale vieţii, Parking are tot ce-i trebuie pentru a-şi captiva publicul din ţară” (Cinemagia.ro), “un fluent film-poem despre singurătate, depărtare, incapacitatea de a te desprinde şi imposibilitatea de a te apropia” (liternet.ro), Mihai Smarandache şi Belén Cuesta sunt foarte buni (întreaga distribuţie este, de altfel, extrem de bine condusă – probabil cel mai mare atu al filmului), iar atracţia dintre personajele lor este credibilă” (Ziarul Metropolis).

În capitală avanpremiera filmului va avea loc în cadrul Festivalului de Film European, la Cinema PRO (20:30), în timp ce premiera este rezervată Retrospectivei TIFF la Bucureşti, la cinema Elvire Popesco (22:00). Ambele proiecţii vor avea loc în prezenţa echipei care va povesti publicului despre experienţa celor 8 săptămâni de filmare în Spania. Biletele pentru premieră au fost deja puse în vânzare şi pot fi achiziţionate de la casieria cinematografului sau online: http://bit.ly/31kyG4f .

Parking spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viaţa lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreaţă spaniolă şi dorul de casă. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă şi plină de provocări. Trailerul poate fi urmărit aici aici.

„Întâlnirea cu Marin Mălaicu Hondrari mi-a dat ocazia să înţeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorinţa de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi şi a nu mai putea lucra, teama de eşec sau insucces. Am adoptat deopotrivă cu drag şi sfială personajele lui şi mă bucur că, în fine, aventura acestui poet bistriţean idealist şi visător vede lumina ecranului.” (Tudor Giurgiu)

Din distribuţie fac parte actori spanioli de talie internaţională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar şi actori români foarte îndrăgiţi: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet şi Paul Cimpoieru. În rolul principal, iubitorii de teatru şi film îl vor recunoaşte pe Mihai Smarandache, premiat în numeroase festivaluri pentru performaţele sale deosebite pe scena teatrului românesc. Ca actor de film Mihai Smarandache s-a remarcat, printre altele, în lungmetrajul De ce eu? (2015), în regia lui Tudor Giurgiu, şi serialul Hacker (2003), produs de HBO. 

Partenera lui din film, Belén Cuesta, este una dintre cel mai bine cotate actriţe spaniole din noua generaţie. Rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016) i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia anului, iar în 2017 a câştigat Premiul Feroz pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar în serialul Paquita Salas.

Un rol important are şi Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite şi iubite actriţe spaniole de teatru şi film, care a jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen şi alţi mari actori şi care a câştigat notorietate pe plan internaţional în rolul interpretat în filmul Labirintul lui Pan (2006), în regia lui Guillermo del Toro.

Pe 11 iunie, de la ora 20:00, la Cinema Palace din Oradea, va avea loc o proiecţie Parking în avanpremieră, urmată de întâlnirea cu Tudor Giurgiu şi scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, în timp ce a doua zi, pe 12 iunie, tot de la 20:00, la Filarmonica Banatul din Timişoara spectatorii vor discuta despre film cu Tudor Giurgiu şi actriţa Carmen Florescu. Pe 13 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Iaşi, Parking va fi proiectat în prezenţa lui Tudor Giurgiu, Mihai Smarandache, Carmen Florescu şi Marin Mălaicu-Hondrari, de la ora 20:00, la Ateneu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: