Pallady şi Ţuculescu, pe simezele bucureştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte o expoziţie deosebită, "Culorile avangardei", ce cuprinde peste 100 de lucrări Tablourile maeştrilor modernismului şi avangardei

Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte o expoziţie deosebită, "Culorile avangardei", ce cuprinde peste 100 de lucrări

Tablourile maeştrilor modernismului şi avangardei artistice din România au ajuns şi la Bucureşti. Expoziţia "Culorile avangardei" a fost adusă de la Sibiu la Muzeul Naţional de Artă al României şi, începând din acest weekend, ne putem clăti ochii în cel mai frumos mod.

Sărbătoare la Muzeul Naţional de Artă al României. Expoziţia "Culorile avangardei", prezentată în luna mai la Sibiu, va putea fi văzută şi la MNAR, în Sala Tronului, până pe 2 septembrie. Tablourile expuse aparţin maeştrilor modernismului şi avangardei din România: Pallady, Ressu, Eder, Ziffer, Michăilescu, Maxy, Brauner, Iancu, Segal, Peram, Ţuculescu. Lucrările provin din opt muzee din ţară (Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Porţilor de Fier Drobeta-Turnu Severin, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea) şi oferă o imagine de ansamblu asupra mizelor ideologice şi interferenţelor estetice din arta anilor 1910-1950 în România.

Expoziţia va pleca la Constanţa şi Timişoara

Expoziţia "Culorile avangardei. Arta în România 1910-1950" a constituit nucleul manifestărilor desfăşurate în luna mai, sub egida ICR, la Sibiu, în cadrul programului "Capitală Culturală Europeană 2007". Cuprinzând peste 100 de lucrări, "Culorile avangardei" ilustrează contextul avangardei artistice din România, de la operele moderniste din jurul anului 1910 până la montajele realist-socialiste ale deceniului şase. Expoziţia va mai fi itinerată până la sfârşitul acestui an la Constanţa (septembrie-noiembrie) şi Timişoara (noiembrie-decembrie). "Mai degrabă decât să se concentreze pe o abstragere şi o extrapolare pedantă, puristă a operelor de artă din mediul lor istoric - din ansamblul divers şi bogat al artei din România în prima jumătate a secolului XX -,expoziţia de faţă survolează un fenomen cultural deosebit de dens şi de complex, acela al coabitării, tensiunii, discordiei şi modelării reciproce a modernismului, avangardismului şi tradiţionalismului în perioada interbelică", apreciază criticul de artă Erwin Kessler, coordonator al proiectului Culorile Avangardei.

Peste 100 de lucrări ale maeştrilor modernismului şi avangardei artistice din România (Pallady, Ressu, Eder, Ziffer, Michăilescu, Maxy, Brauner, Iancu, Segal, Peram, Ţuculescu) vor putea fi văzute până pe 2 septembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală, de miercuri până duminică, între orele 11.00-19.00. În prima miercuri din fiecare lună intrarea este gratuită.

Expoziţie Salvador Dali, la Timişoara

Odată cu deschiderea expoziţiei Salvador Dali, Muzeul de Artă din Timişoara intră în lanţul marilor instituţii de gen din Europa. Publicul va admira, timp de trei săptămâni, 129 de lucrări, litografii (proprietarul fiind un colecţionar privat din Luxemburg) şi câteva colaje foto. Preţul de intrare este de 10 lei. "E foarte interesantă expoziţia Salvador Dali. Odată intrată Timişoara în circuitul de cultură şi al expoziţiilor de artă la acest nivel, cred că pentru publicul timişorean este un câştig formidabil, şi anume că putem să vedem diferite astfel de evenimente. Eu am văzut două expoziţii Dali, una în Spania, acasă la Dali, şi una la Londra, unde a fost o expoziţie Dali şi Picasso împreună, un lucru extraordinar la mometul respectiv. Faptul că pot vedea Dali acasă este o încântare nemaipomenit de mare şi cred că e la fel pentru tot publicul timişorean iubitor de artă", a spus Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite