Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Roma. Stampele pictorului Hiroshige  sunt expuse la Muzeul Fundaţiei Roma până la data de 13 septembrie. Astfel, pot fi vizionate 200 de lucrări ale lui Utagawa Hiroshige.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Într-o licitaţie recentă din King Street, dedicată mobilierului, sculpturii şi ceasurilor, o pereche de cufere stil Ludovic al XIV-lea, realizate de André-Charles Boulle în jurul anului 1688, a atins preţul de 2.617.250 de lire sterline.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Regretatul muzician de jazz Duke Ellington  a revenit în clasamentul albumelor Billboard 200, în această săptămână, după o pauză de 41 de ani, graţie lansării compilaţiei „Best of Duke Ellington“.

Pictura ca stare de suflet

Pictura ca stare de suflet

Expoziţia „O poetică a intimităţii“, a pictoriţei Emilia Niculescu este deschisă în Sala Dalles din Bucureşti până la 20 august. Artista oferă cea de a cincea personală. Primele au avut loc în 1986 (New York), 1992 (Art-expo), 1996 (Institutul Cultural Francez), 1998 (galeria UNU, Bucureşti).

Festivalul Enescu, în nocturnă

Festivalul Enescu, în nocturnă

În serile de 11, 12 şi 13 septembrie, publicul are ocazia să asculte doar muzică de Haydn. Festivalul „Enescu“ propune în septembrie „Concertele de la miezul nopţii“, grupate la Ateneul Român, de la ora 22.30.

Ultima dinastie a ţarilor

Ultima dinastie a ţarilor

Expoziţia „Moscova, splendorile Romanovilor“ este deschisă la Grimaldi Forum din Monaco până la 13 septembrie. La cinci ani după „Impérial Saint-Pétersbourg“ („Sankt Petersburgul imperial“), expoziţia actuală se concentrează asupra Moscovei.

Balada amintirilor

Balada amintirilor

Până la 13 septembrie, se desfăşoară „Întâlnirile fotografice de la Arles“ (Franţa). Ajuns în 2009 la a 40-a ediţie, acest festival internaţional al fotografiei numără peste 60 de expoziţii ale unor artişti din întreaga lume.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Alicante. La 25 iulie, ora 23.00, în piaţa Constitucion, interpreta latino Soraya va prezenta cel de-al patrulea album al său, care include şi melodia „Give Me Your Love”.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

Muzicianul A.G. Weinberger (foto) va susţine un concert la Amfiteatrul Mihai Eminescu din Bucureşti, la 27 august. Cântăreaţa macedoneană Esma Redzepova vine la Festivalul Plai Timişoara.

Un pictor interbelic călător prin Europa

Un pictor interbelic călător prin Europa

Expoziţia „Nicolae Dărăscu – magician al culorii“ este deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti până la 3 august. O selecţie de 60 de lucrări marchează împlinirea a 50 de ani de la moartea acestui artist, a cărui creaţie ocupă un loc special în arta românească interbelică.

Vă spun doar atât: nu mă cautaţi toamna asta pe-acasă. N-o să mă găsiţi. O să mă găsiţi în schimb, seri la rândul, la Ateneul Român – într-atât de impresionantă, de îmbucurătoare e lista invitaţilor. Iată: Anna Fedorova, Mischa Maisky, Valeriy Sokolov, David Grimal... cu un maxim de strălucire pe 15 decembrie, când urcă pe scena Sălii Mari frumoasa, exuberanta Khatia Buniatishvili.

acum 11 zile · comentarii (1)

Un Ateneu plin a asistat aseară la deschiderea stagiunii centenare. Filarmonica a reuşit să iasă din păguboasa mentalitate a evenimentelor de tip „marea lovitură”, mergând pe mâna lui Christian Badea, care a imaginat o stagiune solidă şi consistentă. Va fi o toamnă în care chiar vom avea ce vedea şi auzi, aici. În pauză, lumea comenta cu surprindere încântată lista de invitaţi ai sezonului.

acum 13 zile · comentarii (0)

În fiecare zi navigǎm – cel puţin noi, citadinii- între reflexul mediatic onest al evenimentelor şi ştirile false, între preocupǎrile oficiale nombriliste, care nu se uitǎ decât la cazanul cu puroi al realitǎţii interne, şi nevoia de a privi şi respira într-un spaţiu mai larg, ce ne determinǎ viaţa de zi cu zi, în feluri vizibile sau subtile.

acum 15 zile · comentarii (0)

Unicul concurent român căruia i-a fost atribuită distincţia supremă în cadrul recentei ediţii a Concursului enescian a fost compozitorul Alexandru Ştefan Murariu. Lucrarea sa, Concertul pentru clarinet şi orchestră, s-a clasat pe primul loc în cadrul secţiei concursului de compoziţie; juriul fiind condus de renumitul compozitor polonez Zygmunt Krauze.

acum 18 zile · comentarii (0)

Se poate afirma că au devenit tradiţionale, întrucât primul a ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, iar al doilea, la a X-a. Performanţa, o pot numi astfel, se datorează pasiunii şi efortului a două personalităţi, prof. Ioan Bojin, directorul general al Filarmonicii de Stat şi prof. dr. Theodore Coresi, bas cu importantă activitate internaţională, directorul Agenţiei Artistice ArtCor Viena.

acum 18 zile · comentarii (0)

Nicicând în istoria Concursului Internaţional George Enescu nu s-a întâmplat ca patru violoncelişti – nu trei, cum e cutuma – să intre în finală. Decizia de anul acesta trimite, desigur, la calităţile extraordinare ale finaliştilor şi la nivelul artistic cu totul ridicat al întregii secţiuni, care a cerut, chiar de la bun început, rescrierea regulilor jocului.

acum 26 zile · comentarii (0)

Fiindcă de vineri intră pe ecrane un film-eveniment, (aproape) o capodoperă, „A Gentle Creature“ / „O creatură delicată“ al ucraineanului Serghei Lozniţa, distribuit de Voodoo Films, firma de distribuţie a regizorului Cristian Mungiu, reiau aici ceea ce scriam, „la cald“, după prima proiecţie românească din festivalul Les Films de Cannes à Bucarest din toamna anului trecut. Filmul a avut premiera în competiţia Festivalului de la Cannes din 2017.

luna trecuta · comentarii (7)

Un colaj din marea trilogie a maestrului de la Busseto a fost programat la Arena veroneză într-o singură noapte, în 26 august. Câte un act din fiecare operă, al II-lea din „Rigoletto”, al III-lea din „Trubadurul” şi ultimul din „Traviata”, prefaţa aparţinând Uverturii „Forţa destinului” în interpretarea scenică a Corpului de balet al teatrului.

luna trecuta · comentarii (0)

O lume în extensie, în descoperire... se dovedeşte a fi acest eveniment bianual, semnificativ, desfăşurat sub emblema InnerSound. Se doresc a fi cercetate, a fi fructificate zonele limitrofe ale diferitelor arte, teritorii tangente mai greu accesibile publicului larg, zone ce se dovedesc a fi creative şi care, la rândul lor, pot determina revelaţii absolut uimitoare.

luna trecuta · comentarii (1)

S-a întâmplat în acestă vară, când artista din Braşov a fost invitată să susţină o serie de cinci spectacole cu rolul titular din opera lui Bizet, într-o nouă producţie a renumitului argentinian Hugo de Ana. Nu e puţin lucru să cânţi în aer liber, în faţa a 15000 de auditori, pe scena în care au păşit toate marile legende ale artei lirice în cei 105 ani de existenţă a unui festival aflat în prezent la a 96-a ediţie.

luna trecuta · comentarii (0)