Parisul, sub ocupaţia fotografilor

Parisul,  sub ocupaţia fotografilor

Capitala Franţei este timp de peste o lună locul de întâlnire al fotografilor din întreaga lume. Peste 100 de expoziţii, colocvii, work-shopuri au loc în timpul celei de a 15-a ediţii a Lunii Fotografiei de la Paris, ce se desfăşoară din doi în doi ani. Muzee, institute culturale, galerii sunt implicate în organizarea evenimentului-mamut.

Lumea de sunete

Lumea de sunete

Nu rataţi! Tracy Chapman Our Bright Future  (Atlantic, 2008) 11 piese scrise de artista americană, şi un nou album, după o pauză de trei ani. “Our Bright Future” rămâne fidel

Pe scurt

Pe scurt

Album nou Bruce Springsteen Rockerul american Bruce Springsteen (foto) îşi va lansa noul album, o continuare a materialului discografic “Magic” (2007), în ianuarie 2009. Albumul va conţine

Arta disimulării

Arta disimulării

Musee d’Orsay propune vizitatorilor o expoziţie dedicată măştii în arta secolelor XIX şi XX. Muzeul din vechea gară pariziană, destinat artei secolului al XIX-lea, expune o selecţie de măşti, realizate de pictori, sculptori sau arhitecţi.

Muzica de cameră poate fi "cool"

Muzica de cameră poate fi

De la Bach la Astor Piazzolla sau Marcelo Nisinman. Genericul Festivalului internaţional de muzică de cameră SoNoRo, ajuns la a treia ediţie în prima jumătate a lunii noiembrie, ne invită la un exerciţiu de imaginaţie în privinţa muzicii clasice.

Omul pe dos

Omul pe dos

Sculptorul Mircea Roman construieşte în lemn o lume plină de întrebări. Galeria Anticariat “Curtea Veche” de pe strada Franceză din Bucureşti, loc binecunoscut pentru ştiinţa curatorului său de a propune publicului întotdeauna piese rare şi perfect argumentate estetic, găzduieşte, până la 22 noiembrie, expoziţia de grafică şi sculptură a artistului Mircea Roman.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Sotheby’s, New York Revenirea avangardei ruse În 3 noiembrie, la Rockfeller Plaza, într-o şedinţă dedicată artei impresioniste şi moderne, “Compoziţia suprematistă” a pictorului

Lumea de sunete

Lumea de sunete

Două minute cu Beatles, 6.600 de dolari O înregistrare video rară, de două minute, cu trupa Beatles, realizată în timpul unui concert ce a avut loc în 1964, în Kansas City, în cadrul

Vechiul Bucureşti, teleportat în SUA

Vechiul Bucureşti, teleportat în SUA

Americanii şi canadienii au aplaudat “O noapte furtunoasă” - varianta operetă. Seria celor trei spectacole susţinute de ansamblul Operei Comice pentru Copii din Bucureşti în Statele Unite şi în Canada s-a adresat în modul cel mai direct comunităţii româneşti de peste ocean.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

New York, Christie’s Mica hoaţă Uleiul pe pânză cu acest titlu, semnat de William Bouguereau, pictor francez (1825-1905), a fost adjudecat la 1.594.500 de dolari, mult peste preţul de

Vitrina cu fotografii

Vitrina cu fotografii

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană se poate vizita o expoziţie cu fotografie spaniolă din anii 1950-1980, socotită îndrăzneaţă şi astăzi. “El papel de la fotografia” propune o selecţie de fotografie artistică, publicată în trei reviste spaniole de specialitate - Afal, Nueva Lente şi PhotoVision - care s-au luptat cu cenzura şi au ţinut piept prejudecăţilor, în urmă cu `40-`50 de ani.

Picasso şi ospăţul artei

Picasso şi ospăţul artei

Muzeul Grand Palais din Paris găzduieşte, până în 2 februarie 2009, expoziţia “Picasso şi maeştrii” . Muzeele Luvru şi Orsay s-au alăturat Reuninii Muzeelor Naţionale din Franţa pentru realizarea unui proiect ambiţios, menit să ajute la înţelegerea creaţiei unui geniu artistic al secolului XX.

Muzica recomandari

Muzica recomandari

Nu ratati! Kings Of Leon Only By The Night (RCA, 2008) Albumul trupei americane din Tennessee este o invitaţie în intimitate. Îţi lasă impresia că te afli în garajul în care

Umbrele lui Răzvan Mazilu

Umbrele lui  Răzvan Mazilu

Dansatorul întruchipează pe scenă atât personajul feminin, cât şi pe cel masculin, din povestea foarte clar decupată coloristic în negru, roşu, alb.  “Umbre de lumină”  este un one-man-show în întreaga accepţiune a cuvântului, chiar dacă de această dată e vorba despre un spectacol în care personalitatea lui Răzvan Mazilu este pusă în valoare de un alt coregraf.

Muzica recomandari

Muzica recomandari

Nu ratati ! Beck Modern Guilt  (Interscope Records, 2008) Cu o energie excelent dozată, cu treceri subtile între meditaţie/halucinaţie şi electronic/pop/rock lucid şi dinamic, plasat

Trei lungmetraje ale unor cineaşti români au fost selecţionate – şi prezentate deja – în cadrul competiţiei principale a Festivalului de Film de la Sarajevo (SFF), ajuns la ediţia a 24-a (10-17 august 2018).Trei lungmetraje ale unor cineaşti români au fost selecţionate – şi prezentate deja – în cadrul competiţiei principale a Festivalului de Film de la Sarajevo (SFF), ajuns la ediţia a 24-a (10-17 august 2018).

acum 2 zile · comentarii (0)

Trei zile la rând, săptămânile trecute, trei orchestre de tineret sosite din Germania, Spania, din Anglia, ansambluri ale unor tineri luminoşi şi frumoşi, talentaţi şi pasionaţi, tineri care colindă pe diferitele meridiane culturale europene... au poposit la Ateneul Român, de asemenea în minunata sală de spectacole a Cazinoului din Sinaia.

acum 4 zile · comentarii (0)

După două săptămâni de tăcere absolută, ministerul culturii a anunţat ieri că a anulat pentru a doua oară concursul de proiecte de management de la ONB, în urma contestaţiei depuse de Antoniu Zamfir, directorul Operei Craiova şi candidat la conducerea instituţiei, o contestaţie dublată de reacţiile revoltate din societate şi din media faţă de modul de desfăşurare a probei orale a concursului.

acum 6 zile · comentarii (0)

La trei ani după primul film cu Omul-Furnică, „Omul-Furnică şi Viespea“, cu aceiaşi interpreţi principali, Paul Rudd, Evangeline Lilly şi Michael Douglas, este un reuşit film „de vară“, cu umor şi efecte speciale, care duce însă nivelul de fantasmagorie (pseudo-ştiinţifică) la un nivel inimaginabil nu mai departe de-acum câţiva ani.

acum 28 zile · comentarii (2)

Lansată de puţin timp, Grafic, un nou imprint al dinamicei edituri ART, dedicat exclusiv cărţilor de bandă desenată şi romanelor grafice, publică în premieră două volume ale legendarului Alan Moore, personaj iconic al anarhismului contemporan: „Watchmen“ (considerat printre cele mai bune cărţi de limbă engleză ale secolului XX) şi „V de la Vendetta“, dar şi reeditări ale cărţilor apărute aici mai demult, cum ar fi cele ale Marjanei Satrapi.

luna trecuta · comentarii (0)

S-au împlinit în 5 martie 65 ani de la moartea lui Stalin – finalul uneia dintre cele mai negre perioade din istoria nu doar a Rusiei, ci a omenirii, în general. Zeci de milioane de oameni exterminaţi, în Uniunea Sovietică şi în lagărul comunist, destine frânte  - nici muzicienii nu au fost feriţi de impactul dur cu realitatea sovietică.

luna trecuta · comentarii (1)