Concerte „uşoare“, de iarnă

Concerte „uşoare“, de iarnă

Programele de tip „proms“ sunt prezente tot mai des pe scenele noastre de concert. În Bucureşti există la ora actuală două mari orchestre simfonice oficiale: Filarmonica „George Enescu“ şi Orchestra Naţională Radio. Privind, în luna decembrie 2009, mulţimea de afişe din centrul Bucureştiului, impresia este însă una diferită.

„Liliacul", de Revelion, la Operă-Ştiri pe scurt

„Liliacul

Opera Naţională Bucureşti (ONB) continuă tradiţia organizării unei seri speciale în noaptea de Anul Nou, prezentând celebra operetă „Liliacul"  de Johann Strauss, după o producţie şi regie a reputatului teatru Covent Garden, sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Conta.

Revoluţia, prin ochii artiştilor

Revoluţia, prin ochii artiştilor

La 20 de ani de evenimentele din ’89, scriitorii, regizorii şi pictorii îşi expun, prin intermediul cărţilor, teatrului şi expoziţiilor, propria viziune asupra acestui fenomen. Ceea ce s-a întâmplat în 1989, în România, suscită interes şi la două decenii de la ruptura de comunism. Artiştii o demonstrează în fiecare an prin operele create special pentru a nu uita că şi poporul român a fost părtaş la o Revoluţie.

Poveştile armenilor

Poveştile armenilor

„Cartea şoaptelor”, romanul lui Varujan Vosganian, a câştigat premiul „Cartea anului 2009“.La distincţia acordată de „România literară” au mai fost nominalizate volume semnate de Nicolae Breban, Angela Marinescu, Cristian Teodorescu şi George Ardelean. La distincţia acordată de „România literară” au mai fost nominalizate volume semnate de Nicolae Breban, Angela Marinescu, Cristian Teodorescu şi George Ardelean.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

Construirea Catedralei Mitropolitane din Iaşi a început în anul 1826, pe locul unde se aflaseră în trecut două biserici mai vechi: Biserica Albă, datând din secolul al XV-lea, şi Biserica Stratenia, din secolul al XVII-lea.

Evenimente din Spania

Evenimente din Spania

Orense. Expoziţia „Dragoste pentru fotografie“ a artistului Eduardo Blanco, până la 20 decembrie 2009, zilnic, între orele 9.00 şi 20.30. Intrarea gratuită.

Azi marcăm Ziua Culturii Naţionale. Legiutorul a vrut să facă din Mihai Eminescu efigie culturală naţională, patron al spiritului românesc. Ce n-a luat acesta în calcul, el însuşi mai degrabă din lumea lui Nenea Iancu, este faptul că spiritul lui Eminescu face pereche - şi ce pereche! - cu spiritul lui Caragiale, că unul fără altul nu se poate!

acum 20 ore · comentarii (4)

Sub genericul inspirat de ultima poezie eminesciană, transpusă pe portativ de Nicolae Bretan, a avut loc în ambientul intim de la Teatrelli un recital de cântece de leagăn şi colinde. În preajma Crăciunului. Ineditul l-a reprezentat asocierea inovatoare dintre o voce de operă, aceea a sopranei Rodica Vică, cu sonurile speciale ale unui instrument rar, ţitera, cu corzi „ciupite“ de muziciana austriacă Barbara Laister-Ebner.

acum 9 zile · comentarii (0)

Întotdeauna grăbit, alert în gând şi în acţiune; ...dispunea de o intuiţie fantastică în relaţia cu cei din jur. Era scăpărător în conversaţii; în felul în care gândea, în felul în care făcea muzică. Te surprindea întotdeauna prin prospeţimea acţiunii sale, prin acuitatea gândului ce devenea fapt de muzică, de cultură; alteori prin dinamica acţiunii aflate la întâlnirea acesteia cu o mare idee.

acum 20 zile · comentarii (1)

Iată un spaţiu special al culturii, un spaţiu larg dedicat nouă tuturor, celor care aparţinem acestei zone europene în care marele spectacol al muzicii se adresează unui numeros, foarte numeros public de iubitori ai artei sunetelor; un public curios, iscoditor, ahtiat de noutăţi, melomani ce iubesc în egală măsură valorile trecutului; …îmbrăcate, eventual, în ”haine mai noi”.

acum 23 zile · comentarii (0)

Din 51 de filme văzute care pot fi socotite cert ca fiind „de artă“, româneşti, europene şi americane (dintre cele care au rulat în 2018 în săli), am sintetizat un clasament de 10 titluri, care pot fi socotite „filmele anului“. Se vede din nou vitalitatea cinemaului est-european (ex-sovietic), hrănit din tensiunea pre-războinică de aici, apoi constanţa cinemaului francez, dar îşi fac loc şi două titluri de peste Ocean, şi încă mainstream.

acum 24 zile · comentarii (10)

În plină efervescenţă sărbătorească – Ziua Naţională şi Centenarul Marii Uniri, fostul management al primei scene lirice a ţării a programat în 14 decembrie „Tripticul“ („Il Trittico“) de Giacomo Puccini, la data precisă a aniversării celor 100 de ani de la premiera absolută de la Metropolitan Opera din New York.

luna trecuta · comentarii (5)

A fost o iniţiativă de mare laudă pentru managerul general al Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea, care a readus în atenţia publicului românesc un opus legat de istoria naţională, opera eroică „Ecaterina Teodoroiu“ de Emil Lerescu, pe libretul poetului Nicolae Tăutu.

luna trecuta · comentarii (3)

În noiembrie şi decembrie, am ales la întâmplare dintre titlurile curente, de stagiune. Drept eventuale criterii de selecţie ar putea fi apariţia ca Violetta din „Traviata“ verdiană a sopranei croate Lana Kos, Desdemona din recenta premieră cu „Otello“ şi debutul tenorului Paul Lungu în Lenski din „Evgheni Oneghin“ de Ceaikovski. Doi tineri artişti.

luna trecuta · comentarii (0)

Sâmbătă seara a avut loc, la galeria Atelier 35 din Şelari 13 (Centrul Vechi), vernisajul expoziţiei de grup „Sanguinaccio Dolce: Kitchen for a despicable ruse“, curator Carmen Casiuc. Una dintre lucrări, aparţinând controversatului şi provocatorului grup timişorean Baraka, aflat la primul eveniment în Bucureşti, a stârnit deja reacţii de o violenţă extremă, mergând până la telefoane de ameninţare şi ameninţări scrise pe Facebook cu moartea.

luna trecuta · comentarii (15)

Am avut norocul să fiu la Viena cînd, la marele muzeu de istoria artei din oraş, se deschisese o expoziţie fără precedent: aproape o sută de lucrări ale lui Pieter Bruegel cel Bătrîn, adunate din toată lumea pentru aniversarea a 450 de ani de la moartea sa. Bruegel cel Bătrîn (mort, de fapt, înainte să împlinească 45 de ani) e, întîmplător, pictorul meu preferat.

luna trecuta · comentarii (0)

Ansamblul de muzică veche orientală Anton Pann, care de mulţi ani creează interesante proiecte în jurul unor poveşti frumoase pentru a satisface nu doar curiozitatea faţă de acest gen şi chiar cererea, întrucât această muzică nu mai este demult străină în peisajul cultural românesc, dar mai ales nevoia de incitare a imaginaţiei, a realizat în această toamnă proiectul Kira Kiralina pe baza vechii balade populare româneşti.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente