Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Florenţa. „Relicve“. Pietro Antonio Bernabei expune la Muzeul de Istorie Naturală opere hibride între artă şi ştiinţele naturii, în perioada 20 august-13 septembrie.

Art Nouveau românesc la Lisabona

Art Nouveau românesc la Lisabona

Până la 31 august, la Muzeul Apei din capitala portugheză se va derula o expoziţie de fotografie arhitecturală. Imaginea exploziei moderniste este reconstruită prin mostre de arhitectură semnate de Otto Wagner, Marcell Komor, Ion Mincu, Anghel Saligny, Daniel Renard şi alte nume active ale epocii.

Dejunuri regale

Dejunuri regale

Expoziţia „Simfonia meniului“, o rememorare a meselor regale, este deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni până la 30 august. Cu un  titlu demn de fantezia unui gourmet, selecţia de piese expuse în Sufrageria Regală ar putea servi unui studiu de sociologia mâncării.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Cântăreţul britanic David Bowie  va lansa o ediţie remasterizată a celebrului său album din 1969 „Space Oddity“, la 12 octombrie, cu ocazia celebrării a 40 de ani de la apariţia pe piaţă a materia-lului discografic.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Criza economică a influenţat şi preţurile operelor de artă, chiar în cazul unor artişti recunoscuţi. În luna iulie, într-o licitaţie, de altfel reuşită, de la Christie’s, numai câteva piese au depăşit pragul de un milion de lire sterline.

Braşovul muzicii de vară

Braşovul  muzicii de vară

Tot ceea ce asociem verii, asociem, pe bună dreptate, lejerităţii. Cu toate conotaţiile aparent negative, o anumită uşurare, chiar diluare, nu face rău nimănui, fie şi în domeniul cultural.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

New York Bob Dylan revine de Crăciun Bob Dylan (foto) a anunţat lansarea unui nou album în preajma sărbătorilor de iarnă. „Here Comes Santa Claus”, „I’ll Be Home For Christmas”

Opere în câmpul de orez

Opere în câmpul de orez

Trienala de artă de la Echigo-Tsumari, din ţinutul Niigata, este deschisă până la 13 septembrie.Ajunsă la a patra ediţie, cea mai mare manifestare de artă în aer liber din lume găzduieşte în acest an peste 370 de lucrări realizate de artişti din 38 de ţări.

De la Penteleu la Balcic

De la Penteleu  la Balcic

Expoziţia „Henrieta Delavrancea-Gibory. Arhitectură 1930-1940“ este deschisă la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti până la 20 septembrie.Cea mai mică dintre cele patru fiice ale lui Barbu Delavrancea a fost una dintre primele femei-arhitect din România.

Categoria „miracole“

Categoria „miracole“

Festivalurile de muzică clasică, mai ales cele petrecute în provincie, sunt în acest moment un miracol.Ajuns la o ediţie cu număr rotund – a X-a -, Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii“ (8-19 august 2009) intră în această categorie.

Diversitate culturală în câmp

Diversitate culturală în câmp

Între 14 şi 16 august, pe harta României apare o nouă aşezare culturală – Şirnaville, unde arta contemporană se întâlneşte cu meşteşugurile, activităţile recreative de vară şi distracţia.La 40 de km de Bucureşti şi aproximativ 20 de km de Ploieşti, pe DN1, lângă aerodromul Aerofox, se situează destinaţia pentru agrement cultural  în weekendul care vine. 

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Sotheby’s, Londra Siena secolului XIV August este lună de vacanţă şi pentru marile case de licitaţie. Vânzările lor din luna precedentă suscită încă interesul. În şedinţa

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Sotheby’s, Londra Spania, la preţ Vacanţa se simte şi în realizările negustorilor de artă. „Prometheus“, de Jusepe de Ribera (1591-1652), numit, de obicei, Lo Spagnoletto, este una

Cei mai fericiţi oameni din lume

Cei mai fericiţi oameni din lume

Versiunea românească a albumului de fotografie „Bhutan. Zâmbete de pe streaşina lumii“ a apărut recent la Editura Mihalis Toubis A.E.. Grecoaica Dimitra Stasinopoulou, autoarea cărţii, este om de afaceri. Fotografia este pentru ea un „violon d’Ingres“. La noi este cunoscută pentru albumul „România inimii mele“.

Vă spun doar atât: nu mă cautaţi toamna asta pe-acasă. N-o să mă găsiţi. O să mă găsiţi în schimb, seri la rândul, la Ateneul Român – într-atât de impresionantă, de îmbucurătoare e lista invitaţilor. Iată: Anna Fedorova, Mischa Maisky, Valeriy Sokolov, David Grimal... cu un maxim de strălucire pe 15 decembrie, când urcă pe scena Sălii Mari frumoasa, exuberanta Khatia Buniatishvili.

acum 12 zile · comentarii (1)

Un Ateneu plin a asistat aseară la deschiderea stagiunii centenare. Filarmonica a reuşit să iasă din păguboasa mentalitate a evenimentelor de tip „marea lovitură”, mergând pe mâna lui Christian Badea, care a imaginat o stagiune solidă şi consistentă. Va fi o toamnă în care chiar vom avea ce vedea şi auzi, aici. În pauză, lumea comenta cu surprindere încântată lista de invitaţi ai sezonului.

acum 14 zile · comentarii (0)

În fiecare zi navigǎm – cel puţin noi, citadinii- între reflexul mediatic onest al evenimentelor şi ştirile false, între preocupǎrile oficiale nombriliste, care nu se uitǎ decât la cazanul cu puroi al realitǎţii interne, şi nevoia de a privi şi respira într-un spaţiu mai larg, ce ne determinǎ viaţa de zi cu zi, în feluri vizibile sau subtile.

acum 16 zile · comentarii (0)

Unicul concurent român căruia i-a fost atribuită distincţia supremă în cadrul recentei ediţii a Concursului enescian a fost compozitorul Alexandru Ştefan Murariu. Lucrarea sa, Concertul pentru clarinet şi orchestră, s-a clasat pe primul loc în cadrul secţiei concursului de compoziţie; juriul fiind condus de renumitul compozitor polonez Zygmunt Krauze.

acum 19 zile · comentarii (0)

Se poate afirma că au devenit tradiţionale, întrucât primul a ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, iar al doilea, la a X-a. Performanţa, o pot numi astfel, se datorează pasiunii şi efortului a două personalităţi, prof. Ioan Bojin, directorul general al Filarmonicii de Stat şi prof. dr. Theodore Coresi, bas cu importantă activitate internaţională, directorul Agenţiei Artistice ArtCor Viena.

acum 19 zile · comentarii (0)

Nicicând în istoria Concursului Internaţional George Enescu nu s-a întâmplat ca patru violoncelişti – nu trei, cum e cutuma – să intre în finală. Decizia de anul acesta trimite, desigur, la calităţile extraordinare ale finaliştilor şi la nivelul artistic cu totul ridicat al întregii secţiuni, care a cerut, chiar de la bun început, rescrierea regulilor jocului.

acum 27 zile · comentarii (0)

Fiindcă de vineri intră pe ecrane un film-eveniment, (aproape) o capodoperă, „A Gentle Creature“ / „O creatură delicată“ al ucraineanului Serghei Lozniţa, distribuit de Voodoo Films, firma de distribuţie a regizorului Cristian Mungiu, reiau aici ceea ce scriam, „la cald“, după prima proiecţie românească din festivalul Les Films de Cannes à Bucarest din toamna anului trecut. Filmul a avut premiera în competiţia Festivalului de la Cannes din 2017.

luna trecuta · comentarii (7)

Un colaj din marea trilogie a maestrului de la Busseto a fost programat la Arena veroneză într-o singură noapte, în 26 august. Câte un act din fiecare operă, al II-lea din „Rigoletto”, al III-lea din „Trubadurul” şi ultimul din „Traviata”, prefaţa aparţinând Uverturii „Forţa destinului” în interpretarea scenică a Corpului de balet al teatrului.

luna trecuta · comentarii (0)

O lume în extensie, în descoperire... se dovedeşte a fi acest eveniment bianual, semnificativ, desfăşurat sub emblema InnerSound. Se doresc a fi cercetate, a fi fructificate zonele limitrofe ale diferitelor arte, teritorii tangente mai greu accesibile publicului larg, zone ce se dovedesc a fi creative şi care, la rândul lor, pot determina revelaţii absolut uimitoare.

luna trecuta · comentarii (1)

S-a întâmplat în acestă vară, când artista din Braşov a fost invitată să susţină o serie de cinci spectacole cu rolul titular din opera lui Bizet, într-o nouă producţie a renumitului argentinian Hugo de Ana. Nu e puţin lucru să cânţi în aer liber, în faţa a 15000 de auditori, pe scena în care au păşit toate marile legende ale artei lirice în cei 105 ani de existenţă a unui festival aflat în prezent la a 96-a ediţie.

luna trecuta · comentarii (0)