Tatăl artistic al fetei afgane

Tatăl artistic al fetei afgane

Până la 1 octombrie, galeria de artă fotografică contemporană Open Shutter din Colorado găzduieşte o retrospectivă a renumitului fotograf american Steve McCurry. Artistul care a reuşit să surprindă marca lăsată de trecerea timpului pe chipul uman prezintă „The Unguarded Moment”, un rezumat al călătoriilor sale prin lume, la el acasă

Un „evreu internaţional“

Un „evreu internaţional“

Albumul „Devis Grebu“ a fost lansat de Institutul Cultural Român. Născut la Constanţa în 1933, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, artistul a părăsit România în 1964, din motive ideologice.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Iaşi Jazz internaţional Între 9 şi 11 octombrie, la Muzeul Literaturii Române din capitala moldavă este anunţat New Jazz Festival, la care vor participa trupe din România (Butterflies In

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Sotheby’s, Londra Renaştere şi Baroc Desfacerea celebrei colecţii particulare a Barbarei Piasecka Johnson, formată din opere importante ale celor două mari curente artistice, s-a produs

Oedipe cel cuminte

Oedipe cel cuminte

Cei care au stat acasă şi au ascultat opera enesciană la radio nu au avut nimic de pierdut. Dacă Neagu Djuvara are privilegiul de a fi singurul dintre cei aflaţi în sala Operei Naţionale Bucureşti care a asistat la premiera oficială a operei „Oedipe“ de la Paris, din 1936, majoritatea dintre noi au doar amintiri recente privind această emblematică creaţie.

Nu rataţi!

Nu  rataţi!

Sonic Youth The Eternal (Matador Records, 2009) „The Eternal“ este al 16-lea album al trupei cult a anilor ’80-’90 - Sonic Youth. Trupa a debutat în undergroundul new-yorkez în anul

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

New York Un nou album Norah Jones Fiică a reputatului Ravi Shankar, cunoscuta cantautoare Norah Jones (foto) a anunţat că va lansa un nou material discografic în noiembrie. Se pare că

Fruntaşii topurilor de artă

Fruntaşii topurilor de artă

În două clasamente recente, Pablo Picasso ocupă poziţia întâi, iar sculptorul român Constantin Brâncuşi se află în primele 20 de locuri.„Băiatul cu pipă“ al lui de Picasso este una dintre cele mai vândute picturi din lume, cu 104 milioane de dolari. La capitolul artişti valoroşi stă bine şi Constantin Brâncuşi, a cărui operă „Doamna L.R.“ a fost cumpărată cu aproape 30 de milioane de euro.

De ratat!

De  ratat!

Placebo Battle for the Sun (Union de Musicos, 2008) Placebo se întorc în studio după trei ani şi produc al şaselea lor disc, „Battle for the Sun”, scos pe piaţă la 8 iunie 2009. Este

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Galeria Vered, New York Portretul valoros al lui Michael Jackson Un tablou, cu dimensiuni de 76,2 x 66 centimetri, care-l înfăţişează pe Michael Jackson a fost vândut la o licitaţie în

Viitorul sună bine

Viitorul sună bine

Orchestra Naţională de Tineret se reuneşte pentru a doua oară în România.Această orchestră e genul de instituţie care pe alte meleaguri ar provoca un lanţ coerent de iniţiative, articulate într-un mecanism durabil, care să facă faţă chiar şi unei crize.

Enescu, onorat la nivel înalt

Enescu, onorat la nivel înalt

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu“ propune în acest an 175 de manifestări la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Sibiu şi la Braşov, între 30 august şi 26 septembrie.Timp de aproape o lună, vor lua parte la eveniment 41 de solişti în concerte şi şase în recital, 13 mari orchestre din Europa, 14 orchestre de cameră, 19 formaţii camerale şi şase coruri.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Florenţa. „Relicve“. Pietro Antonio Bernabei expune la Muzeul de Istorie Naturală opere hibride între artă şi ştiinţele naturii, în perioada 20 august-13 septembrie.

Art Nouveau românesc la Lisabona

Art Nouveau românesc la Lisabona

Până la 31 august, la Muzeul Apei din capitala portugheză se va derula o expoziţie de fotografie arhitecturală. Imaginea exploziei moderniste este reconstruită prin mostre de arhitectură semnate de Otto Wagner, Marcell Komor, Ion Mincu, Anghel Saligny, Daniel Renard şi alte nume active ale epocii.

Vă spun doar atât: nu mă cautaţi toamna asta pe-acasă. N-o să mă găsiţi. O să mă găsiţi în schimb, seri la rândul, la Ateneul Român – într-atât de impresionantă, de îmbucurătoare e lista invitaţilor. Iată: Anna Fedorova, Mischa Maisky, Valeriy Sokolov, David Grimal... cu un maxim de strălucire pe 15 decembrie, când urcă pe scena Sălii Mari frumoasa, exuberanta Khatia Buniatishvili.

acum 10 zile · comentarii (1)

Un Ateneu plin a asistat aseară la deschiderea stagiunii centenare. Filarmonica a reuşit să iasă din păguboasa mentalitate a evenimentelor de tip „marea lovitură”, mergând pe mâna lui Christian Badea, care a imaginat o stagiune solidă şi consistentă. Va fi o toamnă în care chiar vom avea ce vedea şi auzi, aici. În pauză, lumea comenta cu surprindere încântată lista de invitaţi ai sezonului.

acum 12 zile · comentarii (0)

În fiecare zi navigǎm – cel puţin noi, citadinii- între reflexul mediatic onest al evenimentelor şi ştirile false, între preocupǎrile oficiale nombriliste, care nu se uitǎ decât la cazanul cu puroi al realitǎţii interne, şi nevoia de a privi şi respira într-un spaţiu mai larg, ce ne determinǎ viaţa de zi cu zi, în feluri vizibile sau subtile.

acum 14 zile · comentarii (0)

Unicul concurent român căruia i-a fost atribuită distincţia supremă în cadrul recentei ediţii a Concursului enescian a fost compozitorul Alexandru Ştefan Murariu. Lucrarea sa, Concertul pentru clarinet şi orchestră, s-a clasat pe primul loc în cadrul secţiei concursului de compoziţie; juriul fiind condus de renumitul compozitor polonez Zygmunt Krauze.

acum 18 zile · comentarii (0)

Se poate afirma că au devenit tradiţionale, întrucât primul a ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, iar al doilea, la a X-a. Performanţa, o pot numi astfel, se datorează pasiunii şi efortului a două personalităţi, prof. Ioan Bojin, directorul general al Filarmonicii de Stat şi prof. dr. Theodore Coresi, bas cu importantă activitate internaţională, directorul Agenţiei Artistice ArtCor Viena.

acum 18 zile · comentarii (0)

Nicicând în istoria Concursului Internaţional George Enescu nu s-a întâmplat ca patru violoncelişti – nu trei, cum e cutuma – să intre în finală. Decizia de anul acesta trimite, desigur, la calităţile extraordinare ale finaliştilor şi la nivelul artistic cu totul ridicat al întregii secţiuni, care a cerut, chiar de la bun început, rescrierea regulilor jocului.

acum 26 zile · comentarii (0)

Fiindcă de vineri intră pe ecrane un film-eveniment, (aproape) o capodoperă, „A Gentle Creature“ / „O creatură delicată“ al ucraineanului Serghei Lozniţa, distribuit de Voodoo Films, firma de distribuţie a regizorului Cristian Mungiu, reiau aici ceea ce scriam, „la cald“, după prima proiecţie românească din festivalul Les Films de Cannes à Bucarest din toamna anului trecut. Filmul a avut premiera în competiţia Festivalului de la Cannes din 2017.

luna trecuta · comentarii (7)

Un colaj din marea trilogie a maestrului de la Busseto a fost programat la Arena veroneză într-o singură noapte, în 26 august. Câte un act din fiecare operă, al II-lea din „Rigoletto”, al III-lea din „Trubadurul” şi ultimul din „Traviata”, prefaţa aparţinând Uverturii „Forţa destinului” în interpretarea scenică a Corpului de balet al teatrului.

luna trecuta · comentarii (0)

O lume în extensie, în descoperire... se dovedeşte a fi acest eveniment bianual, semnificativ, desfăşurat sub emblema InnerSound. Se doresc a fi cercetate, a fi fructificate zonele limitrofe ale diferitelor arte, teritorii tangente mai greu accesibile publicului larg, zone ce se dovedesc a fi creative şi care, la rândul lor, pot determina revelaţii absolut uimitoare.

luna trecuta · comentarii (1)

S-a întâmplat în acestă vară, când artista din Braşov a fost invitată să susţină o serie de cinci spectacole cu rolul titular din opera lui Bizet, într-o nouă producţie a renumitului argentinian Hugo de Ana. Nu e puţin lucru să cânţi în aer liber, în faţa a 15000 de auditori, pe scena în care au păşit toate marile legende ale artei lirice în cei 105 ani de existenţă a unui festival aflat în prezent la a 96-a ediţie.

luna trecuta · comentarii (0)