Vă mai amintiţi de : Coca Andronescu

Vă mai amintiţi de : Coca Andronescu

Actriţa română de teatru şi film Coca Andronescu s-a născut la 3 iulie 1932 în Pătârlagele, judeţul Buzău. După terminarea studiilor de actorie la Institutul de Teatru din Cluj, promoţia 1953, a făcut parte din trupa Teatrului Naţional din Bucureşti.

Adevăruri de altădată : Neologisme

Adevăruri de altădată : Neologisme

N’am uitat încă glasul părintesc al lui T. Maiorescu cu care acum mai bine de treizeci de ani, ne-a vorbit întăiaş dată la curs de un „eminent“ fost student, ce se afla la studii în străinătate şi debutase în „Omagiul“ său, publicând „O scrisoare din Germania“ în chestia neologismelor.

Reţetă culturală

Reţetă culturală

 De data aceasta, ecranizarea romanului „Misterele fluviului“ primeşte cele mai multe puncte. Cu siguranţă efectul este dat şi de distribuţia formată din actori de marcă precum Sean Penn, în rolul lui Jimmy Markum, Tim Robbins, cel care joacă rolul lui Dave Boyle şi Kevin Bacon, care-l interpretează pe Sean Devine. Nu în ultimul rând, regia peliculei este semnată de binecunoscutul Clint Eastwood.

Rugul Templierilor şi Legiunea de Onoare

Rugul Templierilor şi Legiunea de Onoare

Expoziţia „Cavalerii, de la Templieri la Napoleon“ este deschisă la Regia de Venaria, în regiunea torineză a Italiei. 120 de piese retrasează istoria ordinelor cavalereşti, de la apariţia lor până la instituirea decoraţiilor moderne.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Navarra. Concert de Crăciun cu Mississippi Gospel Choir, la Auditoriul Baluarte din localitate, zilnic, între 25 şi 30 decembrie, la ora 20.00. Intrarea este gratuită.

Evenimente din Italia

Evenimente din Italia

Ronciglione. Concert Gospel de Crăciun - La data de 27 decembrie, concert al trupei  americane The Virginia Mass Choir, la Biserica „Santa Maria del Pace“ din oraş. 

Lia Perjovschi:„Îmi place să creez spaţii jucăuşe“

 Lia Perjovschi:„Îmi place să creez spaţii jucăuşe“

Lia Perjovschi îşi doreşte să vadă în expoziţiile sale persoane cu adevărat interesate de artă şi de inovaţie, „nu zombie care să întrebe ce e asta“. Lia Perjovschi spune că se simte o norocoasă, pentru că este invitată peste tot în lume, din Franţa, Germania sau Anglia până în America sau în Coreea de Sud, să vorbească celor interesaţi despre arta pe care o face.

Literatură, teatru şi curtezane

Literatură, teatru şi curtezane

Expoziţia „Imagini ale lumii trecătoare. Kunisada – un mare gravor al şcolii Utagawa“ este deschisă la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Organizată de Secţia de Artă Orientală a MNAR, expoziţia, al cărei curator este Carmen Brad, prezintă 63 de gravuri policrome, realizate de Utagawa Kunisada (1786-1865).

Licitaţii & galerii în lume

Licitaţii & galerii în lume

În licitaţia dominată de preţurile spectaculoase obţinute pentru Rembrandt şi Rafael, a trecut aproape neobservată vânzarea picturii „Sfântul Ioan Botezătorul", de Domenico Zampieri, cunoscut mai ales sub numele Il Domenichino (1581-1641).

Un an muzical cât două decenii?

Un an muzical cât două decenii?

În 2009, performanţele muzicienilor români au avut o conotaţie aniversară. Zilele acestea, povestea celor 20 de ani de când situaţia politică s-a schimbat în România şi în întreaga zonă central şi est-europeană se află pe buzele tuturor.

Ce ne pregătesc scriitorii?

Ce ne pregătesc scriitorii?

Pe masa de lucru a autorilor români se găsesc manuscrise care abia aşteaptă să vadă lumina tiparului anul viitor. Poeţi, prozatori, eseişti şi dramaturgi din generaţii diferite ne-au mărturisit cu ce planuri privesc spre 2010.

Revelion cu Johann Strauss

Revelion cu Johann Strauss

Opera Naţională Bucureşti continuă tradiţia organizării unei seri speciale în ultima noapte a acestui an. Iubitorii muzicii clasice vor avea parte în noaptea de Revelion de o reprezentaţie a operetei „Liliacul” de Johann Strauss, desfăşurată sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Conta.

Chiar dacă regizorul danez va mai face şi un alt film, cel mai nou titlu al său, „The House That Jack Built“, are o nuanţă testamentară. Prin el, Lars von Tier îşi exprimă plenar dacă nu ura, în orice caz dispreţul faţă de specia umană care-l animă. Există rai şi iad, ne spune regizorul danez, cum puţini au îndrăznit, numai că raiul este gol.

acum 5 zile · comentarii (5)

S-a întâmplat recent la Opera Naţională Bucureşti. Într-un titlu pentru care Verdi a fixat ca de obicei cu preciziune timbralităţile personajelor vizavi de rolurile interpretate, de profilurile lor caracterologice, de dramaturgia izvorâtă din sursele literare, aici, piesa omonimă a lui Schiller forjată de libretiştii Méry şi du Locle, am întâlnit un bariton, pe tânărul şi promiţătorul Cătălin Toropoc, distribuit în rolul de bas al regelui Filip.

acum 7 zile · comentarii (0)

Azi marcăm Ziua Culturii Naţionale. Legiutorul a vrut să facă din Mihai Eminescu efigie culturală naţională, patron al spiritului românesc. Ce n-a luat acesta în calcul, el însuşi mai degrabă din lumea lui Nenea Iancu, este faptul că spiritul lui Eminescu face pereche - şi ce pereche! - cu spiritul lui Caragiale, că unul fără altul nu se poate!

acum 8 zile · comentarii (5)

Sub genericul inspirat de ultima poezie eminesciană, transpusă pe portativ de Nicolae Bretan, a avut loc în ambientul intim de la Teatrelli un recital de cântece de leagăn şi colinde. În preajma Crăciunului. Ineditul l-a reprezentat asocierea inovatoare dintre o voce de operă, aceea a sopranei Rodica Vică, cu sonurile speciale ale unui instrument rar, ţitera, cu corzi „ciupite“ de muziciana austriacă Barbara Laister-Ebner.

acum 16 zile · comentarii (0)

Întotdeauna grăbit, alert în gând şi în acţiune; ...dispunea de o intuiţie fantastică în relaţia cu cei din jur. Era scăpărător în conversaţii; în felul în care gândea, în felul în care făcea muzică. Te surprindea întotdeauna prin prospeţimea acţiunii sale, prin acuitatea gândului ce devenea fapt de muzică, de cultură; alteori prin dinamica acţiunii aflate la întâlnirea acesteia cu o mare idee.

acum 28 zile · comentarii (1)

Iată un spaţiu special al culturii, un spaţiu larg dedicat nouă tuturor, celor care aparţinem acestei zone europene în care marele spectacol al muzicii se adresează unui numeros, foarte numeros public de iubitori ai artei sunetelor; un public curios, iscoditor, ahtiat de noutăţi, melomani ce iubesc în egală măsură valorile trecutului; …îmbrăcate, eventual, în ”haine mai noi”.

luna trecuta · comentarii (0)

Din 51 de filme văzute care pot fi socotite cert ca fiind „de artă“, româneşti, europene şi americane (dintre cele care au rulat în 2018 în săli), am sintetizat un clasament de 10 titluri, care pot fi socotite „filmele anului“. Se vede din nou vitalitatea cinemaului est-european (ex-sovietic), hrănit din tensiunea pre-războinică de aici, apoi constanţa cinemaului francez, dar îşi fac loc şi două titluri de peste Ocean, şi încă mainstream.

luna trecuta · comentarii (10)

În plină efervescenţă sărbătorească – Ziua Naţională şi Centenarul Marii Uniri, fostul management al primei scene lirice a ţării a programat în 14 decembrie „Tripticul“ („Il Trittico“) de Giacomo Puccini, la data precisă a aniversării celor 100 de ani de la premiera absolută de la Metropolitan Opera din New York.

luna trecuta · comentarii (5)

A fost o iniţiativă de mare laudă pentru managerul general al Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea, care a readus în atenţia publicului românesc un opus legat de istoria naţională, opera eroică „Ecaterina Teodoroiu“ de Emil Lerescu, pe libretul poetului Nicolae Tăutu.

luna trecuta · comentarii (3)

În noiembrie şi decembrie, am ales la întâmplare dintre titlurile curente, de stagiune. Drept eventuale criterii de selecţie ar putea fi apariţia ca Violetta din „Traviata“ verdiană a sopranei croate Lana Kos, Desdemona din recenta premieră cu „Otello“ şi debutul tenorului Paul Lungu în Lenski din „Evgheni Oneghin“ de Ceaikovski. Doi tineri artişti.

luna trecuta · comentarii (0)

Sâmbătă seara a avut loc, la galeria Atelier 35 din Şelari 13 (Centrul Vechi), vernisajul expoziţiei de grup „Sanguinaccio Dolce: Kitchen for a despicable ruse“, curator Carmen Casiuc. Una dintre lucrări, aparţinând controversatului şi provocatorului grup timişorean Baraka, aflat la primul eveniment în Bucureşti, a stârnit deja reacţii de o violenţă extremă, mergând până la telefoane de ameninţare şi ameninţări scrise pe Facebook cu moartea.

luna trecuta · comentarii (15)