Artă din Rusia la Amsterdam

Artă din Rusia la Amsterdam

Ermitajul din capitala Olandei este găzduit din această vară în clădirea Amstelhof, construită în stil clasic în anul 168. La inaugurarea noii clădirii a Ermitajului din Amsterdam, o ramură a Muzeului din Sankt Petersburg, au participat Regina Beatrix a Olandei şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

La răscruce de drumuri

La răscruce  de drumuri

Expoziţia de artă „Bessarabia maia“ este deschisă la Galeria Art Society. Peste 100 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, dintre care 53 venite din Republica Moldova, formează prima expoziţie de artă basarabeană deschisă la Bucureşti din 1922.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Madrid. Concert al grupului „The Pretenders” la sala Riviera din Capitală, la 1 iulie. Băieţii vor prezenta noul lor disc, „Break Up The Concrete”.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Roma. „Nancy Spero – Blue”. Expoziţia conţinând colajele artistei americane Nancy Spero va fi deschisă la Studio Stefania Miscetti, până la data de 23 octombrie.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Bologna. „Filippo de Pisis: Întoarcerea în Italia“. Expoziţia pictorului  va putea fi vizitată la Museo Morandi, până la data de 19 iulie. Milano. „Monet şi Japonia.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Drouot Richelieu, Paris Record mondial Într-o licitaţie din 17 iunie, organizată de societăţile de vânzare J.J.Mathias, Baron Ribeyre&Associes, o sculptură din seria „Gânditorul“

Teribila noapte a beţiei

Teribila  noapte a beţiei

“Marea mahmureală” e o combinaţie inteligentă între “Petrecerea burlacilor” şi “Memento”.Povestea are evoluţii surprinzătoare, iar personajele sunt atent schiţate şi reuşesc să se desprindă de primul nivel al şablonului pe care îl întruchipează.

O seară de vară

O seară de vară

De la piese contemporane la Beethoven, cu Orchestra Naţională Radio.Pătrunzând din căldura de afară în plăcuta răcoare a Ateneului, eram convinsă că ultima seară a stagiunii 2008-2009 a Orchestrei Naţionale Radio va avea o atmosferă specială.

Nu rataţi!

Nu  rataţi!

Manic Street Preachers Journal for Plague Lovers (Columbia, 2009) Unul dintre cele mai bune albume ale începutului de an şi al nouălea al trupei din Ţara Galilor. Revigorant şi electrizant,

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Salamanca. Expoziţia de fotografie ”Minunile voinţei” a artistei Julia Montilla, la Galeria Patio de Escuelas din localitate, până la 28 iunie. Barcelona. Katy Perry în concert la

În inima lucrurilor

În inima lucrurilor

Până la 30 iunie, Galeria Apollo din Bucureşti găzduieşte expoziţia artistului clujean Teodor Botiş.Cu un loc bine determinat în plastica românească, pictorul septuagenar dovedeşte, în selecţia de la Apollo, o incredibilă capacitate de evoluţie.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Los Angeles Album muzical semnat de David Lynch Regizorul David Lynch (foto), creatorul cunoscutelor filme „Twin Peaks” (1992), „Metamorfoze” (1997) şi „Mulholland Drive - Calea

De ratat!

De  ratat!

Placebo Battle for the Sun (PIAS, 2009) ll Albumul din 2009 al trupei londoneze arată cum o calitate se poate transforma în defect. Amprenta stilistică rămâne la fel de puternică după 15

Graffiti în muzeu

Graffiti în muzeu

Banksy, cunoscutul reprezentant englez al street-artului, expune, până la 31 august, în Muzeul Oraşului Bristol.Lucrările nonconformiste ale artistului Banksy sunt plasate printre operele clasice ale muzeului, într-un dialog amuzant şi ironic.

Deşi nu este vreo capodoperă, filmul spaniol „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar“, despre viaţa ieşită din comun a traficantului de droguri columbian Pablo Escobar, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz în rolurile a doi amorezi care mai mult se urăsc, decât se iubesc, pică în România la ţanc, arătând ce-nseamnă un „stat mafiot“, cel spre care PSD-ul încearcă, cu orice preţ, să-ndrepte ţara.

acum 3 zile · comentarii (0)

Este interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiţie, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Şi mi se pare important să-i cunoaştem, pentru că doar prin ei, aceşti oameni care duc mai departe o tradiţie importantă a umanităţii, această artă – muzica clasică – are un viitor.

acum 7 zile · comentarii (0)

LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

acum 10 zile · comentarii (1)

Deşi se număra deja printre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi actori de teatru şi film din România, rolul Relu din cele două sezoane ale serialului „Umbre” produs de HBO l-au făcut pe Şerban Pavlu un star, atitudinea personajului a devenit imitată, iar multe dintre replici, preluate.

acum 13 zile · comentarii (3)

Fără un proiect centenar (de neînţeles, totuşi, pentru o instituţie reprezentativă a culturii de stat), stagiunea de la Ateneu din acest an merge pe aceeaşi linie mediocră a ultimelor decenii, cu unele momente ieşite din comun. Revenirea lui Andrei Ioniţă într-un concert al Filarmonicii, alături de Christian Badea, e un diamant sclipind în cenuşă.

acum 14 zile · comentarii (0)

Chiar dacă e departe de a atinge reuşita lui „Rogue One“, precedentul spin-off al seriei „Războiul stelelor“, „Solo“ beneficiază de mâna sigură a regizorului Ron Howard (ca şi de pana legendarului scenarist Lawrence Kasdan) şi îi va mulţumi şi încânta pe fanii genului. Ar fi fost bine, însă, ca interpretul titular, Alden Ehrenreich, să fi fost ales mai cu grijă şi cu mai multă charismă.

acum 25 zile · comentarii (1)

Un nume de familie arhicunoscut în România şi în lume a apărut pe afişul primei scene lirice naţionale, în două distribuţii de sfârşit de mai. Holender. Îl poartă fiul cel mic al celui mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, fost director al Festivalului George Enescu, actual consultant artistic la Opera Metropolitan din New York.

acum 26 zile · comentarii (0)

Nu, nu mă pricep, ca tot românul, la fotbal, dar după ce am intrat la Muzeul Naţional al Fotbalului din Manchester am avut câteva revelaţii culturale. Nici nu ştiam că în oraşul celebrelor United şi City, pe care le urmăresc cu admiraţie, dar accidental la televizor, există acest aşezământ dispus pe şase nivele, care reface, în jurul unui concept deştept şi modern, istoria britanică a sportului-rege.

luna trecuta · comentarii (0)

Nu poţi să nu observi: spiritul clasicismului sălăşuieşte în toată muzica în care echilibrul proporţiilor este susţinut de consisteţa unei gândiri ce aduce în prim-plan valori de aleasă semnificaţie; iar aceasta indiferent de zona stilistică; inclusiv în cazul şcolilor muzicale naţionale ale secolului trecut, la Strawinsky, la Bela Bartok.

luna trecuta · comentarii (0)

A avut loc zilele trecute la Ateneul Român un eveniment emoţionant. Nu doar pentru că a fost un concert Beethoven pe care publicul îl întâmpină întotdeauna cu mare bucurie, ci şi pentru că, în calitate de amfitrion, celebra soprană Mariana Nicolesco ne-a amintit cu distincţie cum trece timpul şi uităm adesea ce fac şi au făcut marii Oameni pentru semenii lor.

luna trecuta · comentarii (0)

Reconstituirea unei cariere în regia de operă răscolind prin arhiva revistei Opera vine prea târziu pentru completarea ei cu amintirile lui Lucian Pintilie. Articolul de faţă a prins contur abia Duminică la ora şase, la începutul unei veri de neuitat, în Pavilionul nr. 6, descoperind o latură mai puţin cunoscută a regizorului, punând în balanţă laudele şi criticile, acum, la Terminus Paradis.  De ce trag clopotele, Mitică?

luna trecuta · comentarii (0)

O lume întreagă l-a văzut pe violoncelistul britanic Sheku Kanneh Mason la nunta regală din 19 mai 2018, interpretând trei piese alături de un ansamblu orchestral. Presa britanică a scris deja despre faptul că Meghan Markle, actuala Ducesă de Sussex, l-a invitat să cânte la nunta regală, după ce l-a ascultat la o gală caritabilă patronată de Prinţul Harry.

luna trecuta · comentarii (0)

Iată o formulă pe deplin funcţională privind construcţia unei stagiuni de concerte, o formulă care dă roade. Pentru publicul bucureştean, pentru abonaţii Filarmonicii, pentru majoritatea membrilor ansamblului, constituie un real beneficiu faptul că anume şefi de orchestră invitaţi îşi iau răspunderea specială a se ocupa de starea de bine a primului colectiv simfonic al ţării.

luna trecuta · comentarii (0)