Enescu, o punte între generaţii

Enescu, o punte între generaţii

Mari orchestre ale lumii vor fi prezente la Sala Palatului, între 8 şi 26 septembrie. Festivalul „Enescu“ se anunţă din nou un punct de atracţie, mai ales că va dura aproape o lună, de la final de august până la sfârşitul lunii septembrie.

Invazie de NuJazz la Gărâna

Invazie de NuJazz la Gărâna

Festivalul de jazz din Semenic, ajuns la a XIII-a ediţie, îi va avea ca invitaţi speciali pe John Abercrombie, Nils Petter Molvaer, Terje Rypdal, Helge Lien şi Ulrich Drechsler. Gărâna-Jazz Festival a ajuns la cea de-a 13-a ediţie. Devenit un brand european, evenimentul, ce se va desfășura între 17 și 19 iulie, va aduce și anul acesta nume mari ale jazzului mondial.

Aur la Cannes pentru plastica românească

Aur la Cannes pentru plastica românească

România a câştigat două medalii la Salonul Internaţional „Le Monde de la Culture et des Arts (M.C.A)“. Ajunsă la a 11-a ediţie, prestigioasa manifestare de arte vizuale din oraşul filmului, organizată de fundaţia cu acelaşi nume, a avut recent gala de decernare a medaliilor care înnobilează orice CV de artist.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Zaragoza. „Festivalul Ebru”, sărbătoare locală, se desfăşoară în luna iulie, în Parcul de Apă din Zaragoza şi cuprinde 300 de activităţi culturale sportive.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

 Veneţia. “Grădini”. În cadrul Bienalei “Fondamenta dell’Arsenale”, până la 22 noiembrie, la standul Marii Britanii va fi prezentat un film realizat de Steve McQueen.

O oază de artă în Bucureşti

O oază de artă în Bucureşti

Muzeul Naţional de Artă al României a redeschis recent Muzeul Pallady din strada Spătarului 22. După reamenajare şi după restaurarea lucrărilor, Casa Melik, ce găzduieşte impresionanta colecţie de grafică „Theodor Pallady“, aşteaptă din nou vizitatorii.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Într-o vânzare publică recentă, lucrarea „Sat flamand iarna, cu masacrul inocenţilor“, de Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1637/38), a depăşit evaluarea prealabilă de 2.500.000-3.500.000 de lire sterline.

Magnetul Angela Gheorghiu

Magnetul Angela Gheorghiu

Spectacolul de la TNB, cu Ion Caramitru şi Dan Grigore ca gazde şi invitată specială Angela Gheorghiu, a adunat peste 1.000 de spectatori. La sfârşitul primei părţii a spectacolului, aproape toate lumânările din decor se topiseră. Timpul şi-a pierdut valoarea, curgând într-un ritm ce nu ţine seamă de reperele obişnuite.

Din România, în Grecia

Din România, în Grecia

Albumul „Colecţie de artă românească. Marina Dimitropoulos“ a apărut recent la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Editat în remarcabile condiţii grafice şi tipografice, albumul prezintă o parte din cele 300 de opere de pictură, sculptură şi grafică ale colecţionarei din Grecia.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Sotheby’s, Londra Drumul spre Giverny În licitaţia dedicată artei impresioniste şi moderne, pe primul loc s-a situate pictura lui Claude Monet (1840-1926), „Drum la Giverny iarna“.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Lisabona Jazz Pianiştii Jancy Körössy şi Ramona Horvath (foto)vor susţine un recital extraordinar de improvizaţii de jazz la două piane, la data de 13 iulie, la Palatul Foz din Lisabona.

Casa marionetelor lumii

Casa marionetelor lumii

Muzeul oraşului Lyon s-a redeschis recent, după o restaurare care a durat 10 ani. Situat într-o clădire renascentistă, „Muzeul marionetelor lumii“ este singurul din Franţa dedicat acestui tip de spectacol viu.

Muzică clasică între claxoane

Muzică clasică între claxoane

Bucharest Music Film Festival a prezentat recitaluri camerale, jazz şi proiecţii. E vară, e cald, toţi cei care doresc să-şi păstreze relaţia amicală cu viaţa culturală şi-ar dori ca aceasta să „iasă“ în aer liber.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

În vânzarea publică din King Street, dedicată artei impresioniste şi moderne, pictura „Au Parc Monceau“ („În Parcul Monceau“), de Claude Monet (1840-1926), a depăşit semnificativ evaluarea specialiştilor (3,5 - 4 milioane de lire sterline), fiind achiziţionată cu 6.313.250 de lire.

Deşi nu este vreo capodoperă, filmul spaniol „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar“, despre viaţa ieşită din comun a traficantului de droguri columbian Pablo Escobar, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz în rolurile a doi amorezi care mai mult se urăsc, decât se iubesc, pică în România la ţanc, arătând ce-nseamnă un „stat mafiot“, cel spre care PSD-ul încearcă, cu orice preţ, să-ndrepte ţara.

acum 3 zile · comentarii (0)

Este interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiţie, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Şi mi se pare important să-i cunoaştem, pentru că doar prin ei, aceşti oameni care duc mai departe o tradiţie importantă a umanităţii, această artă – muzica clasică – are un viitor.

acum 7 zile · comentarii (0)

LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

acum 10 zile · comentarii (1)

Deşi se număra deja printre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi actori de teatru şi film din România, rolul Relu din cele două sezoane ale serialului „Umbre” produs de HBO l-au făcut pe Şerban Pavlu un star, atitudinea personajului a devenit imitată, iar multe dintre replici, preluate.

acum 13 zile · comentarii (3)

Fără un proiect centenar (de neînţeles, totuşi, pentru o instituţie reprezentativă a culturii de stat), stagiunea de la Ateneu din acest an merge pe aceeaşi linie mediocră a ultimelor decenii, cu unele momente ieşite din comun. Revenirea lui Andrei Ioniţă într-un concert al Filarmonicii, alături de Christian Badea, e un diamant sclipind în cenuşă.

acum 14 zile · comentarii (0)

Chiar dacă e departe de a atinge reuşita lui „Rogue One“, precedentul spin-off al seriei „Războiul stelelor“, „Solo“ beneficiază de mâna sigură a regizorului Ron Howard (ca şi de pana legendarului scenarist Lawrence Kasdan) şi îi va mulţumi şi încânta pe fanii genului. Ar fi fost bine, însă, ca interpretul titular, Alden Ehrenreich, să fi fost ales mai cu grijă şi cu mai multă charismă.

acum 25 zile · comentarii (1)

Un nume de familie arhicunoscut în România şi în lume a apărut pe afişul primei scene lirice naţionale, în două distribuţii de sfârşit de mai. Holender. Îl poartă fiul cel mic al celui mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, fost director al Festivalului George Enescu, actual consultant artistic la Opera Metropolitan din New York.

acum 26 zile · comentarii (0)

Nu, nu mă pricep, ca tot românul, la fotbal, dar după ce am intrat la Muzeul Naţional al Fotbalului din Manchester am avut câteva revelaţii culturale. Nici nu ştiam că în oraşul celebrelor United şi City, pe care le urmăresc cu admiraţie, dar accidental la televizor, există acest aşezământ dispus pe şase nivele, care reface, în jurul unui concept deştept şi modern, istoria britanică a sportului-rege.

luna trecuta · comentarii (0)

Nu poţi să nu observi: spiritul clasicismului sălăşuieşte în toată muzica în care echilibrul proporţiilor este susţinut de consisteţa unei gândiri ce aduce în prim-plan valori de aleasă semnificaţie; iar aceasta indiferent de zona stilistică; inclusiv în cazul şcolilor muzicale naţionale ale secolului trecut, la Strawinsky, la Bela Bartok.

luna trecuta · comentarii (0)

A avut loc zilele trecute la Ateneul Român un eveniment emoţionant. Nu doar pentru că a fost un concert Beethoven pe care publicul îl întâmpină întotdeauna cu mare bucurie, ci şi pentru că, în calitate de amfitrion, celebra soprană Mariana Nicolesco ne-a amintit cu distincţie cum trece timpul şi uităm adesea ce fac şi au făcut marii Oameni pentru semenii lor.

luna trecuta · comentarii (0)

Reconstituirea unei cariere în regia de operă răscolind prin arhiva revistei Opera vine prea târziu pentru completarea ei cu amintirile lui Lucian Pintilie. Articolul de faţă a prins contur abia Duminică la ora şase, la începutul unei veri de neuitat, în Pavilionul nr. 6, descoperind o latură mai puţin cunoscută a regizorului, punând în balanţă laudele şi criticile, acum, la Terminus Paradis.  De ce trag clopotele, Mitică?

luna trecuta · comentarii (0)

O lume întreagă l-a văzut pe violoncelistul britanic Sheku Kanneh Mason la nunta regală din 19 mai 2018, interpretând trei piese alături de un ansamblu orchestral. Presa britanică a scris deja despre faptul că Meghan Markle, actuala Ducesă de Sussex, l-a invitat să cânte la nunta regală, după ce l-a ascultat la o gală caritabilă patronată de Prinţul Harry.

luna trecuta · comentarii (0)

Iată o formulă pe deplin funcţională privind construcţia unei stagiuni de concerte, o formulă care dă roade. Pentru publicul bucureştean, pentru abonaţii Filarmonicii, pentru majoritatea membrilor ansamblului, constituie un real beneficiu faptul că anume şefi de orchestră invitaţi îşi iau răspunderea specială a se ocupa de starea de bine a primului colectiv simfonic al ţării.

luna trecuta · comentarii (0)