Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Roma. Stampele pictorului Hiroshige  sunt expuse la Muzeul Fundaţiei Roma până la data de 13 septembrie. Astfel, pot fi vizionate 200 de lucrări ale lui Utagawa Hiroshige.

Licitaţii & Galerii în lume

Licitaţii & Galerii în lume

Într-o licitaţie recentă din King Street, dedicată mobilierului, sculpturii şi ceasurilor, o pereche de cufere stil Ludovic al XIV-lea, realizate de André-Charles Boulle în jurul anului 1688, a atins preţul de 2.617.250 de lire sterline.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Regretatul muzician de jazz Duke Ellington  a revenit în clasamentul albumelor Billboard 200, în această săptămână, după o pauză de 41 de ani, graţie lansării compilaţiei „Best of Duke Ellington“.

Pictura ca stare de suflet

Pictura ca stare de suflet

Expoziţia „O poetică a intimităţii“, a pictoriţei Emilia Niculescu este deschisă în Sala Dalles din Bucureşti până la 20 august. Artista oferă cea de a cincea personală. Primele au avut loc în 1986 (New York), 1992 (Art-expo), 1996 (Institutul Cultural Francez), 1998 (galeria UNU, Bucureşti).

Festivalul Enescu, în nocturnă

Festivalul Enescu, în nocturnă

În serile de 11, 12 şi 13 septembrie, publicul are ocazia să asculte doar muzică de Haydn. Festivalul „Enescu“ propune în septembrie „Concertele de la miezul nopţii“, grupate la Ateneul Român, de la ora 22.30.

Ultima dinastie a ţarilor

Ultima dinastie a ţarilor

Expoziţia „Moscova, splendorile Romanovilor“ este deschisă la Grimaldi Forum din Monaco până la 13 septembrie. La cinci ani după „Impérial Saint-Pétersbourg“ („Sankt Petersburgul imperial“), expoziţia actuală se concentrează asupra Moscovei.

Balada amintirilor

Balada amintirilor

Până la 13 septembrie, se desfăşoară „Întâlnirile fotografice de la Arles“ (Franţa). Ajuns în 2009 la a 40-a ediţie, acest festival internaţional al fotografiei numără peste 60 de expoziţii ale unor artişti din întreaga lume.

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Alicante. La 25 iulie, ora 23.00, în piaţa Constitucion, interpreta latino Soraya va prezenta cel de-al patrulea album al său, care include şi melodia „Give Me Your Love”.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

Muzicianul A.G. Weinberger (foto) va susţine un concert la Amfiteatrul Mihai Eminescu din Bucureşti, la 27 august. Cântăreaţa macedoneană Esma Redzepova vine la Festivalul Plai Timişoara.

Un pictor interbelic călător prin Europa

Un pictor interbelic călător prin Europa

Expoziţia „Nicolae Dărăscu – magician al culorii“ este deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti până la 3 august. O selecţie de 60 de lucrări marchează împlinirea a 50 de ani de la moartea acestui artist, a cărui creaţie ocupă un loc special în arta românească interbelică.

Artă românească apreciată în Franţa

Artă românească apreciată în Franţa

Expoziţia „Pictori români în Bretania“, care va fi găzduită până la 4 octombrie 2009 de Muzeul Departamental Breton din Quimper, a fost lăudată de presa franceză şi i-a impresionat pe vizitatori. „Pictori români în Bretania“ cuprinde 77 de lucrări de pictură şi grafică, care au fost realizate în Bretania de artişti români, între anii 1880 şi 1940.

Deşi nu este vreo capodoperă, filmul spaniol „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar“, despre viaţa ieşită din comun a traficantului de droguri columbian Pablo Escobar, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz în rolurile a doi amorezi care mai mult se urăsc, decât se iubesc, pică în România la ţanc, arătând ce-nseamnă un „stat mafiot“, cel spre care PSD-ul încearcă, cu orice preţ, să-ndrepte ţara.

acum 3 zile · comentarii (0)

Este interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiţie, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Şi mi se pare important să-i cunoaştem, pentru că doar prin ei, aceşti oameni care duc mai departe o tradiţie importantă a umanităţii, această artă – muzica clasică – are un viitor.

acum 7 zile · comentarii (0)

LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

acum 10 zile · comentarii (1)

Deşi se număra deja printre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi actori de teatru şi film din România, rolul Relu din cele două sezoane ale serialului „Umbre” produs de HBO l-au făcut pe Şerban Pavlu un star, atitudinea personajului a devenit imitată, iar multe dintre replici, preluate.

acum 13 zile · comentarii (3)

Fără un proiect centenar (de neînţeles, totuşi, pentru o instituţie reprezentativă a culturii de stat), stagiunea de la Ateneu din acest an merge pe aceeaşi linie mediocră a ultimelor decenii, cu unele momente ieşite din comun. Revenirea lui Andrei Ioniţă într-un concert al Filarmonicii, alături de Christian Badea, e un diamant sclipind în cenuşă.

acum 14 zile · comentarii (0)

Chiar dacă e departe de a atinge reuşita lui „Rogue One“, precedentul spin-off al seriei „Războiul stelelor“, „Solo“ beneficiază de mâna sigură a regizorului Ron Howard (ca şi de pana legendarului scenarist Lawrence Kasdan) şi îi va mulţumi şi încânta pe fanii genului. Ar fi fost bine, însă, ca interpretul titular, Alden Ehrenreich, să fi fost ales mai cu grijă şi cu mai multă charismă.

acum 25 zile · comentarii (1)

Un nume de familie arhicunoscut în România şi în lume a apărut pe afişul primei scene lirice naţionale, în două distribuţii de sfârşit de mai. Holender. Îl poartă fiul cel mic al celui mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, fost director al Festivalului George Enescu, actual consultant artistic la Opera Metropolitan din New York.

acum 26 zile · comentarii (0)

Nu, nu mă pricep, ca tot românul, la fotbal, dar după ce am intrat la Muzeul Naţional al Fotbalului din Manchester am avut câteva revelaţii culturale. Nici nu ştiam că în oraşul celebrelor United şi City, pe care le urmăresc cu admiraţie, dar accidental la televizor, există acest aşezământ dispus pe şase nivele, care reface, în jurul unui concept deştept şi modern, istoria britanică a sportului-rege.

luna trecuta · comentarii (0)

Nu poţi să nu observi: spiritul clasicismului sălăşuieşte în toată muzica în care echilibrul proporţiilor este susţinut de consisteţa unei gândiri ce aduce în prim-plan valori de aleasă semnificaţie; iar aceasta indiferent de zona stilistică; inclusiv în cazul şcolilor muzicale naţionale ale secolului trecut, la Strawinsky, la Bela Bartok.

luna trecuta · comentarii (0)

A avut loc zilele trecute la Ateneul Român un eveniment emoţionant. Nu doar pentru că a fost un concert Beethoven pe care publicul îl întâmpină întotdeauna cu mare bucurie, ci şi pentru că, în calitate de amfitrion, celebra soprană Mariana Nicolesco ne-a amintit cu distincţie cum trece timpul şi uităm adesea ce fac şi au făcut marii Oameni pentru semenii lor.

luna trecuta · comentarii (0)

Reconstituirea unei cariere în regia de operă răscolind prin arhiva revistei Opera vine prea târziu pentru completarea ei cu amintirile lui Lucian Pintilie. Articolul de faţă a prins contur abia Duminică la ora şase, la începutul unei veri de neuitat, în Pavilionul nr. 6, descoperind o latură mai puţin cunoscută a regizorului, punând în balanţă laudele şi criticile, acum, la Terminus Paradis.  De ce trag clopotele, Mitică?

luna trecuta · comentarii (0)

O lume întreagă l-a văzut pe violoncelistul britanic Sheku Kanneh Mason la nunta regală din 19 mai 2018, interpretând trei piese alături de un ansamblu orchestral. Presa britanică a scris deja despre faptul că Meghan Markle, actuala Ducesă de Sussex, l-a invitat să cânte la nunta regală, după ce l-a ascultat la o gală caritabilă patronată de Prinţul Harry.

luna trecuta · comentarii (0)

Iată o formulă pe deplin funcţională privind construcţia unei stagiuni de concerte, o formulă care dă roade. Pentru publicul bucureştean, pentru abonaţii Filarmonicii, pentru majoritatea membrilor ansamblului, constituie un real beneficiu faptul că anume şefi de orchestră invitaţi îşi iau răspunderea specială a se ocupa de starea de bine a primului colectiv simfonic al ţării.

luna trecuta · comentarii (0)