Şcoala şi Uniunea

Şcoala şi Uniunea

Îmi imaginam cu maliţioasă voluptate şi uimire cum, după 1 ianuarie 2007, realităţi ca Ferentariul, tractirele pieţei Buzeşti, angroul Europa, grătarele de mititei din Obor pe care şobolanii joacă noaptea tontoroiul sau personaje publice de teapa lui Nicu Gheară, Vadim Tudor şi Becali - figuri feroce, patologice sau doar groteşti, vor face parte din peisajul noii Uniuni Europene.

Măreţia lumii construite

Măreţia lumii construite

Albumul „Arhitectura lumii. Capodoperele“ a fost lansat recent de Editura Vellant. Semnat de cunoscutul fotograf englez Bill Pryce, volumul se prezintă, de fapt, mai curând ca o enciclopedie de cât ca un album.

Tuşe de culoare pentru imaginea României

Tuşe de culoare pentru imaginea României

Reuşesc oare acţiunile oficiale de promovare a imaginii României să contracareze efortul zilnic de şifonare a acesteia susţinut de fel de fel de cetăţeni români care trăiesc în Italia?. Concertul de la Veneţia care i-a reunit pe soprana Leontina Văduva, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail, acompaniaţi de Orchestra Teatrului La Fenice, a ridicat sala în picioare.

Târgul Gaudeamus, fieful celor mai bune cărţi

Târgul Gaudeamus, fieful celor  mai bune cărţi

Publicul are acces de miercuri până vineri, între orele 11.00 şi 20.00, sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică, între orele 10.00 şi 16.00. Cea de-a XVI-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus va avea loc în perioada 25 - 29 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Meniu de filme à la française

Meniu de filme  à la française

Între 26 noiembrie şi 3 decembrie se va desfăşura la Bucureşti cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, cu o selecţie a celor mai notabile producţii cinematografice franceze recente. Festivalul şi-a câştigat notorietatea şi un public fidel prin consistenţa programelor, prin paleta largă de genuri cinematografice şi prin prezenţa unor invitaţi de renume mondial.

La trei ani după primul film cu Omul-Furnică, „Omul-Furnică şi Viespea“, cu aceiaşi interpreţi principali, Paul Rudd, Evangeline Lilly şi Michael Douglas, este un reuşit film „de vară“, cu umor şi efecte speciale, care duce însă nivelul de fantasmagorie (pseudo-ştiinţifică) la un nivel inimaginabil nu mai departe de-acum câţiva ani.

acum 4 zile · comentarii (2)

Lansată de puţin timp, Grafic, un nou imprint al dinamicei edituri ART, dedicat exclusiv cărţilor de bandă desenată şi romanelor grafice, publică în premieră două volume ale legendarului Alan Moore, personaj iconic al anarhismului contemporan: „Watchmen“ (considerat printre cele mai bune cărţi de limbă engleză ale secolului XX) şi „V de la Vendetta“, dar şi reeditări ale cărţilor apărute aici mai demult, cum ar fi cele ale Marjanei Satrapi.

acum 7 zile · comentarii (0)

S-au împlinit în 5 martie 65 ani de la moartea lui Stalin – finalul uneia dintre cele mai negre perioade din istoria nu doar a Rusiei, ci a omenirii, în general. Zeci de milioane de oameni exterminaţi, în Uniunea Sovietică şi în lagărul comunist, destine frânte  - nici muzicienii nu au fost feriţi de impactul dur cu realitatea sovietică.

acum 19 zile · comentarii (1)

Încheierea stagiunii de la Ateneu aparţine lui Leonard Bernstein. Fost discipol al lui Lenny, Christian Badea a ţinut să-i onoreze centenarul cu The Age of Anxiety, a doua simfonie a muzicianului american fiind, cred, prezentată în premieră în România.

acum 23 zile · comentarii (0)

Într-o îndrăzneaţă relansare a francizei „Ocean’s“, regizorul şi scenaristul Gary Ross încearcă, prin filmul „Ocean’s 8: Jaf cu clasă“, cu o distribuţie feminină all-star: Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna, să recupereze „stilul“ pierdut, nu atât cel din filmele cu George Clooney, cât cel al „filmelor-jaf“ din anii ’60-’70, operaţie care-i reuşeşte doar parţial.

acum 24 zile · comentarii (1)

Deşi nu este vreo capodoperă, filmul spaniol „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar“, despre viaţa ieşită din comun a traficantului de droguri columbian Pablo Escobar, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz în rolurile a doi amorezi care mai mult se urăsc, decât se iubesc, pică în România la ţanc, arătând ce-nseamnă un „stat mafiot“, cel spre care PSD-ul încearcă, cu orice preţ, să-ndrepte ţara.

luna trecuta · comentarii (0)

Este interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiţie, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Şi mi se pare important să-i cunoaştem, pentru că doar prin ei, aceşti oameni care duc mai departe o tradiţie importantă a umanităţii, această artă – muzica clasică – are un viitor.

luna trecuta · comentarii (0)

LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

luna trecuta · comentarii (1)

Deşi se număra deja printre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi actori de teatru şi film din România, rolul Relu din cele două sezoane ale serialului „Umbre” produs de HBO l-au făcut pe Şerban Pavlu un star, atitudinea personajului a devenit imitată, iar multe dintre replici, preluate.

luna trecuta · comentarii (3)

Fără un proiect centenar (de neînţeles, totuşi, pentru o instituţie reprezentativă a culturii de stat), stagiunea de la Ateneu din acest an merge pe aceeaşi linie mediocră a ultimelor decenii, cu unele momente ieşite din comun. Revenirea lui Andrei Ioniţă într-un concert al Filarmonicii, alături de Christian Badea, e un diamant sclipind în cenuşă.

luna trecuta · comentarii (0)