Reţetă culturală

Reţetă culturală

Din prima clipă când l-a văzut, chiar în ziua în care a împlinit şaisprezece ani, Eva s-a îndrăgostit de Tudor, iar el i-a schimbat complet viaţa. Credea că bărbatul îi va aduce fericirea mult-visată, fără să bănuiască însă, că Tudor avea să o lase frecvent cu ochii-n lacrimi din cauza călătoriilor sale secrete.

Violocelistul Mischa Maisky: „Cred în modernitatea lui Bach“

Violocelistul Mischa Maisky: „Cred în modernitatea lui Bach“

Supranumit „Paganini al violoncelului“, Mischa Maisky, unul dintre cei mai excentrici artişti ai lumii, spune că în muzică „nimic nu s-a schimbat şi totul s-a schimbat enorm“. La 27 octombrie, violon-celistul de 62 de ani revine la Ateneu într-un concert  alături de fiica sa, pianista Lily Maisky (23 de ani). Născut în Letonia, educat în Rusia, repatriat în Israel, Mischa Maisky se consideră „cetăţean al lumii“.

Damien Hirst şi sufletele-fluture

Damien Hirst şi sufletele-fluture

O galerie de lângă British Museum găzduieşte o expoziţie inedită a unuia dintre cei mai bine cotaţi artişti contemporani. De ani întregi fascinat de lepidoptere, inovativul britanic Damien Hirst îşi etalează variaţiunile pe tema „fluturi“, pe care îi consideră expresia perfectă a frumuseţii şi a efemerului.

Bucuriile simple ale vieţii

Bucuriile simple ale vieţii

Sunt un fan al lui Terry Gilliam (îl urmăresc de pe vremea când activa în celebrul grup Monty Python, iar la filme ca „Brazil" sau „Baronul Münchausen" m-aş uita fără să mă satur), aşa că mă bucur să recomand un film al lui: „Regele pescar", cu Jeff Bridges şi Robin Williams.

Mischa Maisky: „Cred în modernitatea lui Bach“

Mischa Maisky: „Cred în modernitatea lui Bach“

Supranumit „Paganini al violoncelului“, Mischa Maisky, unul dintre cei mai excentrici artişti ai lumii, spune că în muzică „nimic nu s-a schimbat şi totul s-a schimbat enorm“. La 27 octombrie, violon-celistul de 62 de ani revine la Ateneu într-un concert  alături de fiica sa, pianista Lily Maisky (23 de ani). Născut în Letonia, educat în Rusia, repatriat în Israel, Mischa Maisky se consideră „cetăţean al lumii“.

Poliţia e cu noi

Poliţia e cu noi

Bienala Tinerilor Artişti, de la Palatul Ştirbei, are ca temă raportul dintre „supraveghere“ şi „subveghere“. „Supravegherea“ represivă, de tip modern totalitar, cedează locul uneia insidioase şi dezideologizate, postmodernă, iar „subvegherea“ este reacţia civică la aceasta.

Un festival trendy de muzică clasică

Un festival trendy  de muzică clasică

La vârsta de cinci ani, Festivalul SoNoRo, subintitulat în 2010 „Un ballo in maschera“, a devenit un festival la modă, oferind concerte în mai multe orașe. În anumite medii tinere, poate nu se ştie că există două orchestre simfonice mari în Bucureşti, dar se ştie cu siguranţă că e „cool“ să mergi la SoNoRo să asculţi muzică clasică.

Filmul rus revine în România

Filmul rus revine în România

Tarkovski, Mihalkov-Koncealovski, Sokurov şi Alexei Gherman se numără printre cineaştii ale căror capodopere vor fi proiectate la Bucureşti. 21 de capodopere sau filme extrem de valoroase, selectate din ultimii 50 de ani de cinema rus, vor fi proiectate timp de şapte zile în două săli bucureştene.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

La fel ca toate celelalte edificii ridicate în Parcul Carol, Geamia, care nu se mai află astăzi acolo, a fost construită în anul 1906, cu ocazia Expoziţiei Naţionale a României, ce comemora, printre altele, 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

Vă mai amintiţi de... Vasile Lovinescu

Vă mai amintiţi de... Vasile Lovinescu

Criticul literar şi eseistul Vasile Lovinescu, nepot după tată al celebrului critic şi scriitor Eugen Lovinescu, este cunoscut pentru interpretările ezoterice date basmelor lui Ion Creangă, dar şi pentru volumul „Dacia Hiperboreană”, lucrare ce analizează posibilitatea existenţei unui centru spiritual în vechiul spaţiu dacic. 

Reţetă culturală

Reţetă culturală

Marian Crişan a debutat în lungmetraj cu drama „Morgen", inspirată din întâmplările petrecute în oraşul său natal, Salonta. Situată la graniţa româno-ungară, localitatea este adesea asaltată de emigranţii clandestini, dornici să ducă un trai mai bun, dincolo de România.

Minori interzişi minorilor

Minori interzişi minorilor

Retrospectiva fotografului Larry Clark documentează viaţa „necurată“ a adolescenţilor americani. Pentru a vedea imaginile din expoziţia vernisată la Muzeul de Artă Modernă de la Paris săptămâna trecută, trebuie să îndeplineşti criteriul de vârstă.

LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

acum 3 zile · comentarii (1)

Deşi se număra deja printre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi actori de teatru şi film din România, rolul Relu din cele două sezoane ale serialului „Umbre” produs de HBO l-au făcut pe Şerban Pavlu un star, atitudinea personajului a devenit imitată, iar multe dintre replici, preluate.

acum 5 zile · comentarii (2)

Fără un proiect centenar (de neînţeles, totuşi, pentru o instituţie reprezentativă a culturii de stat), stagiunea de la Ateneu din acest an merge pe aceeaşi linie mediocră a ultimelor decenii, cu unele momente ieşite din comun. Revenirea lui Andrei Ioniţă într-un concert al Filarmonicii, alături de Christian Badea, e un diamant sclipind în cenuşă.

acum 7 zile · comentarii (0)

Chiar dacă e departe de a atinge reuşita lui „Rogue One“, precedentul spin-off al seriei „Războiul stelelor“, „Solo“ beneficiază de mâna sigură a regizorului Ron Howard (ca şi de pana legendarului scenarist Lawrence Kasdan) şi îi va mulţumi şi încânta pe fanii genului. Ar fi fost bine, însă, ca interpretul titular, Alden Ehrenreich, să fi fost ales mai cu grijă şi cu mai multă charismă.

acum 18 zile · comentarii (1)

Un nume de familie arhicunoscut în România şi în lume a apărut pe afişul primei scene lirice naţionale, în două distribuţii de sfârşit de mai. Holender. Îl poartă fiul cel mic al celui mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, fost director al Festivalului George Enescu, actual consultant artistic la Opera Metropolitan din New York.

acum 18 zile · comentarii (0)

Nu, nu mă pricep, ca tot românul, la fotbal, dar după ce am intrat la Muzeul Naţional al Fotbalului din Manchester am avut câteva revelaţii culturale. Nici nu ştiam că în oraşul celebrelor United şi City, pe care le urmăresc cu admiraţie, dar accidental la televizor, există acest aşezământ dispus pe şase nivele, care reface, în jurul unui concept deştept şi modern, istoria britanică a sportului-rege.

acum 26 zile · comentarii (0)

Nu poţi să nu observi: spiritul clasicismului sălăşuieşte în toată muzica în care echilibrul proporţiilor este susţinut de consisteţa unei gândiri ce aduce în prim-plan valori de aleasă semnificaţie; iar aceasta indiferent de zona stilistică; inclusiv în cazul şcolilor muzicale naţionale ale secolului trecut, la Strawinsky, la Bela Bartok.

acum 26 zile · comentarii (0)

A avut loc zilele trecute la Ateneul Român un eveniment emoţionant. Nu doar pentru că a fost un concert Beethoven pe care publicul îl întâmpină întotdeauna cu mare bucurie, ci şi pentru că, în calitate de amfitrion, celebra soprană Mariana Nicolesco ne-a amintit cu distincţie cum trece timpul şi uităm adesea ce fac şi au făcut marii Oameni pentru semenii lor.

acum 26 zile · comentarii (0)

Reconstituirea unei cariere în regia de operă răscolind prin arhiva revistei Opera vine prea târziu pentru completarea ei cu amintirile lui Lucian Pintilie. Articolul de faţă a prins contur abia Duminică la ora şase, la începutul unei veri de neuitat, în Pavilionul nr. 6, descoperind o latură mai puţin cunoscută a regizorului, punând în balanţă laudele şi criticile, acum, la Terminus Paradis.  De ce trag clopotele, Mitică?

acum 27 zile · comentarii (0)

O lume întreagă l-a văzut pe violoncelistul britanic Sheku Kanneh Mason la nunta regală din 19 mai 2018, interpretând trei piese alături de un ansamblu orchestral. Presa britanică a scris deja despre faptul că Meghan Markle, actuala Ducesă de Sussex, l-a invitat să cânte la nunta regală, după ce l-a ascultat la o gală caritabilă patronată de Prinţul Harry.

acum 27 zile · comentarii (0)

Iată o formulă pe deplin funcţională privind construcţia unei stagiuni de concerte, o formulă care dă roade. Pentru publicul bucureştean, pentru abonaţii Filarmonicii, pentru majoritatea membrilor ansamblului, constituie un real beneficiu faptul că anume şefi de orchestră invitaţi îşi iau răspunderea specială a se ocupa de starea de bine a primului colectiv simfonic al ţării.

acum 29 zile · comentarii (0)

Stagiunea inaugurată în martie la Casa Artelor „Dinu Lipatti“ cu ediţia a doua a Festivalului „I love Lipatti“ continuă intens. În luna aprilie, după recitalul „Agnus Dei“ închinat Sf. Paşti şi prezentat în aceste pagini, au urmat Zilele Shakespeare, iar acum, „în minunata lună mai“, cum o numea Schumann, un lanţ de evenimente au marcat aniversarea Zilei Europei.

luna trecuta · comentarii (0)