„Messiah“ de Händel, interpretat de Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Măcelaru, online în prima şi a doua zi de Paşti

„Messiah“ de Händel, interpretat de Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Măcelaru, online în prima şi a doua zi de Paşti

Duminică şi luni, pe paginile oficiale de Facebook şi de Youtube ale Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română”, va fi postată în două părţi monumentala lucrare „Messiah“ de Georg Friedrich Haendel într-o versiune din anul 2016, în care sub cupola Ateneului Român dirijorul Cristian Măcelaru s-a aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret şi a Corului de Cameră Preludiu.

„One World. One Heart”, campanie internaţională de solidaritate

„One World. One Heart”, campanie internaţională de solidaritate

Sub deviza „One World. One Heart”, iMapp Bucharest – unul dintre cele mai importante concursuride video mappingdin lume, organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, a lansat o iniţiativă artistică prin care se aduce un mesaj de solidaritate şi speranţă, în contextul internaţional actual al pandemiei de COVID – 19, care a generat distanţarea socială ca măsură necesară de prevenire.

„Un Recviem German“ de Brahms, în Joia Mare, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“. Concertul e transmis şi de Ambasada Germaniei

„Un Recviem German“ de Brahms, în Joia Mare, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“. Concertul e transmis şi de Ambasada Germaniei

Joi, 16 aprilie, de la ora 19.00,  Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu“ propun, în cadrul stagiunii simfonice online, „Un Recviem German“ de Johannes Brahms (1833-1897). Înregistrarea celebrei lucrări, interpretată pe 5 aprilie 2018 în Sala mare a Ateneului, poate fi ascultată pe canelele online ale Filarmonicii şi pe paginile de Facebook ale Ambasadei Republicii Federale Germania şi ale Forumului Cultural Austriac.

Tineri din România şi Republica Moldova au cântat, alături de muzicieni din întreaga lume, imnul Europei, „Odă bucuriei“

Tineri din România şi Republica Moldova au cântat, alături de muzicieni din întreaga lume, imnul Europei, „Odă bucuriei“

Tineri din România şi Republica Moldova au participat, din studiourile de acasă, la un proiect global care a reunit 140 de muzicieni din 30 de ţări şi de pe şase continente, sub egida reţelei de orchestre „Better Together”. În perioada de autoizolare din cauza pandemiei COVID-19, tinerii muzicieni au înregistrat online „Odă Bucuriei” de Beethoven, care este şi imnul Uniunii Europene.

INTERVIU Dirijorul britanic Alexander Walker: „Mulţi muzicieni independenţi au rămas, în această criză, fără pâine“ VIDEO

INTERVIU Dirijorul britanic Alexander Walker: „Mulţi muzicieni independenţi au rămas, în această criză, fără pâine“ VIDEO

Dirijorul Alexander Walker, care a condus oratoriul "Visul lui Gerontius" de Edward Elgar în cadrul stagiunii online a Filarmonicii "George Enescu", vorbeşte despre dificultăţile muzicienilor care fac acum muzică online şi au pierdut legătura directă cu energia publicului, dar şi mijloacele de trai în cazul artiştilor independenţi. În aceste zile, premergătoare Paştelui, muzicianul ne îndeamnă să ne reaşezăm toate valorile spirituale.

Oratoriul „Visul lui Gerontius“ de Edward Elgar, difuzat online de Filarmonica „George Enescu“ şi de Ambasada Marii Britanii

Oratoriul „Visul lui Gerontius“ de Edward Elgar, difuzat online de Filarmonica „George Enescu“ şi de Ambasada Marii Britanii

Joi, 9 aprilie, de la ora 19.00, în saptămâna ce precede Paştele catolic, Filarmonica „George Enescu“ propune, în cadrul stagiunii online, oratoriul „Visul lui Gerontius“ de Edward Elgar. Orchestra şi Corul Filarmoniciii „George Enescu“ sunt conduse de dirijorul britanic Alexander Walker. Concertul va fi difuzat pe canalele online ale Filarmonicii şi pe contul de Facebook al Ambasadei Marii Britanii.

TIFF 2020 se reprogramează

TIFF 2020 se reprogramează

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care trebuia să aibă loc între 29 mai şi 7 iunie, a fost amânată pentru o perioadă care urmează să fie anunţată, au anunţat organizatorii TIFF.

Teatrul Excelsior a împlinit  30 de ani de activitate

Teatrul Excelsior a împlinit  30 de ani de activitate

Pe 1 aprilie Teatrul Excelsior a împlinit 30 de ani de existenţă şi de activitate dedicată publicului tânăr. Au trecut trei decenii de când fondatorul său, Ion Lucian, punea piatra de temelie a unui vis care, la începutul anilor '90, părea aproape himeric – acela de a construi un teatru pentru tineri.

Un proiect de lege, ajuns acum la Camera Deputaţilor, e subiectul unor crîncene discuţii despre revoluţia în managementul instituţiilor de cultură. Victimele sînt chiar instituţiile, căci măsurile posibil bune din acest proiect sînt calul troian al unor intervenţii poate nu toxice, dar clar fără multă gîndire în spate.

Avem instituţii conduse de 20-30 de ani de aceeaşi oameni şi instituţii conduse de decenii de persoane trecute de mult de vîrsta de pensionare – şi, în ciuda reclamării modelelor de mari teatre vestice sau ruseşti conduse toată viaţa de mari personalităţi, nici una dintre aceste instituţii din România n-a atins performanţe şi notorietate similare.

acum 3 zile · comentarii (0)

Cristian Măcelaru este dirijorul român cu cea mai spectaculoasă ascensiune profesională din ultimii ani. Distins în anul 2014 cu Premiul Solti pentru Dirijat şi Premiul Solti pentru tineri dirijori în 2012, şi-a început cariera în Statele Unite ale Americii, iar din 2018 colaborează cu cele mai importante orchestre europene.

acum 4 zile · comentarii (4)

Este născută în 5 iunie 1941 – în curând va împlini 79 ani; până să se închidă sălile de concert din cauza pandemiei, desfăşura o intensă şi neobosită viaţă artistică. Martha Argerich rămâne un fenomen al pianisticii contemporane, un adevăr relevat şi de ultimul disc pe care apare numele ei, lansat pe 8 mai 2020. Alături de ea pe acest album: Orchestra de Cameră din Mito, condusă de Seiji Ozawa.

acum 6 zile · comentarii (1)

Cu un destin demn de scenariul unui film, dirijorul Jin Wang este nu doar un muzician rafinat ci şi o personalitate interesantă. A plecat din China în 1986, a continuat studiile la Academia de Muzică din Viena şi în scurt timp a câştigat mai multe premii internaţionale. În ultimii ani s-a dedicat şi compoziţiei, fiind autorul unor lucrări simfonice şi vocal-simfonice în care tradiţionalul şi modernul sunt prezente deopotrivă.

acum 11 zile · comentarii (1)

Eram într-un taxi, blocată în intersecţia din Piaţa Victoriei, în jurul orei de vârf, când începe zarva de claxoane şi pluteşte în aer scârba, nervii şi îi simţi pe toţi cum se scufundă în propria mizerie. Imaginaţi-vă că în toată acea hărmălaie, pentru o secundă sau poate doar o fracţiune, pot să jur că totul s-a oprit şi a amuţit. Nu s-a mai auzit nimic, nici radioul din maşină. Nimic.

acum 14 zile · comentarii (2)

Dirijorul Mihnea Ignat este unul dintre muzicienii români a cărui carieră internaţională se desfăşoară cu precădere în Spania. În România, colaborările sale sunt în primul rând cu Opera Naţională din Bucureşti, dar şi cu orchestrele simfonice din Bucureşti şi din ţară.  A colaborat cu solişti renumiţi, precum John O'Connor, Jerome Lowenthal, Juan Diego Florez,  Erzhan Kulibaev etc.

acum 18 zile · comentarii (2)

Alexandra Dariescu, pianistă de origine română stabilită la Londra, impresionează auditoriul şi critica din întreaga lume cu interpretările ei pline de culoare şi prezenţa ei captivantă. Viziunea ei originală în concepţia programelor şi calităţile de antreprenor cultural creativ o personalizează în rândul interpreţilor contemporani.

acum 24 zile · comentarii (4)

O voce generoasă, cu o carieră remarcabilă, basul Sorin Coliban este solist al operei de Stat din Viena şi colaborează cu prestigioase teatre din întreaga lume, printre care Royal Opera House Covent Garden din Londra, Opera Bastille şi Opera Garnier din Paris, Théâtre du Châtelet, Monte Carlo Opera, Staatsoper München, Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, sau Volksoper Viena.

acum 25 zile · comentarii (4)

Daniela Vlădescu este managerul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa şi are la activ o carieră interpretativă impresionantă, în calitate de cântăreaţă de operă şi operetă şi interpretă de multiple genuri muzicale.

acum 28 zile · comentarii (0)

Aura Twarowska este un star al scenei lirice şi de concert. După zece ani ca solist al Operei de Stat din Viena, având în repertoriu titluri ca Aida, Rigoletto, La Sonnambula, Madama Butterfly, La Fille du Régiment,  Die Walküre, Götterdämmerung etc, am putut să o urmărim într-o transmisiune cu un spectacol recent al operei Evgheni Oneghin de Ceaikovski.

acum 29 zile · comentarii (1)

Marin Cazacu este violoncelist, profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi manager al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” şi unul dintre principalii promotori ai vieţii muzicale româneşti din ultimele două decenii.

acum 30 zile · comentarii (0)

Daniel Jinga este maestru de cor şi director artistic al Operei Naţionale din Bucureşti, dirijor principal al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte si al Orchestrei Metropolitane Bucuresti, dirijor fondator al Corului de Camera “Accoustic”, dar este cunoscut publicului larg şi mai ales ca iniţiator şi dirijor al unor proiecte pop-rock simfonic sau mainstream.

luna trecuta · comentarii (0)