Expoziţie „Constantin Silvestri 50” şi concert extraordinar Enescu-Silvestri, miercuri, la Sala Dalles

Expoziţie „Constantin Silvestri 50” şi concert extraordinar Enescu-Silvestri, miercuri, la Sala Dalles

Memoria marelui compozitor şi dirijor Constantin Silvestri (1913-1969) este omagiată la 50 de ani de la dispariţia sa, prin expoziţia „Constantin Silvestri 50” şi un concert cameral, organizate de Fundaţia Silvestri şi de Primăria Capitalei, prin Universitatea Populară „Ioan I. Dalles“ (Sala Dalles).  Evenimenetele vor avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Sala Dalles.

Ansamblul Linea dirijat de  Jean-Philippe Wurtz, în cadrul Festivalului Enescu

Ansamblul Linea dirijat de  Jean-Philippe Wurtz, în cadrul Festivalului Enescu

Francezul Raphaël Cendo (n. 1975) a urmat cursurile de compoziţie ale Conservatorului Naţional Superior din Paris şi pe cele de informatică muzicală din cadrul IRCAM. Cendo consideră felul lui de a scrie muzică drept o punte către statutul de „ritual” care trebuie să însoţească orice concert. De exemplu, cvartetul său Delocazione este descris de compozitor ca "un ritual, o ucenicie a prafului şi a doliului.”

The Guardian despre noul val românesc inclus în topul celor mai importante curente. Cristi Puiu, Radu Muntean şi Cristian Mungiu, emblematici

The Guardian despre noul val românesc inclus în topul celor mai importante curente. Cristi Puiu, Radu Muntean şi Cristian Mungiu, emblematici

The Guardian a realizat un top al celor mai importante mişcări din cinematografia europeană, în care sunt incluse şi filmele româneşti din noul val, fiind menţionate filmele lui Cristi Puiu, Radu Muntean şi Cristian Mungiu. Publicaţia britanică a identificat cinci curente care definesc industria filmului european."De la expresionismul german la noul val românesc, iată ghidul mişcărilor care au inspirat o lume intreagă", scrie The Guardian.

Rădăcinele cresc în zona Darabaniului. Peste 4500 de spectatori au participat la concertele din Poiana Teioasa, în cadrul Festivalului Zilele Nordului

Rădăcinele cresc în zona Darabaniului. Peste 4500 de spectatori au participat la concertele din Poiana Teioasa, în cadrul Festivalului Zilele Nordului

Peste 2.000 de turişti din Bucureşti, Cluj, Mureş, Iaşi, Suceava, Vrancea, Hunedoara, Galaţi, Alba, Galaţi, dar şi din Republica Moldova, Italia, Ucraina, Lituania, Mexic, Portugalia, au participat la ediţia a şasea a Festivalului Zilele Nordului, desfăşurat între 16 şi 18 august la Darabani şi în alte câteva câteva localităţi din judeţul Botoşani.

Peste  14.000 de persoane s-au bucurat la Sibiu de concertele festivalului Classics for Pleasure – Discover Something New

Peste  14.000 de persoane s-au bucurat la Sibiu de concertele festivalului Classics for Pleasure – Discover Something New

Sibiul a fost plin de muzică şi artişti prestigioşi în perioada 15 – 17 august, când s-a desfăşurat a IX-a ediţie a Festivalului Classics for Pleasure. Intitulată “Discover Something New”, ediţia de anul acesta s-a remarcat prin multitudinea de declinări ale muzicii clasice pe care le-a abordat: musical, muzică simfonică, chitară clasică, muzică de film, toate în interprearea unor artişti ce s-au remarcat pe marile scene ale lumii.

Pe 19 august se împlinesc 138 de naşterea lui George Enescu

Pe 19 august se împlinesc 138 de naşterea lui George Enescu

Personalitatea lui George Enescu (19 august 1881, Liveni, Botoşani - 4 mai 1955, Paris) s-a manifestat în mai multe ipostaze, impresionând plurivalenţa sa de compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor. Pe 19 august se împlinesc 138 de ani de la naşterea muzicianului român. Festivalul Internaţional care poartă numele marelui compozitor va avea loc între 31 august-22 septembrie 2019 în Bucureşti, în ţară şi în străinătate.

Şi englezii au un complex de inferioritate asemănător cu al nostru în ceea ce priveşte muzica. Purcell e prea vechi, Haendel e german (deşi a compus Messiah pe un libret în limba engleză) şi aşa mai departe, ajungând să se considere „The Land Without Music” (ţara fără muzică) prin comparaţie cu eterna rivală Franţa sau cu Germania, ce să mai zicem de Italia.

acum 2 zile · comentarii (2)

Sigur că profilul simfonic rămâne central în programele festivalului, cu toate inserturile lirice. După Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Polish National Radio Sumphony Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, despre care am notat anterior, au urmat la Bucureşti alte importante ansambluri. Nu înseamnă că, în recital sau concert, pe afiş nu au apărut nume de cântăreţi renumiţi sau opere în primă audiţie românească.

acum 4 zile · comentarii (0)

Se observă că la această ediţie, opusurile lirice sunt mai prezente ca înainte. Nu sunt chiar foarte multe, dar să nu uităm că opera este în primul rând spectacol şi, din acest punct de vedere, programul prevede numai o seară cu „Oedipe”, obligatorie, la Opera Naţională Bucureşti. În rest, totul concertant, provenit din spaţii stilistice de secol XX şi baroc – preclasic - clasic.

acum 8 zile · comentarii (0)

După o adevărată defilare a orchestrelor Berlineze (Philharmoniker şi Rundfunk) comandate de doi dirijori de origine rusă (Kirill Petrenko şi Vladimir Jurowski), a venit rândul Orchestrei Naţionale a Franţei să cucerească inimile spectatorilor de la Sala Palatului. Iar pentru a atinge acest scop, Emmanuel Krevin a pregătit o adevărată strategie.

acum 12 zile · comentarii (0)

Se află în plină desfăşurare Ediţia a XXIV-a, la fel de abundentă precum celelalte, pe durata obişnuită de ceva vreme, peste trei săptămâni. Sub Înaltul Patronaj al şefului statului român – documentul de acordare i-a fost înmânat directorului Artexim, Mihai Constantinescu, la conferinţa de presă din ziua inaugurării evenimentului, sub Preşedinţia de Onoare a celebrului Zubin Mehta şi direcţiunea artistică a lui Vladimir Jurowski.

acum 14 zile · comentarii (1)

Recunosc că motto-ul Festivalului de anul acesta, „Lumea în armonie” mi s-a părut o găselniţă de PR, o formulă generică şi foarte corect politică. Am trăit cu această percepţie luni de zile, până acum câteva zile, când mi-am dat seama că gata! Festivalul acesta pe care-l aşteptăm timp de doi ani, chiar începe.

acum 19 zile · comentarii (3)

Întâlnirea mea cu Caragiale în ipostaza de statuie semnată Baraschi s-a petrecut spre sfârşitul anilor 60, când, în Bucureşti, nu se afla, din câte ştiu eu, nici măcar un bust al genialului dramaturg şi prozator şi analist social-politic şi pamfletar care nemurise Capitala „ţărişoarei“, deşi, la începutul deceniului pomenit, tot „ţărişoara“ îi consacrase un jubileu cu participare internaţională.

acum 20 zile · comentarii (1)
Postari Recente