Expoziţia breslei Restauratorilor şi a Creatorilor de Artă Sacră din România, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Expoziţia breslei Restauratorilor şi a Creatorilor de Artă Sacră din România, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Cu prilejul zilei patronului lor, Sfantului Apostol şi Evanghelist Luca, Breasla Restauratorilor şi a Creatorilor de Artă Sacră din România va fi în sărbătoare, în spaţiul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, partener tradiţional al Asociaţiei Filială Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Iubitorii acestui tip de pictură sunt invitaţi să participe la expoziţie, joi, de la ora 14.00.

„Expo. Acsinte 100“. Primul Război Mondial,  prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte

„Expo. Acsinte 100“. Primul Război Mondial,  prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte

Istoria mare, scrisă de oameni simpli: Primul Război Mondial văzut prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte. Asociaţia Control N va marca centenarul Marii Uniri printr-un proiect ambiţios: o expoziţie itinerantă de fotografie realizată pe frontul Primului Război Mondial de către fotograful Costică Acsinte din Slobozia, sergent al Armatei Române, unul dintre zecile de mii de eroi care au pus umărul la realizarea Unirii.

De la rola de hârtie igienică de pe cap la umbrela inversă: arta japoneză a invenţiilor inutile şi creatorul lor. „În Europa mă tratează ca un artist”

De la rola de hârtie igienică de pe cap la umbrela inversă: arta japoneză a invenţiilor inutile şi creatorul lor. „În Europa mă tratează ca un artist”

În ultimii ani, pe internet apar adesea postări cu imagini care reprezintă invenţii pe care mulţi le consideră inutile şi care pun persoanele care le folosesc într-o lumină caraghioasă. Kawakami Kenji este creatorul lor, pe care presa internaţională l-a numirt diferit, inventator, neo-dadaist, sau om de ştiinţă.

Începe Festivalul Internaţional al Saşilor Transilvăneni, la Sighişoara. Ce concerte vor avea loc şi care sunt modificările din program

Începe Festivalul Internaţional al Saşilor Transilvăneni, la Sighişoara. Ce concerte vor avea loc şi care sunt modificările din program

Înte 13 şi 14 octombrie, are loc Festivalul Internaţional al Saşilor Transilvăneni, cu tema „Saşii la centenar”, eveniment ce vine să celebreze contribuţia acestei comunităţi la dezvoltarea Transilvaniei şi implicit a României Mari, rezultată dintr-o convieţuire paşnică şi fructuoasă de sute de ani alături de români.

Les Films de Cannes a Bucarest. Cristian Mungiu a prezentat invitaţii acestei ediţii. „Acest statut de Cenuşăreasă al cinematografiei începe să mă deranjeze”

Les Films de Cannes a Bucarest. Cristian Mungiu a prezentat invitaţii acestei ediţii. „Acest statut de Cenuşăreasă al cinematografiei începe să mă deranjeze”

Les Films de Cannes a Bucarest, care debutează vineri, 19 octombrie, aduce în Capitală cineaşti din întreaga Europă, premiaţi la Cannes, precum şi filme care au fost proiectate la celebrul festival şi care nu se găsesc în cinematografe. Primul episod din „Hackerville”, un serial HBO, produs de Cristian Mungiu şi un film 3D românesc, în regia lui Bogdan Mustaţă, se numără printre proiecţiile acestei ediţii.

Dan Piţa, „un regizor pentru toate anotimpurile“, a împlinit 80 de ani

Dan Piţa, „un regizor pentru toate anotimpurile“, a împlinit 80 de ani

Regizorul Dan Piţa a împlinit joi 80 de ani. Pe lângă recunoaşterea din ţară, filmele sale au fost remarcate în festivalurile internaţionale, „Pas în doi”, primind „Ursul de Argint” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (1986),  iar „Hotel de lux”, „Leul de argint”, la Festivalul de film de la Veneţia (1992). Dintre filmele sale, amintim „Nunta de piatră”, „Tănase Scatiu”, „Profetul, aurul şi ardelenii”, sau „Faleze de nisip”.

Artă fără graniţe la Black Sea Arts Festival Bucureşti 2018

Artă fără graniţe la Black Sea Arts Festival Bucureşti 2018

Nouă ţări, zeci de artişti, o singură mare: Marea Neagră. Timp de 4 zile, artişti din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Georgia şi Rusia vor aduce spectacole de teatru, workshop-uri, vernisaje de artă şi expoziţii de fotografie, expoziţii de arhitectură, dezbateri şi documentare, spectacole de dans tradiţional şi concerte de muzică electronică, în cadrul Black Sea Arts Festival.

INTERVIU Actorul Ioan Andrei Ionescu: „Cred în nemurirea sufletului asa cum îl simt şi îl văd eu, şi în mântuirea lui aici pe pământ sau deloc”

INTERVIU Actorul Ioan Andrei Ionescu: „Cred în nemurirea sufletului asa cum îl simt şi îl văd eu, şi în mântuirea lui aici pe pământ sau deloc”

Actorul Ioan Andrei Ionescu joacă în această perioadă în filmul lui Nicolae Mărgineanu, „Fals tratat de mântuire a sufletului”, şi în spectacolul de la TNB, regizat de Yuri Kordonsky, „Romeo şi Julieta”. Într-un interviu pentru „Adevărul”, acesta explică ce presupun rolurile sale şi cum a lucrat cu regizorii.

„Marea” lui Debussy se aude la Sala Radio

„Marea” lui Debussy se aude la Sala Radio

Orchestra Naţională Radio invită iubitorii de muzică, vineri, 19 octombrie (19.00), la Sala Radio, să „călătorească” imaginar prin celebra partitură Marea, semnată de compozitorul francez Claude Debussy, ascultată în premieră absolută la Paris, în 1905. Debussy a finalizat această lucrare în timpul unui sejur la Grand Hotel, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din staţiunea britanică Eastbourne, pe coasta engleză a Canalului Mânecii.

Atunci când l-am cunoscut, George era un copil de şaptesprezece ani, slăbuţ, cu ochelari şi mereu îmbrăcat la sacou. Locuia de foarte mulţi ani la Asociaţia Umanitară Concordia, era elev în ultimul an la liceu şi făcea parte din prima generaţie care a studiat la Şcoala de ucenici, un proiect privat de educaţie profesională din cadrul asociaţiei al cărui prim director am fost.

acum 2 ore · comentarii (0)

Conform organizatorilor, Les Films de Cannes à Bucarest a debutat în forţă în acest weekend, cu peste 5000 de spectatori în săli, cu masterclass-uri ale unor maeştri ai cinematografului mondial contemporan precum Asghar Farhadi, Carlos Reygadas, Manuel Claro ori Gaspar Noé, cu proiecţii sold-out şi cu o emoţionantă gală dedicată lui Lucian Pintilie. Ţările-vedetă ale acestei ediţii sunt Japnia şi Mexicul, una mai exotică decât alta.

acum 5 ore · comentarii (0)

Vă spun doar atât: nu mă cautaţi toamna asta pe-acasă. N-o să mă găsiţi. O să mă găsiţi în schimb, seri la rândul, la Ateneul Român – într-atât de impresionantă, de îmbucurătoare e lista invitaţilor. Iată: Anna Fedorova, Mischa Maisky, Valeriy Sokolov, David Grimal... cu un maxim de strălucire pe 15 decembrie, când urcă pe scena Sălii Mari frumoasa, exuberanta Khatia Buniatishvili.

acum 14 zile · comentarii (1)

Un Ateneu plin a asistat aseară la deschiderea stagiunii centenare. Filarmonica a reuşit să iasă din păguboasa mentalitate a evenimentelor de tip „marea lovitură”, mergând pe mâna lui Christian Badea, care a imaginat o stagiune solidă şi consistentă. Va fi o toamnă în care chiar vom avea ce vedea şi auzi, aici. În pauză, lumea comenta cu surprindere încântată lista de invitaţi ai sezonului.

acum 16 zile · comentarii (0)

În fiecare zi navigǎm – cel puţin noi, citadinii- între reflexul mediatic onest al evenimentelor şi ştirile false, între preocupǎrile oficiale nombriliste, care nu se uitǎ decât la cazanul cu puroi al realitǎţii interne, şi nevoia de a privi şi respira într-un spaţiu mai larg, ce ne determinǎ viaţa de zi cu zi, în feluri vizibile sau subtile.

acum 18 zile · comentarii (0)

Unicul concurent român căruia i-a fost atribuită distincţia supremă în cadrul recentei ediţii a Concursului enescian a fost compozitorul Alexandru Ştefan Murariu. Lucrarea sa, Concertul pentru clarinet şi orchestră, s-a clasat pe primul loc în cadrul secţiei concursului de compoziţie; juriul fiind condus de renumitul compozitor polonez Zygmunt Krauze.

acum 21 zile · comentarii (0)

Se poate afirma că au devenit tradiţionale, întrucât primul a ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, iar al doilea, la a X-a. Performanţa, o pot numi astfel, se datorează pasiunii şi efortului a două personalităţi, prof. Ioan Bojin, directorul general al Filarmonicii de Stat şi prof. dr. Theodore Coresi, bas cu importantă activitate internaţională, directorul Agenţiei Artistice ArtCor Viena.

acum 22 zile · comentarii (0)

Nicicând în istoria Concursului Internaţional George Enescu nu s-a întâmplat ca patru violoncelişti – nu trei, cum e cutuma – să intre în finală. Decizia de anul acesta trimite, desigur, la calităţile extraordinare ale finaliştilor şi la nivelul artistic cu totul ridicat al întregii secţiuni, care a cerut, chiar de la bun început, rescrierea regulilor jocului.

acum 29 zile · comentarii (0)

Fiindcă de vineri intră pe ecrane un film-eveniment, (aproape) o capodoperă, „A Gentle Creature“ / „O creatură delicată“ al ucraineanului Serghei Lozniţa, distribuit de Voodoo Films, firma de distribuţie a regizorului Cristian Mungiu, reiau aici ceea ce scriam, „la cald“, după prima proiecţie românească din festivalul Les Films de Cannes à Bucarest din toamna anului trecut. Filmul a avut premiera în competiţia Festivalului de la Cannes din 2017.

luna trecuta · comentarii (7)

Un colaj din marea trilogie a maestrului de la Busseto a fost programat la Arena veroneză într-o singură noapte, în 26 august. Câte un act din fiecare operă, al II-lea din „Rigoletto”, al III-lea din „Trubadurul” şi ultimul din „Traviata”, prefaţa aparţinând Uverturii „Forţa destinului” în interpretarea scenică a Corpului de balet al teatrului.

luna trecuta · comentarii (0)

O lume în extensie, în descoperire... se dovedeşte a fi acest eveniment bianual, semnificativ, desfăşurat sub emblema InnerSound. Se doresc a fi cercetate, a fi fructificate zonele limitrofe ale diferitelor arte, teritorii tangente mai greu accesibile publicului larg, zone ce se dovedesc a fi creative şi care, la rândul lor, pot determina revelaţii absolut uimitoare.

luna trecuta · comentarii (1)